17 Mayıs 2022 12:00

Avukatlardan Kaftancıoğlu ve Gezi davasındaki karara ilişkin adliye önünde açıklama

İstanbul Adliye’sinde avukatlar, Gezi Davasında yaşanan hukuksuzluğu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ilişkin verilen kararı protesto etmek için adliye önünde adalet nöbeti tuttu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliye’sinde bir araya gelen avukatlar, Gezi Davasında yaşanan hukuksuzluğu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ilişkin verilen kararı protesto etmek için adliye önünde adalet nöbeti tuttu. “Adalet” pankartının taşındığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan katıldı.

“BU KARANLIĞI AYDINLATMAK HEPİMİZİN ELİNDE”

Mücella Yapıcı’nın kızı ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Cansu Yapıcı, annesinin duruşmalarda yaptığı savunmayı okudu. Anayasaya işaret eden Yapıcı, herkesin izin almaksızın toplantı ve gösteri yapma hakkına sahip olduğunu belirtti. Barışçıl gösterilerin suçlanamayacağını ifade eden Yapıcı, “Hazırlanan iddianamede ileri sürülen iddiaların hiçbiri kanuna uygun değildir” dedi. Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkadaşlarımız hiçbir delil olmadan, yargı süreci işlemeden 18 yıl hapis cezası aldı, Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Dayanışma cezalandırıldı. Ancak bu gün görüldüğü gibi bu dayanışma hala sahipleniyor. Bu karanlığı hep beraber yaşıyoruz. Hepimizin üzerine bir karanlık çökmüştür. Bu karanlığı aydınlatmak için arkamda gördüğünüz adalet nöbeti, mimarlar odası önünde tutulan adalet nöbetleri hem bize hem arkadaşlarımıza güç vermektedir” diye konuştu.

“KAFTANCIOĞLU KARARI HUKUKA AYKIRI”

Daha sonra Türk Hukukçu Kadınlar Derneği adına söz alan Süreyya Turan, yargıya güvenin kalmadığını söyleyerek, “Yine hukuka aykırı bir karar, yine bizler burada hukuksuz karara karşı ses yükseltmek için adalet nöbetindeyiz. Her hafta çok önemli bir hak ihlalinin ele alındığı toplantılar, hukuksuz uygulamalar nedeniyle hiçbir hafta konusuz kalmıyor. Canan Kaftancıoğlu hakkında 10 yıl önceki paylaşımları nedeniyle verilen hapis cezasının hukuki değil siyasi olduğu gün gibi ortadadır. Canan Kaftancıoğlu’nu siyaseten uzaklaştırma çabaları verilen cezanın hukuki değil siyasi olduğunu açıkça göstermektedir. Bu karar toplumsal cinsiyet eşitliğini hiçbir şekilde kabul etmeyen ve bunu bütün düzenlemelerinde açıkça dile getiren mevcut siyasal iktidarın yenilmeye sebep gördüğü başarılı ve güçlü bir kadın Canan Kaftancıoğlu’ndan kurtulma çabasıdır. Bu tür hukuka aykırı kararlar bizleri ne adil yargılanma hakkını talep etmekten ne de kadın hakkı mücadelemizden asla vazgeçirtemeyecek. Adil yargılanma hakkının tam olarak sağlandığı, ayrımcılık ve adaletsizlik ortadan kalkana kadara yılmak yok, mücadeleye devam” dedi.

“TOPLUM VİCDANINDA BİR KARŞILIĞI YOK”

Daha sonra söz alan Canan Kaftancıoğlu’nun avukatı Doğuşcan Aydın Aygün, müvekkiline verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu aktardı. Cezanın onandığını anımsatan Aygün, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarının bilgisini paylaştı. Verilen cezanın hak ihlali olduğunu belirten Aygün, bu cezaların toplumun vicdanında bir karşılığı olmadığını söyledi, “Kaos gündemleri yaratarak ülkenin asıl meselelerini gölgelemek isteyenler bilmeliler ki bağımsız hukukun üstünlüğe olan inancımızdan asla vazgeçiremeyecekler” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dosya: Savaşın gölgesinde emekçiler - 2 | "Savaş emekçilere sömürü, yoksulluk ve hak gasbı olarak yansıyor"

SONRAKİ HABER

"15 Temmuz kursağımızda kaldı" diyen Sevda Noyan'ın "tehdit" suçundan yargılandığı dava düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...