23 Mayıs 2022 18:01

Malatya Kitap Fuarı'nın ardından: Yemekten, ulaşımdan kısıp bir kitap alabildim

2 yıllık pandemi arasının ardından okuyucu ile buluşan Malatya Kitap Fuarı'nda yayınevi temsilcileri ve okurlarla konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
MALATYA

Pandemi dolayısıyla 2 yıldır gerçekleşmeyen Malatya Kitap Fuarı, bu sene okuyucularıyla buluştu. 10 gün süren kitap fuarına İş Bankası Kültür Yayınları, Timaş, Kor Kitap, Deniz Kitapevleri ve Can Yayınlarının aralarında olduğu birçok yayınevi katılım sağladı. Görüştüğümüz yayınevlerinin katılımcı sayısı ve kitap satışları konusundaki fikirleri farklılık gösterirken, öğrenciler ise istedikleri kitapları alabilmek için temel ihtiyaçlarından kısmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

"İYİ BİR KATILIM VARDI"

İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Timaş Yayınları ve Deniz Kitapevleri’nin yer aldığı standın sorumlusu Mesut Özdemir, fuara katılımın yoğun olduğunu belirtti. Özdemir, şunları aktardı: “Başlangıçta endişeler elbette vardı. Acaba insanlar şehir merkezinin uzağındaki bir noktaya gidebilir miydi? Fuarın sonuna geldiğimizde bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz: Katılım oranı özellikle bu dönem içerisinde beklenen sayının üzerinde gerçekleşti. Sonuç itibarıyla görmüş olduğumuz genel tablo pandemiyi dikkate aldığınızda iyi bir katılım vardı. Kişi başı alınan ürünlerdeki miktara bakıldığında, önceki fuara göre daha yüksekti. Fuar, biraz şehir merkezine uzak olduğu için gelenler ağırlıklı olarak nitelikli okuyucu oldu.”

Ekonomik krizin kitap fiyatlarına yansıdığını ifade eden Özdemir “Kitabın ham maddesi olan kağıtta ciddi bir enflasyon var. Dolara bağlı olarak kağıdın tonaj fiyatlarının hem de matbaa baskı maliyetlerinin artıyor olması kitaplarda da ister istemez zamları beraberinde getirdi. Yani hemen hemen yüzde 100 oranında kitaplar zamlandı. Bugün bunların yansımaları sahaya oldu ama gerçek okuyucu cebindeki parasını ayarlayarak geldi. Tabii öğrenciler nezdindeki alışverişe gelince belediyemizin, STK’lerin dağıtmış olduğu çekler vardı. Özellikle dezavantajlı bölgelerde yer alan öğrencilerimize kitabın ulaşması anlamında. Yeterli miydi? Kesinlikle hayır. Çeklerin arttırılması gerekiyor ki kitaba ulaşamayan çocuklarımız var, kitap hayali olan öğrencilerimiz var. Durumu iyi olamayan öğrenciler kitap almakta zorlandı. Çekler bir kitap imkanı sağlasa da imdada yetişmiş oldu” dedi.

"YAZAR KADROSUNDAN HİÇ MEMNUN DEĞİLİM"

Gönül Yayınları Sorumlusu Nail Yurtseven ise şunları dile getirdi: “Abartmıyorum bir önceki katıldığım fuara oranla satışlarımız yüzde 80 düştü. Çocuk kitaplarını her fuarda toplamadan giderdim, bitirirdim yani. Ama bakın şu anda çocuk kitabı topluyorum. Buraya getirilen yazar kadrosundan hiç memnun değilim. Yani buraya bir İclal Aydın’ı, Zülfü Livaneli’yi davet edebilirlerdi. Adını bilmediğim bir sürü yazar geldi. Tabii onlar da gelsin ama okuru çekecek yazarlar da çağrılmalıydı.”

Öğrenci bazında fuara katılımın çok güzel olduğunu söyleyen Yurtseven öğretmenlere şu eleştirileri yöneltti: “Bunun güzel olmasının sebebi belediyenin bu işe çok iyi sarılması, öğrencileri fuar alanına getirmesiydi. Bunu öğrencilerin başındaki öğretmenlerde göremiyoruz. Öğretmenler, öğrencileri belli stantlara götürüyorlar, belli kalıplara sığdırmaya çalışıyorlar ve belli kitapları aldırıyorlar. Yani çocuklarımıza kitaba bakma alışkanlığı kazandırmıyorlar.”

"ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN KİTAP LÜKS"

Kor Yayınevi Sorumlusu Kemal Gültekin fuar alanının dışarıda olmasının ulaşımın ciddi problem yarattığını söyledi. Asgari ücretli için kitap almanın lüks olduğunu belirten Gültekin “Fuara katılım yoğundu ama 2 yıllık aradan sonra beklediğimiz okur kitlesine tam anlamıyla ulaştığımız söylenemez. Ulaşım problemi ciddi bir sorun yarattı. Kitap fiyatlarının artmasının yanı sıra ülkedeki ekonomik kriz, temel ihtiyaç maddelerini karşılama noktasında insanlara yetmezken, kitap alımında da bir düşüş söz konusu. Yani asgari ücretli bir vatandaşın gelip kitap alması vatandaşın gözünde bir lüks gibi görünüyor. Zaten zar zor ve borç harç içinde geçinen bir vatandaş gelip kitap alamıyor” dedi.

Belediyenin ücretsiz otobüs kaldırmasına rağmen öğrencilerin cebinde para olmadığı için kitap alamadan döndüklerini ifade eden Gültekin şunları belirtti: “Çeşitli organizasyonlarla milli eğitim ücretsiz servis kaldırıyor ve okullardaki öğrencileri buraya getiriyorlar. Öğrenciler fuarı geziyor ama birçoğunun cebinde kitap alacak para yok. O çocuklar kitaplara bakıp gitmek zorunda kalıyorlar”

"SADECE 1 KİTAP ALABİLDİM"

İnönü Üniversitesi İlköğretimde Matematik Bölümü Öğrencisi Diyar Can fiyatların pahalı olmasından şikayetçi. Sadece bir tane kitap alabildiğini ifade eden Can şunları söyledi: “Fuar genel olarak güzel… Ben çoğu yeri gezdim, bayağı yayın var. Yazarların gelmesi, onlarla tanışmak güzel bir duygu. Her şeyde olduğu gibi kitaplarda da fiyat artışı var. Eskiden bir kitabı 10-15 TL’ye alabilirken şu anda 35-40 TL’ye alabiliyoruz. Tabii bu en düşük miktar. 1 tane kitap alabildim. Yemekten, içmekten, ulaşımdan kısıp bu kitabı alabildim. 2-3 kitap alabileceğimize 1 kitap alabiliyoruz.”

İnönü Üniversitesi BESYO Öğrencisi İsmail Şenbülbül de kitap fiyatlarına tepkili. Fiyatların düşmesini istediğini söyleyen Şenbülbül: “Fuar gayet iyi, ilgi de epeyce var. Yararlı bir fuar olduğunu düşünüyorum. Şu anda fiyatlar gerçekten biraz uçuk olmuş. Geçmiş yıllara baktığımız zaman aldığımız bursla daha çok kitap alabilirken şu an daha az kitap alabiliyoruz. Kitap almasaydım üniversitenin yemekhanesinde yemek yiyebilirdik. Kendimizi geliştirmemiz için kitap okumamız gerek. Bu bir nevi zorunlu bir ihtiyaç ama bu ihtiyacımıza da bütçe ayıramıyoruz. Fiyatlar biraz daha uygun olsa bizim için daha iyi olur.”

ÖNCEKİ HABER

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Oyuncu Farah Zeynep Abdullah'a dava açtı

SONRAKİ HABER

Çankırı'da işçileri taşıyan otobüs devrildi: 3'ü ağır 18 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...