21 Haziran 2022 04:40

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı: Hasat verimli geçti ama çiftçinin yüzü yine gülmedi

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Hasat verimli geçti ama çiftçinin yüzü yine gülmedi” diyerek, çiftçiye mazot ve gübre desteği verilmesini istedi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Haziran ayının ilk haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2022 buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Ekmeklik buğdayın tonu çiftçiye verilen 1000 TL’lik destek birlikte 7 bin 50 TL olarak, arpanın tonu ise 500 TL’lik destekle 6 bin TL olarak belirlendi. Hasadın devam ettiği Mardin’de, Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, hasada dair konuştu.

ÇİFTÇİNİN EMEĞİ MEMUR MAAŞLARI GİBİ ERİYOR

Hasadın verimli geçtiğini fakat artan mazot fiyatı ve girdi maliyeti karşısında çiftçinin sevinemediğini ifade eden Erbeyi, “Cumhurbaşkanı hububat fiyatını açıkladığı zaman mazot 27 civarlarındaydı, şu an 30 TL’yi geçti. Diğer girdi maliyetlerinde de artış var. Maliyet yükseldiği için çiftçi hasadını satmıyor. Piyasada 8 bin TL’nin üzerindeyken buğdayın tonu, Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamayla düştü. Çiftçiye verilen destekleme ile birlikte ki o 1000 TL’lik destekleme bir yıl sonra ödenecek. Cumhurbaşkanının yaptığı açıklama çiftçiyi memnun eden bir fiyat değildi. Çiftçi en azından 8 bin TL bekliyordu. Bir hafta içerisinde mazota 3-4 TL zam geldi. 7 bin 50 TL açıklamasının ardından bu zam geldi. Çiftçinin emeği memur maaşları gibi eriyor” dedi.

ÜRETİCİ TEFECİNİN ELİNE DÜŞÜYOR

Açıklanan buğday alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini belirten Erbeyi, ikinci ürün ekimi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Erbeyi, “Çiftçi satıp ikinci ürün ekmeyi düşünüyor ama mazot yükseliyor, gübre yükseliyor. Bu fiyatlar yükselmeye devam edecek. Hasat verimli geçti ama çiftçinin yüzü yine gülmedi. Verim var ama girdi maliyetlerinden dolayı eriyor. Mazot ve elektrikte pozitif ayrımcılık istiyoruz ki üretim devam etsin. Zaten açıklanan buğday fiyatını ÇKS’si olan çiftçi satabilir. ÇKS’si olmayan o fiyata satamıyor, çiftçi o durumda tefecinin eline düşüyor. Malını ucuza satıyor. Bu devlete de zarardır. Devlet çiftçinin arkasında olsaydı, çiftçi tefecilerin eline düşmezdi. Güven vermeyen bir hükümet var, çiftçide üretim yapmaktan çekiniyor. Her girdi maliyeti kalemi yüzde 300 artmış” dedi.

SAMAN FİYATI ET VE SÜT ÜRÜNLERİNE YANSIYACAK

Erbeyi, “Geçen yıl bir dönüm 40-45 TL’ye biçilirken bu gün 100-110 TL arası. Her gün mazot fiyatı yükseldiği için o da artıyor. Biçerdöver ücretini saman karşılığında ödüyorduk. Bu yıl mazot fiyatından dolayı biçerciler almıyor. Şu an saman alan 2 ay sonra ne olacağını kestiremiyor ve böylece saman tarlada kalıyor. Saman fiyatı artacak, et ve süt ürünlerine yansıyacak. Buğday fiyatı yükselecek zaten. Çünkü Ukrayna ve Rusya’da savaş var, buğday gelmeyecek. Şu an stokçular çiftçiden buğdayı alıp bekletecek. Çiftçinin zaten bekleme gibi bir lüksü yok, ödemesi gereken borcunu ödeyecek, ikinci ürün için mazot, gübre, tohum alacak. Şu an piyasada kimse çiftçiye bir günlüğüne dahi mazot, gübre vermiyor. Çünkü her gün artıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dilovası'nda ilaç fabrikasında çıkan yangın 5 saatte söndürüldü

SONRAKİ HABER

Tarımda girdi maliyetlerini siz karşılayın, yüzde 30’unu bize bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...