09 Haziran 2022 15:32

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak faizleri sabit tuttu. Enflasyona bağlı olarak temmuzda ve eylülde faiz artırımı yapılabileceği belirtildi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü toplantısında beklentilere paralel olarak faizleri sabit tuttu. Buna göre refinansman faizi yüzde 0, marjinal fonlama imkanı yüzde 0,25 ve mevduat faizi yüzde -0,50'de kalmış oldu.

10 YILDAN SONRA İLK KEZ FAİZ ARTACAK

Banka 2015 yılında başlayan varlık alım programını 1 Temmuz’da bitireceğini açıklarken, temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına niyetli olduğunu duyurdu. Bu gerçekleşirse banka, 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez faiz artırmış olacak.

Enflasyona bağlı olarak eylül ayında da bir artışın olması söz konusu. ECB'den yapıan açıklamada enflasyon görünümü kötüleşirse eylülde daha büyük adım atılmasının mümkün olduğu, eylül ayından sonra ise “kademeli fakat sürekli” faiz artışı olacağı belirtildi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Banka bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini yükseltti. Buna göre, enflasyon tahmini 2022 için yüzde 5,1’ten yüzde 6,8’e, 2023 için yüzde 2,1’den yüzde 3,5’e, 2024 için yüzde 1,9’dan yüzde 2,1’e yükseltildi.

Avro bölgesinde yıllık enflasyon mayısta yüzde 8,1 ile rekor tazelemişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çekmeköy’de parkın kapalı pazar olmasına karşı halk belediye önünde toplandı: Bu yanlıştan dönün

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen Kocaeli: Belediye emekçilerinin 3600 ek gösterge hakkı gasp edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...