19 Haziran 2022 23:01

İTÜ yaz okulunda FİZİK2 dersi açılmadı, 1000 öğrenci mağdur

İTÜ'de açıklanan yaz okulu programı bine yakın öğrenciyi şok etti. Üç bin öğrenciden yaklaşık bininin geçemediği FİZİK2 dersi yaz okulunda açılmadı. Öğrencilerin önerileri ise ciddiye alınmadı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Murat DOĞU
İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) yaz okulu programının açıklanmasının ardından her sene açılan okulun ortak derslerinden FİZİK2 dersinin bu sene açılmayarak yüzlerce öğrencinin mağdur olacağı ortaya çıktı. Bir araya gelen öğrenciler yaşadıkları mağduriyeti ve başlattıkları süreci Evrensel gazetesine aktardı.

DERSİ ALAN 3000 ÖĞRENCİDEN EN AZ 1000’İ MAĞDUR EDİLECEK

Dersi geçme sınırının düşürülmesine rağmen 3000 kişinin alıp yaklaşık 1000 kişinin kaldığı FİZİK2 dersi uzun zamandır ilk defa yaz okulunda açılmıyor. Buna rağmen başarı oranının çok daha fazla olduğu ve daha az kişinin talep ettiği diğer havuz dersleri bu yaz okulu programında yer alıyor. Dersin açılmıyor oluşu 1000'e yakın yatay geçiş/çap/yandal hedefleri olan öğrencinin mağdur olabileceği bir durum oluşturuyor. İTÜ’de geçtiğimiz yıllarda başarısız olunan dersleri telafi için uygulanan “Bütünleme Sınavı” uygulamasının kaldırılmış olması yaz okulunu öğrenciler için vazgeçilmez bir duruma getirmişti.

BÖLÜM BAŞKANLIĞI KEYFİ UYGULAMALAR SERGİLİYOR

Mağdur olan öğrenciler İTÜ Fizik Bölümü Başkanlığına dilekçe toplayarak başvurdu. Dilekçelerini veren öğrenciler, bölüm başkanlığında bir haftadır dilekçelerinin işleme alınmadığını ancak yaz okulunda bu dersin açılmasının öğrencilerin yaz planları için aciliyetli bir durum olduğunu ifade ettiler. Bölüm sekreterliği toplu dilekçe bırakmaya giden öğrencilere “isterseniz 2000 dilekçe toplayın yine de ders açılmayacak” diyerek uygulamanın ne kadar keyfi olduğunu belirtti.

Öğrencilerden biri durumu şu sözlerle aktardı: “Fizik Bölümü'yle bu konuyu konuştuğumuzda kendilerinin tepkileri bizi şoke etti. Onlar hiçbir şekilde yardımcı olmadılar hatta 2000 dilekçe versek dahi dersi açmayacaklarını söylediler.

Öğrenciler, yaz okulunda dersin açılmaması bilgisi üzerine çeşitli iletişim platformlarından haberleşerek pek çok alternatif düşündü. Öğrenciler, yaz okulu açılmayan ders için bütünleme sınavının yeniden açılması, okul dışından akademisyen çağırılması ya da -pek çok akademisyenin bunu kabul edeceği belirtildi- dersin çevrimiçi planlanarak açılması gibi alternatifler sundu. Öğrenciler sekreterliğin ve bölüm başkanlığının bu önerileri ciddiye bile almadığını ifade etti.

İTÜ’LÜ ÖĞRENCİLER BİR DERSE 17 BİN 500 LİRA VERMEK ZORUNDA MI KALACAK?

İTÜ’de FİZİK2 dersinin yaz okulunda açılmaması durumunda öğrenciler bu dersi ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesinde (BOUN) açılan yaz okulundan alabiliyorlar. Ancak ODTÜ yaz okulu programı İTÜ’de yatay geçiş ve ÇAP programlarının başvurusuyla çakıştığı için sadece Boğaziçi seçeneği kalıyor. Ancak BOUN, yaz okulu kayıtlarında ders kredisi başına 4000 lira istiyor ve bu da 4 kredi olan FİZİK2 dersiyle birlikte başvuru parası da düşünüldüğünde 17 bin 500 lira gibi öğrencilerin karşılayamayacağı bir ücrete çıkıyor.

İTÜ’de öğrenciler, keyfi şekilde alınan kararların geri çekilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Bölüm başkanlığından sağlıklı cevaplar alamayan öğrencilerin rektörlüğe gittiği ve aslında rektörlüğün bu olaydaki tavrının bölüm başkanlığıyla zıt olduğu ifade ediliyor. Zamanla yarıştıklarını ifade eden öğrenciler bu sürecin bölüm başkanlığı ve öğrenciler arasında bir inatlaşmaya ve bölüm başkanlığının sonrasında öğrencilerden intikam alacağı süreçlere dönüşme olasılığına dair kaygılarını da belirtiyor. Bundan dolayı bu tartışmanın en yaygın şekilde başta İTÜ öğrencilerine ve kamuoyuna ulaşmasının, bölüm başkanlığının alacağı kararı etkileyebileceğini, bundan dolayı da bu haberi okuyan tüm arkadaşlarının bu tartışmayı çevresine de iletmesinin önemli olduğunu belirterek noktalıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Soma’da maden ocağında vagonun platforma çarpması sonucu 10 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Dersim Belediyesi Yetişkinler Korosu çok dilli müzik yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa