30 Mayıs 2022 15:04

Fahiş kira artışı Mecis gündeminde: Araştırma komisyonu kurulsun

CHP Grup Başkanvekilleri, kira krizine karşı iktidarın ihbar hattı önermek dışında adım atmadığını belirterek Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Fotoğraf: Konevi/Pixabay

Paylaş

CHP, kira artışlarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasını taşıyan önergede, kirada oturan dar gelirli yurttaşların, kira artışları nedeniyle ekonomik krizi daha fazla hissetmeye başladığı ifade edildi.

Üç grup başkanvekilinin hazırladığı önergede, "24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından yürürlüğe giren rejime kasteden anayasa değişikliğiyle, adına iktidar çevrelerince cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen ama özünde bir tek adam rejimi oluşturulmuştur. Yürütme organının başındaki cumhurbaşkanının ve cumhurbaşkanı tarafından atanan liyakatsiz ekonomi yönetiminin yanlış politikalarıyla ülke ciddi bir ekonomik krize sürüklenmiş, vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Ülkeyi yöneten basiretsiz kadroların yarattığı kriz, özellikle dar gelirlileri vurmuştur. AKP’nin ekonomiyi bildiği inadıyla çıkılan bu yolda, Türk lirası tarihinin en dip noktasına gerilemiş, enflasyon, faiz ve işsizlik fırlamıştır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2012 yılında vatandaşların yüzde 21,1'ini oluşturan kiracı oranının 2020 yılında yüzde 26,2'ye yükseldiğine işaret edilerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi'ne göre konut fiyatlarının Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 110 artış gösterdiği, İstanbul'da ise yüzde 122'ye ulaştığı kaydedildi. Artış oranının, İstanbul, Aydın, Muğla ve Antalya gibi sahil kentlerinde çok daha ürkütücü boyutlara ulaştığı ifade edilerek, artan kiraların, bu illerdeki kamu çalışanlarının, kiraların daha uygun olduğu bölgelere tayin isteklerini arttırdığı belirtildi.

İKTİDAR İHBAR HATTI DIŞINDA ADIM ATMADI

Önergede, kiralardaki artışın üniversite öğrencilerini olumsuz etkilediği, kiralarla birlikte yurt ücretlerinde de ciddi artışlar ortaya çıktığı bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Vatandaşlar, fahiş kira artışları karşısında kiralarını ödeyemez duruma gelmişlerdir. Bu kriz karşısında yürütme organı çaresiz kalmış, sadece fahiş kira artışları için bir ihbar hattı kuracağını önermenin dışında adım atamamıştır.

Türkiye Cumhuriyet Devleti, Anayasa'nın ikinci maddesinde tarif edildiği biçimiyle sosyal devlet ilkesinin gereklerini yerine getirmek ve bu sosyal yaraya daha fazla derinleşmeden çözüm üretmek durumundadır. Beceriksiz ekonomi yönetiminin ve yürütme organının enflasyonu ve ekonomik krizi körüklemesinin bedelini fahiş kira artışları karşısında kirasını bile ödeyemez noktaya gelen yurttaşlar çekmektedir. Enflasyonun yükselişiyle artan fahiş kira artışlarını dizginleyebilmek, kiracıları koruyan adımları atabilmek, vatandaşlarımızın barınma hakkından mahrum kalmasını önleyebilmek ile konut üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederiz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çorap işçisi Sinem Toruk, 6 gün sonra hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Melek Mosso: Konuşmaktan, şarkı söylemekten, üretmekten asla vazgeçmeyeceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...