30 Mayıs 2022 13:18
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2022 14:10

RTÜK, Kılıçdaroğlu'nun ABD'ye para transferi açıklamasını yayımlayan 4 kanala para cezası verdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ailesinin ABD'ye para transferiyle ilgili iddialarının yer aldığı açıklamasını yayımlayan KRT, TELE1, FLASH ve HALKTV'ye para cezası verdi.

Ekran görüntüsü Kılıçdaroğlu'nun paylaştığı videodan alınmıştır.

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ailesinin ABD'ye para transferiyle ilgili iddialarının yer aldığı açıklamasını yayımlayan 4 kanala (KRT, TELE1, FLASH HABER ve HALKTV) para cezası verdi. Para cezaları, tavan ceza sınırı olan reklam gelirlerinin yüzde 3'ü şeklinde uygulanacak.

FOX TV'ye ise ana haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin tarımın ve çiftçilerin durumuna ilişkin tepki ile bardağa vurması ile ilgili ceza verildi.

Cezaları, Üst Kurulun CHP'li üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp sosyal medya hesaplarından duyurdu.

“KARAR, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE, HABER ALMA HAKKINA VE DEMOKRASİYE VURULAN BİR DARBEDİR!”

İlhan Taşçı kararı, "Karar, basın özgürlüğüne, haber alma hakkına ve demokrasiye vurulan bir darbedir!" yorumu ile duyurdu.

Taşçı açıklamalarına şöyle devam etti:

"RTÜK yayıncılara 'Kılıçdaroğlu’nun elinde belge de olsa, söyledikleri doğru da olsa yayınlarsanız ceza keserim, sansürlerim' gözdağını veriyor. Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir.

Türgev ve Ensar’ın şikayet dilekçelerine verilen sayı numaranın mürekkebi kurumadan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel talimatla akşam rapor hazırlattı. Yüzlerce şikayet dilekçesi aylardır hatta yıllardır işleme bile alınmazken şimdi bu neyin telaşı, kimlere yaranma arayışı!!!"

"KILIÇDAROĞLU'NU SUSTURMA PLANI"

Okan Konuralp ise kararları, "RTÜK, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun TURKEN Vakfıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaları eşzamanlı yayınlayan dört tv kanalına para cezası verdi. RTÜK bu kararıyla doğrudan Sayın Kılıçdaroğlu’nu susturma planının parçası olduğunu, bile isteye resmileştirmiştir." mesajını paylaştı.

Konuralp, "Cezaların hukuki muhataplarının KRT, TELE1, FLASH HABER ve HALKTV olması, Anamuhalefet liderini susturma çabalarının üstünü örtmeye yetmez! Üstelik, tv’lere verdirtilen cezalar yoluyla da muhalefeti susturabileceğini düşünmek, bir tükenmişlik halinin tezahürüdür" ifadelerini de kullandı.

"SUSTURAMAYACAKLARINI BİLİYORLAR YİNE DE YAPIYORLAR"

Konuralp açıklamasına şu paylaşımla devam etti:

"Marx ve Zizek’ten esinlenerek, durumu şöyle tanımlıyorum:
'Susturamayacaklarını biliyorlar yine de yapıyorlar. Çünkü ellerinden başka bir şey gelmiyor!'
Bugün itibariyle demokrasiden yana olanların sustuğunu, tarihin yazmadığını da anımsamak gerekir; umutsuzluğa kapılmayın."

FOX TV'YE SELÇUK TEPELİ CEZASI

Ayrıca FOX Haber Sunucusu Selçuk Tepeli'nin bardağa vurması ile ilgili FOX TV'ye ceza verildi.

Konuralp, "Son not: Selçuk Tepeli’nin tarımın ve çiftçilerin durumuna ilişkin itirazını/ üzüntüsünü yayın masasındaki bardağa vurarak ifade etmesinden de bir ihmal çıkartan RTÜK, FOX TV’ye de para cezası verdi. Tüm kararlar oy çokluğuyla alındı. Kamuoyuna saygıyla duyurulur!" dedi.

AKP'Lİ ÜNAL "SUÇ KAPSAMINA GİRMİYOR, GAZETECİ TABİİ Kİ HABERLEŞTİRECEK" DEMİŞTİ

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kılıçdaroğlu'nun iddialarını haberleştirmenin suç olmadığını belirtmişti.

Ünal önceki gün (28 Mayıs) katıldığı NTV yayınında, "Sosyal medya yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Ünal, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarını tabii ki gazeteci haberleştirecek. Bu suç kapsamına girmiyor. Dezenformasyon hepimizi tehdit eden bir durum" demişti.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 24 Mayıs günü partisinin grup toplantısında "saat 22.00'de bir kaçış planınının anatomisini ifşa edeceğim" demiş ve söz verdiği saatte bir video paylaşmıştı. Kılıçdaroğlu, videoda Erdoğan ailesinin Ensar ve Türgev aracılığı ile ABD'deki TÜRKEN Vakfına 1 milyar lira kaçırdığını iddia etmişti.

Kılıçdaroğlu üç gün sonra (27 Mayıs), iddialarına yenilerini ekledi, ABD'ye parayı gönderen tarafta Bilal Erdoğan'ın parayı alan tarafta ise Esra Albayrak'ın olduğunu iddia etti. Kemal Kılıçdaroğlu, "yurt yapıyoruz" diyen vakfın, en pahalı finans merkezlerinden (Manathan) birinde ultra lüks bina yaptığını ayrıca çiftlik aldığını da iddia etmişti.

Erdoğan, iddialara dava ile karşılık verdi. RTÜK ise ana muhalafet partisinin videolu açıklamasını yayımlayan kanallar hakkında alelacele inceleme başlatmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

"Toplum Yararına Program"da ücretsiz izin süresi 14 günden 5 güne indirildi

SONRAKİ HABER

Haydarpaşa kazılarında İstanbul için bir ilk: Geç Helenistik döneme ait mezar bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...