21 Haziran 2022 19:23

AİHM, Suriyeli mültecinin ülkesine zorla gönderilmesine 'ihlal' dedi

AİHM, Suriyeli bir mültecinin zorla sınır dışı edilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3 ve 13. maddelerine aykırı bularak Türkiye'ye 12 bin 500 avro tazminat cezası verdi.

AİHM, Suriyeli mültecinin ülkesine zorla gönderilmesine 'ihlal' dedi

Suruç Mülteci Kampı | Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Suriye vatandaşı bir kişinin Türkiye'de geçerli oturma izni olmasına rağmen Türk makamları tarafından 'zorla kendi ülkesine sınır dışı edilmesi' konusunda Ankara'nın hak ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

2014 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen Suriyeli Muhammad Fawzi Akkad, 19 Haziran 2018’de Türkiye’den Yunanistan’a girmeye çalışırken Meriç Nehri yakınlarında jandarma tarafından gözaltına alındı. Akkad'ın daha sonra “gönüllü geri dönüş” adı altında Türk makamları tarafından Suriye'ye "zorla ve hukuka aykırı" olarak sınır dışı edildiği bildirildi.

Mahkeme, Türkiye'yi 9,750 avro manevi tazminata ve 2,500 avro da masraflar olmak üzere Akkad'a 12 bin 250 avro ödenmesine karar verdi.

Muhammad Fawzi Akkad isimli Suriye vatandaşının 2018'de Türkiye'de geçerli bir ikamet iznine sahip olduğu ve kendisine "geçici koruma" statüsü verildiği belirtilen kararda, "Geçerli ikamet iznine sahip bir Suriye vatandaşının zorla geri gönderilmesi Türk hukukunu ihlal etmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

euronews'te yer alan habere göre, Akkad'ın başvurusunu değerlendirdiğini ve oy birliği ile bu süreçte hak ihlallerinin yaşandığı belirtilen mahkeme, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesinin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı) iki ihlali yaşandı. Bunlar; şahsın Suriye'ye gönderilmesi nedeniyle ve (2) şahsın Edirne'den Hatay'a nakli sırasında kelepçelenmesi" kararına vardığını aktardı.

Danimarkalı Yargıç Jon Fridrik Kjølbro başkanlığındaki 7 kişilik jüri heyeti tarafından yapılan karar açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:

"Mahkeme, şahsın Suriye'ye gönderilmesine itiraz edememesi nedeniyle, 3. madde ile bağlantılı olarak 13. maddenin (etkili başvuru hakkı) ihlal edildiğine karar vermiştir.

Mahkeme, Türk makamlarının, başvuranın Suriye'ye zorla geri gönderilmesine itiraz etmek için Türk hukuku tarafından öngörülen hukuk yollarından yararlanma fırsatını reddettiğini kaydetmiştir.

5'inci maddenin (Özgürlük ve güvenlik hakkı) ihlal edildiğine karar vermiştir.

Mahkeme, başvuranın Meriç'te Yunanistan sınırına yakın bir yerde tutuklanmasından Suriye'ye gönderilmesine kadar geçen sürede özgürlüğünden mahrum bırakıldığını tespit etmiştir.

Mahkeme, sınır dışı edilmek üzere olan kişilerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak iç hukukta öngörülen yasal güvencelere uyulmadığını kaydetmiştir" (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et