17 Haziran 2022 19:01

Kiraz Üreticisi Mustafa Alkan: Maliyet katlandı, fiyat geriledi; üretirken tükendim

"Geçen yıl iç piyasaya 5 liraya verdiğimiz kiraz bu sene yine 5 lira. Ama siz 20 liraya, 30 liraya tüketeceksiniz. Benim maliyetim katlandı. İhracatlık kiraz geçen yıl 22 liraydı, bu sene 18 lira."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tarlada kiraz hasadı başladı. Üreticide girdi fiyatları katlanırken, iç piyasada fiyat sabit kaldı. Kiraz Üreticisi ve Ziraat Mühendisi Mustafa Alkan, sosyal medyada veryansın etti.

“Geçen yıl iç piyasaya 5 liraya verdiğimiz kiraz bu sene yine 5 lira. Ama siz 20 liraya, 30 liraya tüketeceksiniz. Benim işçiliğim iki katına çıktı. İlacım, gübrem 2-3 katına çıktı. Mazotum 4 katına çıktı. Ama ben geçen seneyle aynı fiyata satmak zorunda kaldım” dedi.

ÇİFTÇİDE 18 LİRAYA DÜŞTÜ, AVRUPADA 17 AVRO

İhracatlık kirazı geçen sene 22 liraya sattığını kaydeden Alkan, “Bu sene 18 lira. Almanya’da, Fransa’da 12-17 avrodan kilosu satılıyor. Birinci sınıf kiraz. Ben üretirken tükendim. Hani üretirsek kurtulacaktık? Adam 850 bin liraya daire almış, 5.5 milyona ilana koyuyor. Ve satılıyor. O adam üretti mi? Biz neden kendi çiftçimize destek vermiyoruz da Venezuela’dan tarlalar kiralamaya başladık? Konya çiftçisine, Isparta çiftçisine gübre hibe edilseydi, mahsulü karşılığında verilseydi bu çiftçi daha fazla üretmez miydi?​” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİDEN MARKETE FİYAT 4 KAT ARTIYOR

Bahçesinde 4 bin 500 ağaç olduğunu kaydeden Alkan, “Ben ürettim, en güzelini ürettim. Ama ben üretirken tükendim. Bugün tarım yanlış. Siz 5 liraya benim tarlamdan çıkan ürünü 20 liraya tüketiyorsanız bunun sorgulamanın zamanı. Vergisi mi, lojistiği mi, aracının kârı mı, denetimsizlik mi… Bunun sebebi ne?​” dedi.

 

@alkantarim 2022 Kiraz Hasatı #kesfet #ciftci #ziraatmühendisi ♬ orijinal ses - Alkan Tarım

 

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçileri: İktidar çözmek yerine sorunları daha da derinleştirdi

SONRAKİ HABER

Kadir Şeker davası 5 Temmuz 2022'de yeniden görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...