21 Nisan 2011 11:23

ABD’de kölelik devam ediyor

ABD’de bir federal kurum, Hawai ve Washington’da çalışmak için getirilen Taylandlı 200 çiftlik işçisinin ve Mississipi ile Teksas’taki tersanelerde çalıştırılmak üzere Hindistan’dan getirilmiş 500’den fazla göçmenin eşitsiz koşullarda ve farklı muamelelere maruz bırakılarak çalıştırıldıkl

ABD’de kölelik devam ediyor
Paylaş

ABD’de bir federal kurum, Hawai ve Washington’da çalışmak için getirilen Taylandlı 200 çiftlik işçisinin ve Mississipi ile Teksas’taki tersanelerde çalıştırılmak üzere Hindistan’dan getirilmiş 500’den fazla göçmenin eşitsiz koşullarda ve farklı muamelelere maruz bırakılarak çalıştırıldıkları iddiasıyla dava açtı.

Eşit Çalışma Fırsatı Komisyonu (EEOC), önceki gün işçilerin yaşamak için standartların altında şartlarla yüz yüze bırakıldıklarını ve  neredeyse sıfır denecek kadar az bir ücret düzeyiyle çalıştırılarak sömürüldüklerini iddia etti. EEOC, işçilere yapılan muameleyi insan kaçakçılığı olarak adlandırarak, işçilerin ülkeye çalışma vizesi ile getirilmiş olduklarını, bazılarının ise kaçak olarak gelip sonradan çalışma vizesi aldıklarını belirtti. EEOC Los Angeles Eyaleti Direktörü Olophius Perry, “Yabancı işçiler ABD’de eşit şartlarda çalıştırılmalıdırlar, ikinci sınıf bir vatandaş gibi değil” dedi.

Geçen yıl da buna benzer bir olay gerçekleşmiş ve çiftlik emekçilerini toplayıp getiren  İşçi Şirketinin Başı Mordechai Orian yakalanmış ve federal mahkemede işçileri zorla alıkoyma ve onlara kötü muameleden yargılanmıştı.
Salı günü açılan davada EEOC, Global Horizons Inc ve Orian’s Beverly Hills sermaye gruplarına dayanan şirketin yüzlerce işçiyi, 2003 ve 2007 yılları arasında, Hawaii’de altı şirkette ve Washington’da iki şirkette çalıştırmak üzere topladığını belirtti. Yetkililer ayrıca, işçilerin bir saatlik hasat toplama karşılığı olarak 8.50-9.50 dolar arasında bir ücret aldıklarını ancak işe girebilmek için 12 bin ile 25 bin dolar arasında değişen bir ödeme yapmak zorunda olduklarını ifade ettiler. EEOC yetkilileri, işçilerin yiyecek ve kalacak yerler için yüksek faizle borçlandırılmak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi.

TAYLAND’DAN İYİYMİŞ!

Orian’s Hawaii Şirketinin Avukatı Michael Green ise bu gelişmelere rağmen “Şartlar iyi ve Orien farklı çalışma koşulları dayatılmasına asla izin vermeyecektir” diyerek iddiaları reddetti ve şöyle devam etti: “Buraya gelip ücret verdiğimiz insanlar iddialardaki gibi yoksulluk, bakımsızlık ve kötü koşullarda çalışmamaktadırlar onlar Tayland’da aldıklarından çok daha fazla para kazanıyorlar ve işlerinden memnunlar”.

İşçileri savunan kurum, işçilerin bazlarının vahşice sürü şartlarında yaşamak zorunda bırakıldıklarını, fareler ve böceklerle dolu yerlerde gecelerini geçirdiklerini belirtti. Yetkililer işçilerin pasaportlarına da zorla el konulduğunu ve şikayetçi olurlarsa sınır dışı edilmekle korkutulduklarını öne sürdü.

EEOC, bazı Taylandlı işçilerin evlerine döndüklerini ve bu durumun etkilediği 400 insanın olabileceğini belirtti. EEOC, Missisipi’de 500 Hindistanlı işçinin durumuyla ilgili olarak, deniz hizmetleri veren bir şirketin işçileri ayrımcı şartlarda çalıştırmaktan dolayı açılmış bir davanın olduğunu da açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sığınmacılar, göçmen bürosunu ateşe verdi

SONRAKİ HABER

Libya’da herkes sivilleri vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa