07 Haziran 2022 21:59

AKP ve MHP, HDP'nin Gezi eylemleriyle ilgili iddiaların araştırılması önerisini reddetti

Meclis'te HDP'nin Gezi eylemleri ile ilgili iddiaların araştırılması yönünde verdiği önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM | Fotoğraf: Nursima Özonur / DHA

Paylaş

HDP'nin Gezi protestolarıyla ilgili iktidarın ortaya attığı iddiaların araştırılması amacıyla TBMM'de verdiği araştırma önergesinin doğrudan gündeme alınması önerisi görüşüldü. HDP Grubu adına Mersin Milletvekili Rıdvan Erdoğan'ın Gezi eylemlerine dair açıklamalarını hatırlatarak "Hangi cami yakınmış, hangi itfaiye olaya müdahale etmiş, hangi tutanaklar tutulmuş, caminin yanma sebebi neymiş, bu caminin İstanbul'daki koordinatları neymiş, müezzini kimmiş, imamı kimmiş?" sorularını yöneltti, "Gelin bir araştırma komisyonu kuralım" dedi. Öneri AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

"469 CUMA GEÇTİ"

Turan'ın öneri üzerine ifadeleri şöyle oldu: 

"11 Haziran 2013'te Erdoğan ‘camide içki içildi’ dedi. Buna karşın cami müezzininin ‘ben Müslüman bir insanım, bu camide böyle bir şey olmadı, olsaydı zaten içeridekiler de buna izin vermezdi’ demesinin ve buna karşılık Erdoğan'ın ‘her şey elimizde, bu cuma bunları yayınlıyoruz’ demesinin üzerinden 469 cuma geçti. Ben başından sonuna kadar Gezi direnişindeydim; aşağı yukarı nerede ne olduğunun, ne olmadığının farkındayım, bilincindeyim.

Kabataş'ta başörtülü bacımıza birtakım böyle deri kıyafetli 40 kadar erkeğin uygunsuz davranışlarda bulunduğunu Erdoğan'ın söylemesinden bugüne kadar 469 cuma geçti, dedi ki ‘her şey elimizde, belgeler elimizde, bu cuma bunları göstereceğiz.’ Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim: Bunların alayı yalan. Bir Cumhurbaşkanına doğruları çarpıtmak ve gerçeğe aykırı laflar etmek yakışmıyor. Şimdi, Valide Sultan'da içki içildiğine ilişkin iddiası var, buna karşılık, bunun ispatına dönük hiçbir şey yok. Ama geçen hafta ettiği laf hiç yenilir yutulur cinsten değil.

"ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURALIM"

Dedi ki Erdoğan geçen hafta ‘camilerimizi yaktılar.’ Diyoruz ki: Kardeşim gelin bir araştırma komisyonu kuralım, bu, yalan mıdır değil midir diye. Ben yalan olduğunu biliyorum ama benim bilmemin önemi yok. Böyle aylarca çalışma yapmasına gerek yok bu komisyonun, hemen iki gün içerisinde, hangi cami yakınmış, hangi itfaiye olaya müdahale etmiş, hangi tutanaklar tutulmuş, caminin yanma sebebi neymiş, bu caminin İstanbul'daki koordinatları neymiş, müezzini kimmiş, imamı kimmiş?

Bunları iki günde, iki gün de değil bir gün içerisinde ortaya çıkaralım, var mısınız? Bakın, bir ülkeyi yönetiyor olmak demek her türlü lafı mesnetsizce söylemek ‘ben söylerim, karşımda da buna kimse cevap veremez’ düşüncesiyle hareket etmek demek değildir, halkın bir kısmını bir diğerine düşman etmeye çalışmak değildir, gerçeklere mugayir laflar etmek değildir. Buradan ilan ediyorum: Sayın Erdoğan, böyle bir şey varsa siz de grubunuza söyleyin, hemen kuralım, kuralım ve gerçeklerin ne olduğunu hep beraber ortaya çıkartalım.”

AKP Grubuna adına konuşan Mustafa Demir ise "Gösteriler, haddizatında hükûmetimize karşı bir kalkışmadır, tabii ki bu kalkışmanın asıl hedefi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır ve hatta 15 Temmuz’un da öncüsüdür, nasıl depremlerin öncüleri ve artçıları vardır, Gezi, 15 Temmuz’un öncüsüdür. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefe konulmasında maalesef HDP, CHP milletvekilleri ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun kışkırtıcı bir nefret dili kullanması da çok önemli bir rol oynamıştır” ifadelerini kullandı.

AKP VE MHP'NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Önergenin doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine alınması ile ilgili öneri, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde yurttaşlar zorla evlerinden çıkarılmak isteniyor; elektrik, su hizmetleri kesiliyor

SONRAKİ HABER

Denizli'de bir kadın evli olduğu erkek tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa