Mata işçisi: 3 yıllık sözleşme istemiyoruz
"Mata otomotivde biz 2 yıllık sözleşme talep ederken patron 3 yıllık sözleşme için baskılarını arttırmış durumda."

Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
Mata Otomotiv işçisi
İstanbul
Merhabalar, ben Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv fabrikasında çalışan bir işçiyim. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikamızda yaklaşık 2 ay önce toplu iş sözleşme sürecimiz başladı. Saat ücretinden sosyal haklara kadar birçok kez oturulan pazarlık masasında ilerleme sağlanamadı. İşçiler 2 yıllık sözleşme talep ederken patron 3 yıllık sözleşme için baskılarını arttırmış durumda. Patron ustabaşıları toplayıp ‘Eğer işçileri sözleşmenin 3 yıllık olmasına ikna ederseniz size prim zammı vereceğim’ demiş. Bunun üzerine belki hepsi değil ama bazı ustabaşılar işçileri ikna etmek için patronun söylediklerini harfiyen yerine getiriyor. Eğer sözleşme 2 yıllık olursa 300-400 işçiyi atacaklarını söylüyorlar. Sadece bununla da kalmıyorlar. Bir araya geleceğimiz tüm alanlar kısıtlanmış durumda.
Patron tarafından sürekli sendikanın bize yalan söylediği yayılıyor. En son şube başkanının bantları gezmesine bile izin verilmedi. Vardiyalarda sürece dair şube başkanının bilgi verdiği sırada işçiler slogan attı ve bunun sonucunda slogan atan işçilerin tek tek isimleri yazıldı. Soruyoruz bu neyin baskısı? İşçilerin başına neredeyse gardiyan dikiyorlar. Mola saatlerimizde normal sohbet bile edemiyoruz.
Güya patronun para gibi bir sorunu yokmuş, saat ücreti konusunda her türlü anlaşılacağını, sadece sözleşmenin 2 yıllık olmasını istemediklerini söylüyorlar. Madem para gibi bir derdi yok o zaman neden saat ücretimizi 11 TL’den 9 TL’ye düşürüyorsun? Herkesin kredi kartları şişmiş durumda, kiralar en az 4 bin lira olmuş, zamlar almış başını gidiyor. Çok yoğun ve fazla mesai yaparak çalışıyor olmamıza rağmen hiçbir işçi geçinemiyor.
Sendikacıların sadece gelip bilgi vermesi yetmez, hepimizi sürece hazırlaması lazım. Patron cephesinden bu kadar saldırı varken, içeride en ufak bir iş durdurma yok. Bizler işten atılmakla tehdit edilirken buna karşı en ufak bir uyarı yok eylem dediğimizde sendikacılar yasal süreç var diyor. İşçilerin bu kadar baskı altında olduğu böyle bir dönemde sendika varlığını daha çok hissettirmeli ve her şeyi işçilerle örgütlemeli.
Evrensel'i Takip Et