12 Mayıs 2022 07:47

EYT’liler mitinge çağırıyor: Ömrümüzü üreterek tükettik, karşılığını istiyoruz

Kamuoyunda ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) olarak bilinen emekçiler “Biz yıllarca ürettik, ömrümüzü tükettik. Ürettiğimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Yıllar önce yapılan düzenleme nedeniyle emeklilikte ‘yaş sınırı’na takılan ve emekli edilmeyen emekçiler, emeklilik hakları için İstanbul Maltepe’de miting yapacak. Kamuoyunda ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) olarak bilinen emekçiler “Biz yıllarca ürettik, ömrümüzü tükettik. Ürettiğimizin karşılığını istiyoruz” dedi. Adana’da mitinge hazırlanan yurttaşlar mitinge katılım çağrısı yaptı.

15 Mayıs Pazar günü saat 12.00’de İstanbul Maltepe sahilinde EYT Federasyonu’nun çağrısı ile gerçekleştirilecek mitinge Adana’dan önemli bir katılım bekleniyor. Adana’da 1 Mayıs’ta “Çıksın artık bu yasa” diyerek alanlarda olan EYT’lilerle miting hazırlığını konuştuk. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Adana Şube Temsilcisi Uğur Altuntaş, yasadan önce işe başlamalarına rağmen 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi ile yaşa takıldıklarını hatırlatarak işe girdikleri şartlarda emekli olmak istediklerini söyledi.

"CEBİMDE PARAM YOK, MİTİNGE MUTLAKA GELECEĞİM"

Mitinge ilginin çok yüksek olduğunu dile getiren Altuntaş, “İlgi o kadar yüksek ki bir arkadaşımız ‘Cebimde param yok ama miting için mutlaka bulup buluşturup geleceğim’ diyor. Adıyaman, Urfa, Hatay’da derneklerimiz olmamasına rağmen kendi aralarında otobüs sağlayıp Adana’ya gelecekler” dedi.

Adana’da yurttaşları mitinge çağırmaya devam ettiklerini dile getiren Altuntaş, “10’a yakın otobüsü bulduk. Cumartesi gününe kadar daha da artacağını umuyorum. 15 otobüsle İstanbul’a gideceğiz. Cumartesi akşam 8’de Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünden hareket edeceğiz. Umarım çok mitingimiz olur” dedi.

PATRONLAR ‘YAŞLISIN’, DEVLET ‘GENÇSİN’ DİYOR

Özgür Öztaş patronların “Çalışmak için yaşın ileri”, Devletin, “Emekli olmak için gençsin” dediği emekçilerden birisi. 3,5 yıldır işsiz olan Öztaş, “Yaşım 48.26 yıldır çalışıyorum. 9 bin gün primim var. İşe girdiğimde gerekli olan primin iki katını yapmışım. Biz emekli olabilmek için daha ne kadar çalışabiliriz. Hakkımızın geri verilmesini talep ediyoruz” dedi.

İş arama girişimlerinden olumsuz cevaplar aldığını ifade eden Öztaş birçok EYT’linin ortak sorunu olan işsizliği şu sözlerle anlatıyor: “Nedenini bana ifade edemiyorlar. İşimde 26 yıllık tecrübem var. Ama sadece ‘kariyerinizde başarılar’ diyerek geri çeviriyorlar. Nice işsiz üniversite mezunu varken bu zor oluyor. Emekli olduğumuzda da hayatımızda bir şey değişmeyecek. Bu ekonomik şartlarda yaşamak zor. 3 parça şey alıyorsun, 80 TL tutuyor. Her gün bu harcamayı yapsan 2400 TL yapıyor. Onun içinde et artık yok. 3.5 aydır et yiyemeyecek duruma geldik. Emekli olursam hiç olmazsa aylık giderimi karşılamaya çalışacağım. Sonrasında elimizden geldiği kadarıyla çalışmak zorundayım. Biz yıllarca ürettik, ömrümüzü tükettik. Ürettiğimizin karşılığını istiyoruz.”

EKMEK HESABI

Eşinden kalan emekli aylığı ile hayatını idame ettiren Naime Yener, emeklilikte yaşa takılmış çocukları ile birlikte yaşıyor. Geçimin ve iş bulmanın her geçen gün zorlaştığını ifade eden Yener, “Emekli olmamıza rağmen kira, emekli, su faturalarını dahi ödemek o kadar zor ki ekmeğin hesabını yapıyoruz. Elektriğe elimiz gitmiyor, ocağı yakarken düşünüyoruz. Bir çorba kaynatıp evlatlarımla üçümüz yiyoruz. Televizyonda reklamı çıkan maddeleri bizler alamıyoruz. Et hayatımızda zaten yok. Tavuk vardı ona da gücümüz yetmiyor artık. Ekmeği alırken 3 yerine 2 almaya çalışıyoruz. Emekliler ve emekli olacaklar adına sesleniyoruz. Bu yasa çıksın ve emekliler ve emekli olacaklar biraz olsun nefes alsın. Biz seve seve yollara düştük. Ben 6 milyon katılım bekliyorum. İnşallah bu yasayı geçirecekler” dedi.

"23 YILDIR SÜREN MAĞDURUYETİMİZİN SON BULMASINI İSTİYORUZ"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Kurucu Genel Sekreteri Ahmet Çetin, “8 Eylül 1999 tarihinde 4447 NO’lu kanun ile emeklilik haklarımız irademiz dışında elimizden alındı. 23 yıldır süren mağduriyetimizin son bulmasını istiyoruz” dedi.

Ayrıca 2008 yılında ‘reform’ adı altında çıkan 5510 sayılı kanunla aylık bağlanma oranlarının düştüğünü hatırlatan Çetin, “Düşen emekli maaşlarıyla yaşamamak adına kendimizi iktidara hatırlatmak için milyonlarca kişi ile Maltepe’ye akın akın gideceğiz. 15 Mayıs Pazar günü saat 12.00 ila 15.00 arasında Türkiye'nin kalbi Maltepe’de atacak. Bizler EYT’liler olarak ‘emeklilikte yaşa takılmak kader değil’ diyoruz. Tüm ülkeyi EYT şölenine davet ediyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dedeoğulları katliamının önünü açan 12 Mayıs saldırısının üzerinden 1 yıl geçti

SONRAKİ HABER

'Adli vaka' girişi yapan hekimi darbeden hasta yakını serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...