11 Mayıs 2022 11:45

Zelenski: Rus birlikleri kademeli olarak Harkiv’den geri itiliyor

Zelenskiy, Rus birliklerinin kademeli olarak Harkiv’den geri itildiğini söyledi. Öte yandan Ukrayna’nın gaz iletim operatörü GTSOU, Rusya'nın eylemlerinin gaz geçişini kesintiye uğrattığını bildirdi.

Volodimir Zelenskiy | Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, günlük ulusa sesleniş konuşmasında Rus birliklerinin kademeli olarak Harkiv’den geri itildiğini duyurdu.

“İşgalciler kademeli olarak Harkiv’den geri itiliyor” diyen Zelenskiy, Michael McFaul ve Andriy Yermak başkanlığındaki özel bir uluslararası uzman grubunun, enerji yaptırımları için bir yol haritası önerdiğini de bildirdi.

Zelenskiy önerilen yol haritasıyla ilgili, “Bu, Rusya'nın bu savaşı finanse etmesini gerçekten zorlaştırmak için ne yapılması gerektiğini açıklayan ayrıntılı bir belgedir, ancak aynı zamanda Rus enerji kaynaklarındaki kısıtlamalar nedeniyle küresel ekonominin de zarar görmemesi için. Bu, rasyonel olarak hazırlanmış bir belgedir ve uygulanmasına yönelik çalışmalar şimdiden başlamıştır” dedi.

ALMANYA VE HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Ayrıca Zelenskiy uluslararası temaslarından da bahsederek Kiev’de Almanya ve Hollanda dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü ve Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşasına nasıl katkı sağlanabileceğinin ayrıntıları konusunda konuşulduğunu belirtti.

Öte yandan Zelenskiy, Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Makarovych Kravchuk’un hayatını kaybettiğini duyurdu.

GAZ GEÇİSİ KESİNTİYE UĞRADI

Öte yandan Rus gazını Avrupa’ya ileten Ukrayna’nın gaz iletim operatörü GTSOU, dün açıklama yaparak işgal altında olan Sokhranivka bağlantı tesisinde ve Luhansk’taki Novopskov istasyonundaki mücbir sebeplerden dolayı gaz iletiminin imkansız hale geldiğini duyurdu. Şirket, bugün gaz geçişinin durdurulduğunu belirtti.

CS Novopskov, Rusya'dan Avrupa'ya gazın neredeyse üçte birinin (günde 32,6 milyon metreküpe kadar) aktarıldığı Luhansk bölgesindeki ilk kompresör istasyonu olarak biliniyor.

GTSOU, bölgedeki varlıklar üzerinde operasyonel ve teknolojik kontrolleri yapamadığını ifade ederek “İşgalci güçlerin teknik süreçlere ve gaz akışlarından izinsiz gaz alımları da dahil olmak üzere GTS tesislerinin çalışma modlarındaki değişikliklere müdahalesi, tüm Ukrayna gaz taşıma sisteminin istikrarını ve güvenliğini tehlikeye attı” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de müzik festivalini de kapsayan valilik yasağına tepki: Karar derhal geri çekilmeli

SONRAKİ HABER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DEVA Partili Metin Gürcan'ın tahliyesine itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...