19 Haziran 2022 15:42

Norveç’te uçak teknisyenleri greve çıktı

Norveç’te uçak teknisyenleri ücret zammı talebiyle cumartesi sabahı grev başlattı. Greve katlım yarın artacak.

Fotoğraf: News Oresund/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te sözleşme görüşmelerinde ücret zammında anlaşma sağlanamaması üzerine uçak teknisyenleri cumartesi sabahı grev başlattı. Aşamalı olarak sürecek greve ilk etapta 31 teknisyen katıldı. Sayı daha sonra artırılacak. Teknisyen sendikası ücretlere yüzde 18 zam istersen işveren örgütü bu talebi kabul etmiyor.

PAZARTESİ GREV BÜYÜYECEK

SAS, Widerøe ve Norwegian Havayollarını etkilenecek olan ve grevin sonuçlarının pazartesi gününe kadar netlik kazanması bekleniyor. Yarın ise 75 uçak teknisyeninin daha iş bırakmasıyla grev büyüyecek. Böylece uçak teknisyenlerinin örgütü olan Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) çeşitli havayollarında çalışan yaklaşık 500 uçak teknisyeni üyesinden yaklaşık dörtte birini greve çıkarmış olacak.

Norveç Haber Ajansı NTB’ye açıklama yapan Norwegian Havayolları Basın Sözcüsü Silje Glorvigen, “Şu anda elimizde çok az bilgi var, ancak müşterilerimizi bizden bilgi beklemeye teşvik ediyoruz. Etkilenenlerle iletişime geçeceğiz” dedi.

SAS basın sözcüsü Anna Sandell de NTB’ye yaptığı açıklamada “Bugün grevden hiçbir yolcu etkilenmedi. Ancak etkilenecek tüm yolcular tarafımızdan bilgilendirilecektir” dedi.

NFO lideri Jan Skogseth sözleşme görüşmelerin kesilmesi hakkında yaptığı açıklamada, “Maalesef, (işveren örgütü) NHO Luftfart ile bir anlaşmaya varamadık. Arabuluculuk görüşmeleri bozuldu ve grevdeyiz” dedi.

ÜCRETLERİN ARTMASI GEREKİYOR

Skogseth, cumartesi yaptığı basın açıklamasında ücretlerin uzun süredir baskı altında olduğunu ve havacılık teknisyenliği mesleğinin artık rekabetçi olmadığını belirterek “Havacılık teknisyenliği mesleğinin artık maaş seviyesinde artış olması gerekiyor. Norveç’te havacılık dalında sadece dört okul var ve trajedi şu ki okul sınıfları dolu değil. Silahlı Kuvvetler, önümüzdeki 5 yıl içinde 300 kadar uçak teknisyenine ihtiyaç olacağını söylüyor” dedi.

NFO lideri, işverenlerin sendikaları ezmeye çalıştığını belirterek pazarlık yapma hakkının ortadan kaldırmak istendiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Giresun Belediye Başkanı, mesai ücretlerini isteyen itfaiyecileri temizlik görevlisi yaptı

SONRAKİ HABER

DİSK'ten "Mültecilik, Göç ve Göçmen Emeği" sempozyumu: Sol siyaset kendisini ‘destek’le sınırlayamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...