09 Mayıs 2022 13:50

Ukrayna, AB’ye katılım kapsamında ikinci anketi teslim etti

Ukrayna Avrupa Birliği’ne katılımı kapsamında ikinci anketi teslim ettiğini duyurdu. Devlet Başkanı Zelenski, "Sonuçların olumlu olmasını istiyorum" yorumunu yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin Avrupa Birliği’ne katılımı kapsamında ikinci anketi de teslim ettiğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile videokonferans yoluyla görüşme yapan Zelenski, anketin ikinci bölümünün AB Ukrayna Delegasyonu Başkanı Matti Maasikas'a iletildiğini belirtti. Zelenski, Leyen’le yaptığı görüşmede, “Bu cevapların da ekibimiz için küçük bir zafer olduğunu düşünüyorum. Avrupa Komisyonu'nun değerlendirmesini ve sonuçlarını bekliyoruz. Bu sonuçların olumlu olmasını istiyorum. Ve bu sonuçların sizin sayenizde daha hızlı sağlanmasını istiyorum” dedi.

HAZİRAN AYINDA KARAR VERİLECEK

Öte yandan Ursula von der Leyen, AB üyeliği konusunda ekiplerin hızlı şekilde çalışacağını ve Haziran ayına kadar karar verilmesinin planlandığını belirtti. Bunun üzerine Zelenski, “Rusya'nın topraklarımızın bir kısmını işgal etmesine karşı aktif olarak çalışan size, Charles Michel'e ve Avrupa Birliği'ne minnettarım” dedi.

AB'DEN REFORM ÇAĞRISI

Von der Leyen, Ukrayna'nın, savaş nedeniyle yaşanan yıkımın ardından yeniden inşası için yüz milyarlarca avro yatırım yapılacağını ancak bunun ülkedeki "reformlarla birlikte ilerlemesi" gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, Ukrayna için savaşın neden olduğu yıkım dolayısıyla yeniden inşa fonu oluşturulmasının önem taşıdığını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Ukrayna'ya yeniden inşa yatırımları olacak. Sadece AB'nin değil, uluslararası kuruluşlar ve uluslararası ortakların da yüz milyarlarca avroluk yatırımları söz konusu. Ancak bu yatırımlar reformlarla birlikte ilerlemeli. Örneğin oligarklardan kurtulmak için, yolsuzluğun bitirilmesi için ve diğer konulardaki reformlar Ukrayna için azami önemde. Ukrayna'da bu konuda ilerlemek için çok büyük ivme var. Yatırımlar ve reformların birlikte ilerlemesi AB yolunda farklı bir ilerleme sağlayabilir."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola ise Ukrayna halkının AB üyeliği istediğini, AB'nin de bu talebe çok hızlı karşılık verdiğini söyledi.

Batı Balkanlar'daki ülkelerle de diyaloğu sürdürmek istediklerini belirten Metsola, Moldova ve Gürcistan'ın üyelik başvurularını da memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Faşizm yenilgisinin yıl dönümünde Putin ve Zelenskiy'nin karşılıklı suçlamaları, İmamoğlu'nun Karadeniz gezisi | Gündem Politika

SONRAKİ HABER

EŞİK’ten vekillere çağrı: Bu teklife itiraz edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...