30 Mayıs 2022 21:02

Eskişehir’de kadınlar yasağa yoga yaparak tepki gösterdi

Eskişehirde yoga yapan kadınların "CİMER'e şikayet var" denilerek engellenmesine tepki gösteren yüzlerce kadın, Dede Korkut Parkı'nda bir araya gelerek yoga yaptı.

Fotoğraf: Eylem Lodos/Evrensel

Paylaş

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan kadınlar "CİMER'e şikayet var" denilerek engellendi. Engelin kamuoyunda duyulmasının ardından Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP) üyesi kadınlar, Dede Korkut Parkı’na yoga yapmaya çağırdı. EDKP’nin çağrısı ile parkta bir araya gelen yüzlerce kadın, “Yasaklar ülkesi Türkiye'de her gün yeni bir keyfi yasakla uyanıyoruz. Konserin, festivalin, eğlenmenin sudan bahanelerle ve 'toplum', 'genel ahlak' gerekçe edilerek engellenmesinin ardından parkta yoga yapmak da yasaklandı” diyerek duruma tepki gösterdi.

Kadınlar, sık sık “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı Buse Aydemir okudu. Yoga yapanların neden engellendiğini bildiklerini kaydeden Aydemir, bu yasak nedeninin ne Cimer'e yapılan şikayet ne de halkın parktan eşit bir şekilde faydalanması olduğunu vurguladı.

Aydemir, “AnadoluFest'i neden engellediyse, Aynur Doğan'ın, Melek Mosso'nun sahneye çıkması neden engellendiyse, yoga yapanları da o yüzden engellemek istiyorlar. Ama bir şeyi kaçırıyorlar. Kadınlar sizin yasaklarınızı tanımadı, tanımaz. Bizler bugün matımızı kaptık yogaya geldik. Hadi bizi de engelleyin” dedi.

Eskişehir valisinin özgürlükleri kısıtlamaya yönelik bir süredir uygulamaya çalıştığı yasakların toplumsal barışı bozmaya dönük çabalar olduğunun altını çizen Aydemir, bu yasakları da asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

"KADINLAR BUNA İZİN VERMEZ"

Aydemir konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Eğlenmenin, şarkı söylemenin, neşenin, umudun yasaklandığı özgürlükler ülkesi Türkiye'de hiçbir şey serbest değil sanmayın elbette ki serbest olan şeyler var. Gerici vakıf ve cemaatlerin örgütlenmesi serbest, onların etkinlikleri serbest, örneğin Ensar Vakfında istismar edilmek, Süleymancıların yurdunda yanarak ölmek serbest. Bu yurtlarda kalan gençlere baskı yapmak serbest. Bitti mi, bitmedi örneğin kadınsanız boşanmak istediğiniz erkek tarafından öldürülebilir, tacize, tecavüze, şiddete maruz kalabilirsiniz. Bir erkekseniz istediğiniz gibi bir kadını veya lubunu öldürebilir elinizi kolunuzu sallayarak gezebilirsiniz. Millet açlıktan kırılırken onlara altın musluklu evinizden hurmalı tarifler verebilir veya sarayınızda şatafatlı yemek sofraları kurabilirsiniz. Yooo bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez. Onlar istiyor ki kadınlar nefes almasın. Sadece evde otursun, temizlik yapsın çocuk doğursun ve hiç sesi çıkmasın. Yok öyle, bize çizilen sınırları kabul etmiyoruz. Tüm parklar bizim. Biz kadınlar matımızı alır yogamızı yaparız. Şimdi gözlerimizi kapatıyoruz derin bir nefes alıyoruz, nefesimizi yavaşça verirken Yaşasın Kadın Dayanışması diyoruz.”

Kadınlar açıklamanın ardından hep birlikte eğitmen eşliğinde yoga yaptı.

AVCI’ DAN 'ENGEL YOK' SAVUNMASI

Kadınların açıklamasından yaklaşık iki saat önce Dede Korkut Parkı'nda kameraların önüne geçen AKP Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı ise Dede Korkut Parkı'nda herhangi bir engelin olmadığını savundu. Nabi Avcı konuşmasına "Siyasi kimliğimle değil Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olarak konuşuyorum" diyerek başlarken parkta yapılan etkinlikler için "Siyasi partiler dışında tüm etkinliklere izin veriyoruz bu parkta her görüşten her cinsten vatandaşlarımız istediği etkinliği düzenleyebilir" dedi. Avcı sözlerine "Asıl belediyenin parklarında yasaklar var umarız bu olay da yasakların kalkmasına vesile olur" diyerek devam etti. Gazetecilerin sorularına cevap veren Avcı, görüntülere de yansıyan bir görevlinin  "CİMER'den şikayet var" söyleminin sorulması üzerine  ise "Valiliğimize CİMER'den gelen bir vatandaşımızın şikayeti olmuş, valilik bize ulaştırdı biz de bizim açımızdan sorun olmadığını ilettik fakat oraya gelenler sanki görüntü alıp bir dezenformasyon yaratmak istiyorlar” diye konuştu.

Eskişehir'de yapılması planlanan ve yasaklana gençlik festivali sorulan Avcı, "Tekrar ben burada Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olarak konuşuyorum bu konu hakkında bilgim yok" diyerek soruya cevap vermedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da işçi servisi devrildi: 5 yaralı

SONRAKİ HABER

Gezi davası için başlatılan 'Adalet Nöbeti'ni 35. gününde sinemacılar devraldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...