30 Mayıs 2022 22:52

HDP'li Dersim Dağ, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

HDP'li Dersmi Dağ, mevsimlik tarım isçilerinin yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Volkan Pekal

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, mevsimlik tarım isçilerinin sorunlarının araştırılarak yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

İstatistiklere göre, 3 milyondan fazla tarım işçisi bulunduğunu kaydeden Dağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 16 bin 193 öğrencinin aileleriyle birlikte mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştığını belirtti. Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 95’inin yoksulluk sınırının altında çalışmaktğını ifade eden Dağ, araştırma önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Mevsimlik tarım işçisi kadınlarda anne ölümü riski on; bebek ölüm riski beş kat fazladır ve kız çocuklarının dörtte biri okul ile tanışma fırsatına sahip olamamaktadır.

Tarımsal üretimin temel taşını oluşturan kadınların yüzde 95’inden fazlası kayıt dışı çalıştığı için sosyal güvenceden mahrum kalmaktadır. Kadınlar erkeklerden daha çok çalışmalarına rağmen daha düşük ücretler almaktadır.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı üye ülkeler içerisinde en sonda yer almaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre ise kadınların istihdam oranı erkeklerin oranının yarısı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tarım istihdamının yüzde 48’i kadınlardan oluşmaktadır. Kadın istihdamının artırılmasına yönelik vaatler verilse de kadınların yoksulluk koşullarında hayat mücadelesi verdikleri görülmektedir. Tarım işçilerinin eğitim durumunun düşük olmasından kaynaklı, hak arama, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ücret eşitsizlikleri, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi temel haklara erişmede önemli sorunlar yaşanmaktadır.

Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadan yoksulluk sınırının altında yaşayan mevsimlik tarım işçileri, çoğu zaman bilmedikleri bir coğrafyada her türlü ırkçı ve sınıfsal aşağılanmanın da kurbanı olmaktadır ve aynı zamanda sağlıksız koşullarda uzun yolculuklar esnasında hayatlarını kaybedebilmektedir.

Yukarıda sözü edilen bu gerekçelerden dolayı mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunların kapsamlı bir şekilde araştırılarak bu sorunların giderilebilmesi için başta mevzuat değişiklikleri olmak üzere, alınacak önlemlerin tespiti ile ilgili bir komisyon kurulması elzem hale gelmiştir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konut yapımı için hazine arzilerinin satılmasına CHP’li Gökçel’den tepki

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa