21 Nisan 2011 13:54

Halk kazandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülkeyi geren bağımsız adayları veto kararına karşı gösterilen güçlü tepkiler üzerine geri adım attı, 6 vekile vize verdi. Peki 17 yaşındaki İbrahim Oruç'un hesabını kim verecek?YSK; Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku’nun bağımsız milletvekili adaylarından Leyla Zana, S

Halk kazandı
Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülkeyi geren bağımsız adayları veto kararına karşı gösterilen güçlü tepkiler üzerine geri adım attı, 6 vekile vize verdi. Peki 17 yaşındaki İbrahim Oruç'un hesabını kim verecek?

YSK; Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku’nun bağımsız milletvekili adaylarından Leyla Zana, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldız’ın milletvekili adaylığına vize verdi. İsa Gürbüz’ün vetosu ise kaldırılmadı.

6 ADAYIN VETOSU KALKTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 12 bağımsız milletvekili adayı için verdiği seçime giremezler kararıyla ilgili Ankara’da kritik bir toplantı yaptı.

7’si BDP’nin desteklediği adaylar için YSK adaylıkların iptali kararını vermiş ancak eksik evrakların tamamlanması halinde bu kararın gözden geçirileceği söylenmişti. Bunun üzerine bağımsız adaylar mahkemeden gerekli belgeleri alarak YSK’ya ulaştırdı ve YSK sabah 10.00’da karara itirazları yeniden gözden geçirmeye başladı.

8 saat süren toplantı saat 18.15’de sona erdi.

YSK BAŞKANI ZORLANDI

YSK tarafından yapılan 4 sayfalık basın açıklamasında “Anayasa’nın 76/2 maddesinde belirtilen nitelikte bir ceza mahkumiyeti nedeniyle milletvekili seçilme hakkını yitirmiş bulunan kişiler, bu haklarına ancak ve sadece 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesi uyarınca, talepleri üzerine mahkemece verilecek ‘yasaklanmış hakların geri verilmesi’ kararı ile kavuşabileceklerdir” ifadesine yer verilerek, daha önce verilen veto kararı bu belgelerin adaylar tarafından verilmemiş olmasıyla gerekçelendirildi. Devamında ise, söz konusu belgelerin itiraz süreci içinde Yüksek Seçim Kurulu’na iletilmiş olduğu belirtilerek,  YSK’nın bugünkü toplantısında ise BDP’nin desteklediği adaylardan 6’sı hakkında seçime girmeye engel teşkil eden bir durum kalmadığı dile getirildi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, daha sonra basının karşısına çıkarak,  “Kararımızda bir kısım bağımsız adayların iptaliyle ilgili kararı genel yargı kararları çerçevesinde yeniden değerlendirdik” dedi. Yeni kararın oy birliğiyle alındığını da belirten Em, gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlamakta zorlandı. Kendilerinin yasal prosedürü uyguladıklarını ve bağımsız adayları partilerden sonra değerlendirdiklerini belirten Em, yaşanan sürecin normal bir süreç olduğunu öne sürdü. Kararlarını, genel yargı kararlarını değerlendirerek aldıklarını savunan Em, diğer adaylarla ilgili çalışmaların ise bugün devam edeceğini söyledi. 

Kararı bir televizyon kanalına değerlendiren Sebahat Tuncel, bu kadar gerilime gerek kalmadan da bu sonuca ulaşılabileceğini bildirdi. Kararın alınmasında sadece Kürt muhalefetinin değil, Türkiye’nin birçok yerinde gösterilen tepkilerin etkili olduğunu dile getiren Tuncel, barajın da kaldırılması gerektiğini söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, alınan kararı değerlendirirken, “yanlış düzeltilmiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)


17 YAŞINDAKİ İBRAHİM ORUÇ’UN HESABINI KİM VERECEK?

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde dün meydana gelen olaylarda, Cahit Sıtkı Tarancı Lisesi 3’üncü sınıf öğrencisi 17 yaşındaki İbrahim Oruç, polisin açtığı ateş sonucu, göğsüne isabet eden üç kurşunla can vermişti. Oruç, bugün 50 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. YSK’nın “provokasyon” olarak değerlendirilen ilk kararının ardından gerçekleşen gösteriler ve bu gösterilere karşı tutumu üzerine çok sayıda kişi de yaralandı.

ÖNCEKİ HABER

Japonya’da 6.3 büyüklünde deprem

SONRAKİ HABER

Talepler karşılanana kadar mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa