26 Mayıs 2022 15:35

TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti: Ortak mücadele etmek zorundayız

TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube 5. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul'da ortak mücadele vurgusu öne çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şubesinin 5. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz pazar günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde yapıldı.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, işçi sınıfının yaşadığı sorunların çözümü için ortak mücadele ihtiyacına vurgu yaptı.

Genel merkez, şube yöneticileri ve delegelerin yanı sıra kongreye çok sayıda konuk da katıldı. Şube Başkanı Ersin Türkmen yaptığı konuşmada, salgın hastalıklar, savaş ve ekonomik krizlerin geçtiğimiz dört yılın en önemli olaylarından olduğunu belitti.

Ülkede 16 milyon insan açlık sınırının altında, 66 milyon insanınsa yoksulluk içinde yaşadığını, genç işsizliğin yüzde 21’in üzerinde olduğunu, savaş nedeniyle göçmek zorunda kalan göçmen işçilerin nerdeyse bedava denilecek bir ücretle kaçak bir şekilde çalıştırıldığını ifade eden Türkmen, en yüksek enflasyon oranında Türkiye’nin dünyada ilk 5’e girdiğini söyledi.

Dört yıllık çalışmaları hakkında bilgi veren Türkmen, İBB iştiraklerine bağlı şirketlerde, İstanbul TÜVTÜRK araç muayene ile Yemeksepeti işçileri arasında yapılan sendikal çalışmalara değindi, UPS ve DHL Lojistik’te kazanımların korunduğunu, ambar işçilerinin de sendika çatısı altında birleştiğini dile getirdi.

“SAVAŞI ZENGİNLER ÇIKARIR”

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de sözlerine Irak, Suriye, Afganistan’dan sonra Ukrayna’yı içine alan savaşlara değinerek başladı. Savaştan kaçanların mülteci olarak sığındıkları ülkelerde düşük ücretlerle günde 12-14 saat çalışarak sömürü koşullarında yaşadığını dile getiren Öztürk, “Savaşı zenginler çıkarır ama emekçiler bedelini öder. Onun için dünyanın neresinde olursa olsun bu haksız, hukuksuz, insan canını hiçe sayan savaşlara karşı barışı, emekçilerin kardeşliğini savunmamız gerekir” dedi. Son dönemde Suriyeli mültecilere yönelik söylemleri de hatırlatan Öztürk, sığınmacıların ancak barış ve demokrasi ortamında ülkelerine dönmesinin mümkün olacağını vurguladı.

ŞİRKETLERİN KÂRI ARTTI

Temel gıda ve hizmet alımlarına yapılan zamlar nedeniyle emekçiler geçinemez duruma gelirken, resmi enflasyonun bile yüzde 70’i bulmasıyla sözleşmelerdeki kazanımların bir anda anlamsızlaştığını dile getiren Öztürk, şirketler kârlarını arttırırken emekçilerin hanesindeki yoksulluğun derinleştiğini, asgari ücret altında maaş alan emeklilerin maaşı yetmediği için çalışma yaşamında kaldığını söyledi.

İşçilerin iş cinayetleri ve sendikalaşmalarının engellenmesi sorunlarıyla da karşı karşıya olduğunu vurgulayan Öztürk, “Sendikalaşma önündeki antidemokratik engellere ve yaşadığımı tüm sorunlara karşı işçi sınıfı ve sendikalar olarak önümüze bir mücadele koymak zorundayız” dedi.

İŞÇİ HAKLARI YOKSA DEMOKRASİ DE YOKTUR

“Vatanınız var işte daha ne istiyorsunuz” gibi söylemlerle emekçilerin daha iyi bir yaşam talebinin bastırılmaya çalışıldığını belirten Öztürk, sene başındaki işçi eylemlerini hatırlatarak, işçi sınıfının haklarını büyütmesinin yolunun birleşik bir mücadeleden geçtiğini belirtti. Öztürk, işçi haklarının gelişmediği yerde demokrasiden söz etmenin mümkün olamayacağının altını çizdi.

Kongrede delege konuşmalarının ardından yapılan seçimlerde Ersin Türkmen yeniden Şube Başkanlığına seçildi. Şube Sekreterliğine Murat Küçükşahin, Şube Mali Sekreterliğine Levent Akbaba seçildi. Şube Yönetim Kurulu Sinan Demir ve Olgun Ballıkaya’dan Şube Denetleme Kurulu Turan Erdoğan, Hasan Çelik, Güven Hançer’den Şube Disiplin Kurulu Osman Dokumacı, Ali Yılmaz, Fahrettin Yalçın’dan oluştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koç Üniversitesi öğrencilerinden şenlik tepkisi: Parasını vermeyen izlemesin zihniyeti

SONRAKİ HABER

Denizli’de Cengiz Bektaş anması gerçekleştirilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...