21 Haziran 2022 01:41

Kristal Flamingo’yu kazanan ‘Sen Ben Lenin’in yönetmeni Tufan Taştan: Ödülü karanlığa rağmen şarkı söyleyenlere ithaf ediyorum

2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali ödül töreniyle sona erdi. Festivalde en iyi filme verilen Kristal Flamingo ödülünü Tufan Taştan’ın “Sen Ben Lenin”i kazandı.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlenen ödül gecesiyle sona erdi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç ile birçok kurum temsilcisi katıldı. Festivalin sunuculuğunu Sinema ve Tiyatro Oyuncusu Şenay Gürler üstlenirken, gecenin konseri ise Nino Rota Ensemble tarafından seslendirildi. Kristal Flamingo ödülünü ise Tufan Taştan’ın “Sen Ben Lenin” filmi kazandı.

"İZMİRLİLER FESTİVALİ SAHİPLENDİ"

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali açılış konuşmasını yapan Festival Direktörü Vecdi Sayar, festivalin müzik temalı tek festival olduğunu söyleyerek, 10 gün boyunca yorucu ama heyecan verici bir festival yaşadıklarını söyledi. Sayar, “İzmirliler bu festivali sahiplendi, sinema salonları doluydu, hatta salonların küçüklüğünden şikayet ettiler, İzmir’in artık daha büyük salonlara ihtiyacı var” dedi.

"İZMİR SİNEMA PLATOSUNA KAVUŞACAK"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “İzmir, çok saygın bir festivale ev sahipliği yaptı. Biz bu çıtayı yükseltmeye kararlıyız, istiyoruz ki İzmir’in her sokağı sinema ve müziğin büyüsü ile hemhal olsun. İstiyoruz İzmir sinema dünyasının merkezlerinden biri olsun. Bu sebeple sadece festivalle kalmayacağız. İzmir çok yakında hem platosu hem sinema ofisiyle sinemanın merkezi bir şehir olacak” diye konuştu.  Soyer, konuşmasının ardından emek ödüllerini Sinema Yazarı Atilla Dorsay ve Necip Sarıcı’ya takdim etti.  

"SİNEMA İNSANA DÜNYAYI ANLATIR"

Gadjo Dilo, TranSylvania ve Geronimo gibi pek çok filmin yönetmeni Tony Gatlif’e ise Kültürlerarası Sanatçı Ödülü verildi. Yönetmen Galfit ödül konuşmasında, “Bebek kundakta sallanarak büyür ben de öyle büyüdüm ama gözümü maalesef çok farklı bir dünyaya açtım, o dünya bana başka şans tanımadı ve sinemacı oldum. Çünkü romandım, çingeneydim. Buraya davet edildiğimde çok mutlu oldum. Çünkü ilk filmim için de filmimi kolumun altına koyup Türkiye’ye İzmir’e gelmiştim. Dil bilmiyordum ama Türkler bana yardım ettiler. İşte ben buna büyü diyorum. Sizleri bir büyücü olarak görüyorum, sinema insana dünyayı anlatır, siz dünyayı buraya taşıyorsunuz” dedi.

EN İYİ FİLM "SEN BEN LENİN"

Festivalde en iyi film ödülünü “Sen Ben Lenin” kazandı. Yönetmenliğini Tufan Taştan’ın yaptığı filmde; Karadeniz’de bir kasabada bulunan Lenin heykeli, başbakanın katılımıyla gerçekleşecek törenden önce birisi veya birileri tarafından çalınır. Ankara’dan görevlendirilen iki polis, kayıp Lenin heykelinin peşine düşer. Barış Falay, Saygın Soysal, Melis Birkan, Serdar Orçin, Nur Sürer, Salih Kalyon, Hasibe Eren, Özgür Çevik ve Binnur Kaya’nın da aralarında olduğu kadrosuyla film, ayrıca müziklerini besteleyen Barış Diri’ye, Edip Cansever şiiri ‘Mendilimde Kan Sesleri’nden uyarladığı şarkısı ile de ödül kazandırdı.

Ekip adına ödülü, Reis Çelik ve Erden Kıral’dan alan Tufan Taştan, “Öyle günlerden geçiyoruz ki hani buradan neyi ansam, kime selam söylesem ya da hangi hikayeyi anlatsam biraz eksik kalacak. O yüzden bu ödülü bugünlerde karanlığı görenlere, karanlığa rağmen şarkı söylemeye devam edenlere ithaf ediyorum” dedi.

Yönetmenliğini Ferit Karol’un yaptığı ‘Kumbara’ filmi de başrollerine en iyi oyuncu ödüllerini getirdi. Oyuncular Murat Kılıç ve Gülçi̇n Kültür Şahi̇n gecede ödüllerini Erdal Kesal’ın elinden aldılar.

ÖDÜLLERİN TAM LİSTESİ

ULUSAL YARIŞMA ÖDÜLLERİ

  • En İyi Film: Sen, Ben, Lenin (Tayfun Taştan)
  • En İyi Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu Kerr (Jüri Özel)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Halil Babür (Beni Sevenler Listesi) ve Murat Kılıç (Kumbara)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Gülçin Kültür Şahin (Kumbara)
  • En İyi Özgün Beste: Kerr (Nikos Kypourgos)
  • En İyi Özgün Film Şarkısı: Sen Ben Lenin (Ahmet Abi şarkısı ile Barış Diri)
  • En İyi Ses Tasarımı: Gölgeler İçinde (Greg Dombrowski)

DİZİLERİN MÜZİK ÖDÜLLERİ

  • Dijital Platform En İyi Özgün Şarkı: Blu TV/Derinlerde Saklı (Söyleyen: Sena Şener)
  • Ulusal Kanal En İyi Özgün Şarkı: Star TV/ Kaderimin Oyunu (Ender Gündüzlü)
  • Ulusal Kanal En İyi Özgün Müzik Ödülü: Fox HC/Mahkum (Sertaç Özgümüş)
  • Dijital Platform En İyi Özgün Müzik: Netflix/Uysallar (Sertaç Özgümüş)

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pendik’te EMEP’in çağrısı ile bir araya gelen işçiler: Bu krizi biz işçiler çözebiliriz

SONRAKİ HABER

EMEP Altınordu İlçe Başkanı: Ordu Büyükşehir Belediyesi imar planlamasında ortak akıldan uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa