08 Haziran 2022 14:06

Diyarbakır'da gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterildi

Diyarbakır'da gazetecilerin gözaltına alınması meslektaşları tarafından protesto edildi: Emekçilerin, çocukların, kadınların, inançların, tüm ötekilerin sesi soluğu olmaya devam edeceğiz.

Fotoğraf: Fırat Topal / Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da 19 gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösteren basın örgütleri ve gazeteciler, iktidarın seçime giderken baskıyı arttırdığını vurgulayarak, dayanışma çağrısında bulundu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından yapılan açıklamaya kentteki gazeteciler, TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, HDP il yöneticileri de katıldı.

“İDDİAALAR TAMAMEN DÜZMECE”

Açıklamayı okuyan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, iktidarın düzmece iddialarla Kürt gazeteciler üzerinden algı yaratarak savaş politikalarını kamuoyundan gizleme yoluna gittiğini  ifade ederek gözaltına alınan gazetecilerin derhal bırakılması gerektiğini söyledi.

Müftüoğlu, “Gerekçeden de anlaşılacağı üzere zaten gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı haber ve yayınlar tüm kamuoyuna açık bir şekilde yapılmaktadır. Ancak sanki gizli saklı çalışmalar yapıyorlarmış gibi algı oluşturulmaktadır. Gazeteci arkadaşlarımız hakkındaki bu iddiaların tamamının düzmece olduğu bilinmelidir. Bir gazeteci mesleğini icra ederken, çalıştığı kurumun yayın politikası ile değil yaptığı haberlerden sorumlu tutulacağını bir kez daha hatırlatarak, baskı, şiddet, savaş politikasına boyun eğmeyeceğimizi yineliyoruz” dedi.

GERÇEKLER KARANLIKTA KALMAYACAK

“Kürt sanatçıların konserleri, tiyatroları ve etkinlikleri yasaklanmaktadır. Siyasetçilere, gençlere ve kadınlara dönük her gün gözaltı ve tutuklama operasyonları yapılmaktadır. Uluslararası alanda Kürt halkının sesinin duyulmasını engellemek için de özgür basına dönük bu operasyonları devreye konmaktadır” diyen Müftüoğlu, “Geçmişten günümüze sayısızca arkadaşımız gözaltına alındı, tutuklandı, sürgüne gönderildi, ensesinden tek kurşunla katledildi, gazetelerimiz, radyo ve televizyonlarımız basıldı, materyallerimize el konuldu, kurumlarımız kapatıldı ama halkımıza olan sözümüzü kısamadılar. Dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının, Türkiye’de yaşayan halkların, emekçilerin, çocukların, kadınların, inançların, tüm ötekilerin sesi soluğu olmaya devam edeceğiz. Maddi manevi zarar vermek isteyen bu zihniyete karşı 50 yıldır aynı kararlılıkla hakikati insanlara ulaştırıyor, gerçekler karanlıkta kalmayacak şiarını yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KİMSE HAKİKAT SESİNİ KISAMAZ”

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu adına konuşan Roza Metîna, “Gerçeklere yönelik saldırı devam ediyor. Bir ülkede cezaevlerinde gazeteciler, yazarlar, aydınlar varsa o ülkede demokrasi ve özgürlükten bahsedemeyiz. Gazetecilik suç değil , bir an önce gazeteci arkadaşlarımız serbest bırakılsın diyoruz. Kimse Hakikat sesimizi kısamaz” dedi.

“YİNE GAZETECİLER HAKSIZ YERE SUÇLANIYORLAR”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise iktidarın sıkıştığı her dönem ilk olarak Kürt gazetecileri hedef aldığını belirterek yapılan bu operasyonlardan da iktidarın sonuç alamayacağını söyledi.

Oral, “Bugün yine Tarzan zorda haberiyle uyandık. Hemen farkına varıyoruz ki iktidar sıkıştığında yöneldiği ilk olağan şüpheliler Kürt basını oluyor. Yıllardır gazeteciler üzerinde yapılan bu operasyonlar sonuç vermedi vermeyecek. Kürt basını üzerindeki bu zorda ısrar ediyorlar. Şuan Türkiye 23 gazeteci tutuklu sayının azalması ile umutlanmışken yine gazeteciler haksız yere suçlanıyorlar. Emniyetten ifade çağrısı yapılmış olsaydı ifadeye gideceklerdi. Gazetecilerin çağrılma yöntemi bu olmamalı. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturmasında 9 kişi hakkında gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Klazomenai Antik Kenti'nde iş makinesi kullanıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...