OHAL Komisyonu, yoksullukla mücadele derneğini ret gerekçesi saydı

İhraç edilen Yusuf Kaya’nın başvurusuna OHAL İnceleme Komisyonu ret kararı verdi. Gerekçe olarak ise Nar Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kurucusu olması gösterildi.

21 Mayıs 2022 15:39
Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı olduğu 2016 yılında OHAL kapsamında çıkarılan 677 KHK ile ihraç edilen Yusuf Kaya’nın başvurusuna OHAL İnceleme Komisyonu ret kararı verdi. Ret kararına gerekçe olarak ise Akdeniz Belediyesi bünyesinde kurduğu Nar Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (Nar-Der) kurucusu olması ve sendikacı olarak bulunduğu faaliyetler gerekçe gösterildi.

“ÖNCE DERNEK KAPATILDI, SONRA KURUCULARI İHRAÇ EDİLDİ”

OHAL İnceleme Komisyonu kararında kurum görüşü ve Kaya’nın Nar-Der kuruculuğu karara gerekçe yapılıyor. Kaya’nın çalıştığı kurumun terör örgütüne müzahir eylemlere öncülük ettiği yönündeki hukukla bağdaşmayan görüşü ve yine bir hukuki karara dayanmayan İçişleri Bakanlığı Dernmekler dairesi Başkanlığı’nın derneğin terör irtibatlı olduğu yönündeki görüşü. Dernek Mersin’de ihtiyaç sahibi yurttaşlara her ay düzenli gıda yardımı yaparak kent yoksulluğu ile mücadele etmek için kuruldu. Kuruluşu sırasında Mersin’deki demokrasi güçleri ve sendika temsilcileri derneğin kurucu üyesi oldular. 2016’da dernek OHAL kapsamında kapatılırken kurucusu kamu çalışanları da ihraç edildi.

KURUM GÖRÜŞLERİ VE DERNEK ÜYELİĞİ GEREKÇESİ İLE RET KARARLARINI KABUL ETMİYORUZ

KESK Mersin Şubeler Platformu, bugün Emek Partisi Mersin İl Başkanı olan Yusuf Kaya ve tüm ihraçlar için Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, kurum kanaati ya da insani yardım amacıyla kurulan derneklere üyelik gibi gerekçelerle arkadaşlarımızın dosyalarının reddedilmemesine asla sessiz kalmayacağız. Hukuki ve demokratik alandaki mücadelemizi büyüterek devam edeceğiz” dedi.

Kamu emekçilerinin savunmaları dahi alınmadan ihraç edildiğini dile getiren Sümbül, “Bir oyalama mekanizması olarak komisyon kuruldu. OHAL KHK’ları ile ihraç edilen ve komisyonsa başvuran KESK üyelerinin 1300’den fazlasının başvurusu hala karara bağlanmadı” dedi.

“NAR-DER BİNLERCE YURTTAŞA YARDIM ETTİ”

Açıklamada konuşan Yusuf Kaya, Nar-Der’in yoksullukla mücadele eden bir dernek olduğunu belirterek “Nar yasal bir dernekti ve binlerce yoksula yardım etti. Bu dernek gerekçe gösterilerek başvurumuzun reddedilmesi bizi üzmedi. Ne kadar doğru bir şey yaptığımızı gösterdi. Açlıkla, yoksullukla mücadelenin bizim asli görevimiz olduğunu bize hatırlatıyor” dedi.

KENDİSİNİ YARGI YERİNE KOYANLAR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKTİR

Diğer ihraç gerekçesinin kurum görüşü olduğunu hatırlatan Kaya, idarenin kendisini yargının yerine koyarak faaliyetlerini terör faaliyetleri olarak görmesine tepki göstererek şunları söyledi: 

“Bu ülkede hukukun suç görmediği şey kurum kanaatince terör örgütü ile irtibatlı işler olarak görülmüş. İdare kendisini yargının yerine koyuyorsa onlar da bir gün eşit ve tarafsız yargının önünde hesap verecektir."

Açıklamanın ardından açıklamaya katılan kurumlar Emek Partisi Fındıklı İlçe Binası’na yapılan saldırı ile ilgili Emek Partisi Mersin Şubesi’ne ziyarette bulundu. (Mersin/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Kerestecioğlu, 10 Ekim Katliamı'nın firari sanıkları hakkında soru ve araştırma önergesi verdi

SONRAKİ HABER

Hindistan'daki çay işçileri neden mantar zehirlenmesi sonucu ölüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...