28 Mayıs 2022 10:24

Mahkeme, "sensin beyaz et" ifadesinin cumhurbaşkanına hakaret olmadığı kararına vardı

AKP hükümetini orman yangınları karşısında gereken önlemleri almadığı için protesto eden bir yurttaşa, taşıdığı "sensin beyaz et" yazılı döviz gerekçesiyle açılan davada karar verildi.

Fotoğraf: Seçkin Sağlam

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının ardından yangında ölen hayvanlar için “beyaz et” ifadesini kullanmasının ardından Çanakkale’deki bir eylemde “Sensiz beyaz et” yazılı döviz taşıyan bir kişi, yargılandığı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından beraat etti.

2021 yılında Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 53 ilde 300’e yakın orman yangını gerçekleşmiş, iktidarın orman yangınlarına karşı yetersiz kaldığı ifade edilen mücadelesi ise eleştirilerin hedefi olmuştu. Yangınlar sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zararın tanzimine yönelik ölen hayvanlar ile ilgili olarak “Büyükbaşsa büyükbaş, koyun, beyaz et, hepsinin ödemelerini yapacağız” şeklindeki açıklaması ise tepkiyle karşılanmıştı. Ölen hayvanlardan “beyaz et” olarak bahseden Erdoğan’ın açıklamasının ardından tepkiler büyümüştü.

O dönem Çanakkale’de gerçekleşen bir eylemde, orman yangınlarına yönelik mücadelede yetersiz kalan AKP hükümeti eleştirilirken bir vatandaş “Sensin beyaz et” yazılı döviz taşımıştı.

POLİS TUTANAĞINDAN MAHKEMEYE

Eylemi takip eden bir polis memurunun hazırladığı 6 Ağustos 2021 tarihli tutanakta, bir şahsın beyaz zemin üzerine “Sensin Beyaz Et!” ibaresi yazılı bulunan dövizi açtığı belirtilerek “Ulusal ve yerel medya hesapları incelendiğinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın orman yangınları esnasında ölen hayvanlar ile ilgili olarak ‘Büyükbaşsa büyükbaş, koyun, beyaz et, hepsinin ödemelerini yapacağız’ şeklinde açıklamasının bulunduğu ve basın açıklamasında açılan döviz içeriğindeki “Sensin Beyaz Et” ibaresinin bu konu ile ilgili olduğunun değerlendirildiği” ifade edildi.

Polis tutanağının ardından açılan kamu davası, Çanakkale 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davada, “Beyaz et sensin” pankartını taşıyan vatandaşla ilgili beraat kararı verildi.

"HAKARET SUÇU OLUŞMADI"

1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında “Basın açıklamasında sanığın elinde ‘sensin beyaz et’ yazılı dövizin bulunduğunun tespit edildiği, sanığın eyleminin TCK'nun 299 maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına Hakaret suçunu oluşturduğu iddiasıyla sanık hakkında atılı suçtan kamu davası açılmış ise de sanık tarafından taşınan pankartta yazılı olan ‘Sensin beyaz et." şeklindeki ifadenin, hakaret boyutuna ulaşmayan, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşmayan, incitici, küçük düşürücü ve katılanın toplum içindeki saygınlığını zedeleyici mahiyette olmayan bir ifade olduğu ve hakaret suçunu oluşturmadığı, bu itibarla suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla sanığın beraatine karar vermek gerekmiştir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

6 muhalefet partisi yarın toplanıyor

SONRAKİ HABER

İl il kira fiyatları listelendi, en yüksek kira ortalaması Muğla'da: 9 bin TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...