SES, "Ekonomik ve Sosyal Durum" anketi verilerini paylaştı: Emekçilerin %99,56’sı gelirini yeterli bulmuyor
SES, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik ve sosyal durumuna ilişkin yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı. "Emekçilerin %99,56’sı gelirini yeterli bulmuyor"

Fotoğraf: SES
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bağlı bulundukları ikolu içerisinde bulunan emekçilerin ekonomik ve sosyal durumuna ilişkin yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı.
19 Nisan- 9 Mayıs 2022 tarihleri arasında, çalışanların sosyal yaşantısındaki gerilemeyi ve alım gücündeki değişimi ortaya koymak için 2063 katılımcı ile online "Ekonomik ve Sosyal Durum" anketi düzenleyen sendika, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %99,56’sının gelirini yeterli bulmadığını %97’sinden fazlasının ise TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerinin kendi yaşamlarıyla örtüşmediğini belirttiğini kaydetti.
Anket sonuçlarına göre sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %42,66’sı şu anki enflasyon rakamlarına göre insanca geçinebilmek için gelirlerinin 20 bin TL ve üzerinde olması gerektiğini söylemekte.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %63,31’i işlerinden memnun değilken, teknik hizmetler kadrosunda görev yapanların %87,50’si, hemşirelerin %69,73’ü, hekimlerin %69,33’ü ve ebelerin %68,75’ünün işlerinden memnun olmadıklarını ifade ediyor.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %71,45’i son bir yılda ekonomik koşullarının çok kötüye gittiğini beyan ederken, geriye kalan %27,19’u ise kötü olduğunu belirtti.
Ankete göre hemşirelerin %59,59’u, sağlık teknikeri/teknisyenlerinin %56,54’ü ekonomik sorunlardan kaynaklı ek nöbet tutmak zorunda kalıyor.
Araştırmaya katılan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %19,24’ünün 1. Basamak, %30,54’ünün Devlet Hastaneleri’nde, %26,81’inin ASHB (aile ve sosyal hizmetler bakanlığı), %9,36’sının ise Üniversite Hastaneleri’nde çalıştıkları belirtilirken, katılımcıların yaş ortalamasının 41, ortalama çalışma sürelerini ise; 17 yıl 7 ay olarak beyan edildiği ifade edildi. 31 yıl ve üzeri süre çalışanların ise katılımcıların %12,55’ini oluşturduğu belirtildi.
Araştırmaya katılanların cinsiyete ve medeni duruma göre dağılımlarına bakıldığında katılımcıların %53,08’inin erkek, %46,68’inin kadın, diğer ise 0,24 olarak beyan edilmiş, ayrıca emekçilerin %63,21’i lisans, %13,28’i yüksek lisans ve %5,24’ü doktora mezunu olduğunu belirtmiş.
Anketin sonuçlarını gerçekleştirdikleri açıklama ile duyuran SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik hakları ile halkın sağlık ve sosyal hizmet haklarında sürekli gerileme ve kayıplar yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Türk-İş tarafından Nisan 2022 yoksulluk sınırı 17.340 TL iken, açlık sınırı 5,323 olarak açıklanmıştır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %60,11’nin maaş aralığı 7 bin 500-10 bin TL’dir. Yani kısacası sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında ve açlık sınırına yakın ücretlerle yaşam mücadelesi vermektedirler.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin işlerinden memnun olmama nedenleri incelendiğinde;
- Ekonomik nedenler
- İş yükü
- Mobbing, baskı
- Fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddet
- Amirlerin keyfi uygulamaları
- Çalışma koşulları ve mesleki yönetmeliklerde yetersiz bakış açısı ile oluşturulan görev tanımlamaları
- Değersizleştirme siyasal, sosyal nedenler,
- Meslek yasasının olmaması ve buna bağlı alanımızda yaşanan hak ihlalleri
- Siyasetçilerin hedef gösteren beyanları
- Bulaşıcı hastalık riski
- Görev tanımına uygun olmayan iş yapmamak
- İdarenin insafına kalan meslek tanımı
- Sınıfsal ayrım
- Hiç bir zaman son dönemdeki kadar değersizleştirildiğimiz olmamıştı
- İdarecilerin liyakat sahibi olmaması
- Adam kayırma
- Malzeme eksikliği
- İzinsiz ve tatilsiz bir yaşam
- Uyku bozukluğuna yol açan bir meslek olması, gibi nedenler ön plana çıkmaktadır.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %33,49’u yurtdışına gitme konusunda kararsızken, %70,7’si yurtdışına gitmeyi düşünmektedir. Sağlık lisansiyerinin %77,23’ü, hemşirelerin %76,83’ü sağlık teknikeri/teknisyeninin %72,21’i ve hekimlerin %57,81’i fırsatını bulsa yurtdışında çalışmayı düşünmektedirler. İmkân bulduğunda sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %85,46’sı yurtdışına gidecektir.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %86,86’sı imkânı olsa başka mesleği yapmak istemektedir. Teknisyenlerin %92,31’i, memurların %92,06’sı, hemşirelerin %91,92’si ebelerin %88,39’u ve hekimlerin %79,55’i imkân bulduklarında mesleklerini bırakacaklarını ifade etmiştir.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin %89,24’ü kredi veya kredi kartı borçları ile ancak hayatını idame ettirmektedir. Teknik hizmetlilerin %93,75’i, sağlık teknikeri/teknisyenlerinin %92,12’si, memurların %92,06’sı ve hemşirelerin %91,92 ile hekimlerin %78,27’si borçla geçindiğini belirtmiştir.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması ve yoksulluk sınırının da altında kalan aylık gelir nedeniyle zor durumdadır. Hepsi birden ‘Geçinemiyoruz’ demektedir.
Sağlık emekçilerinin taleplerini karşılayacak, emekli maaşına da yansıyacak yeterli aylık gelir ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ivedilikle planlama yapılmalı ve yaşam pratiğine geçirilmelidir. Bir an önce TBMM’sine getirilecek düzenlemede unvan, kadro, derece, kıdem gözetilerek tüm sağlık çalışanı meslek grupları adına iyileştirme yapılmalıdır. Ek gösterge 3600, 7200, özel hizmet tazminatı oranlarında artış esas alınmalıdır. Ankette de ortaya çıktığı gibi kurumlarımızda liyakat esas alınmalı, baskı, mobbing, ihraçlar, güvenlik soruşturmaları, sözlü ve fiziki şiddet ve bunlara yol açan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Pandeminin başından beri özveri ile pandemi ile mücadele ederken bir yandan da haklarımız için defalarca kez iş bıraktık. İş yerleri önünde, alanlarda açıklamalar, mitingler, kol yürüyüşleri gerçekleştirdik. Yürüttüğümüz mücadele sonucunda Sağlık Bakanlığı ve iktidar tarafından vaatlerde bulunuldu, sözler verildi. Ancak halen verilen vaatler yerine gelmiş değil. Biz de haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik hakları ile halkın sağlık ve sosyal hizmet hakkını bir kez daha talep etmek için 29 Mayıs 2022 günü işkolumuzdaki emek ve meslek örgütleri ile birlikte beyaz miting gerçekleştireceğiz.
Bu tablodan rahatsız olan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini, “başka bir sağlık, başka bir sosyal hizmet mümkün” diyen halkımızı ve örgütlü yapılarımızı “Emek Bizim, Söz Bizim! Sağlık Hepimizin!” demeye, Ankara’yı hep birlikte beyaza boyamaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et