10 Haziran 2022 22:19

HDP’li Eksik, Iğdır’ın hava kirliliğini Meclise gündemine taşıdı

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanına, “Iğdır'da hava kirliliği düzensiz yol çalışmaları nedeniyle ne kadar arttı?” diye sordu. 

Fotoğraf:HDP

Paylaş

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır’ın hava kirliğini Meclis gündemin taşıdı. Eksik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Iğdır'da hava kirliliği düzensiz yol çalışmaları nedeniyle ne kadar arttı?​” diye sordu. 

HDP Iğdır Milletvekilli Habip Eksik, kentteki hava kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Eksik, Meclise soru önergesi verdi. 

"YURTTAŞLAR EVLERİNDEN ÇIKAMAZ HALE GELDİ"

Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 şehrin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre Türkiye hava kirliliği sıralamasında 46’ıncı, Avrupa’nın havası en kirli kentinin Iğdır olduğunu hatırlatan Eksik, "Var olan hava kirliliğine yanında kayyum atanan Iğdır Belediyesindeki çalışmaların zamana yayılması ivedi bir şekilde bitirilmesi gereken projelerin zamanında yayılması sebebiyle Iğdır ilinde insanlar sokağa çıkamaz hale gelmiştir” dedi. 

İktidar tarafından Mayıs 2020’de halkın iradesini gasbederek, belediye kayyum atadığına da dikkat çeken Eksik, “‘Iğdır ilinin tüm sorunlarını çözeceğiz’ iddiasıyla kayyum politikasını meşrulaştırmaya çalışan iktidar, seçim bölgem Iğdır ilinde sorunların başatı olmuş şehir yaşanmaz hale gelmiştir. Iğdır ilinin içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları sebebiyle kazılan yollar uzun süre yapılmamakta, belli bir yükseklikten bakıldığında toz bulutu şeklinde şehri kaplamaktadır. Hâlihazırda hava kirliliği sebebiyle birçok sağlık sorunların odağı olan Iğdır Belediyesinin kontrolsüz çalışmaları sebebiyle yurttaşlar evlerinden çıkamaz hale gelmişlerdir” ifadelerini kullandı. 

İki yılı aşkın bir süredir kayyum tarafından yönetilen Iğdır’da yol çalışmaları kısım kısım yapılmamakta, tüm yollar kazılarak çalışma alanına çevrilmiş yapılan çalışmalar ise plansız yapıldığını söyleyen Eksik, “İnşaat alanına çevrilen yollar uzun süre yapılmamakta adeta halk cezalandırılmaktadır” dedi. 

"ŞEHİRDEKİ HAVA KİRLİLİĞİ DÜZENSİZ YOL ÇALIŞMALARI NEDENİYLE NE KADAR ARTTI?"

Eksik, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

  • Seçim bölgem Iğdır ilinde çalışmaların zamana yayılmasındaki amaç nedir, Düzensiz bir şekilde yapılan yol yapım çalışması sonucu şehir toz toprak içindedir halkımızın bu şekilde cezalandırılmasının sebebi nedir?
  • Iğdır ilinin su ve kanalizasyon ihaleleri hangi firmalara verilmiştir? Firmalara ödeme yapılmadığı ve firmaların bilinçli olarak yolları inşaat halinde bıraktığı iddiası doğru mudur?
  • Belli bir kesimin çıkar elde etmesi için Iğdır halkına yapılan bu zulmü nasıl açıklayacaksınız?
  • Iğdır ilinde yollar kısım kısım niçin yapılamamaktadır, şehrin yollarının tamamının kazılmasının gerekçesi nedir?
  • Şehirdeki hava kirliliği düzensiz yol çalışmaları nedeniyle ne kadar arttı? Hava kirliliğinin Iğdır’da insan sağlığına verdiği zarar ne kadardır?
  • Son iki yılda Iğdır ilinde kanser, bronşit, astım, koah ve üst solunum yolu hastalıklarının sayısı kaçtır? Bu hastalıklara bağlı Iğdır’da kaç ölüm gerçekleşmiştir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

AKP'nin sağlık çalışanlarına dair düzenlemesi komisyondan geçti | SES: Mücadeleyi büyüterek haklarımızı alacağız

SONRAKİ HABER

Erciyes Üniversitesi'nde öğrenciler "Gelengi Bayramı" düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa