09 Mayıs 2022 00:59

Rüşvet soruşturmasında cinsel saldırı izi

Mersin’de sosyal yardım başvurusu yapanlardan rüşvet alındığı iddialarına ilişkin soruşturmada 2 kadının da tehditle cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürlüğüne bağlı Toroslar Sosyal Hizmetler Merkezi, yardım talebinde bulunan yoksul ailelerden rüşvet alındığı ve hatta yardım başvurusunda bulunan kadınlara yardımı kesme tehdidiyle cinsel saldırıda bulunulduğu iddialarıyla gündemde.

27 Ekim 2021’de ajanslara düşen bir habere göre Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Toroslar Sosyal Hizmetler Merkezinde çalışan Mesut Beyhan rüşvet suçlamasıyla tutuklandı. Habere göre Toroslar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü hakkında sosyal yardım başvurusunda bulunanlardan rüşvet alındığı iddiasıyla çok sayıda ihbar yapılmıştı. Rüşvetle işlem yaptığı iddia edilen Mesut Beyhan teknik ve fiziki takibe alındı ve kurum dışında buluştuğu yoksul bir kadından yardım talebi dosyasına olumlu rapor vermek karşılığında rüşvet alırken yakalanarak tutuklandı.

Sonrasında hazırlanan iddianame suçun rüşvetle sınırlı olmadığını ortaya çıkardı. Bir kadın davacı ile birlikte 6 müşteki bulunan iddianameye göre Beyhan 2 kadına da yardımı kesme tehdidiyle cinsel saldırıda bulundu. İddianamede Beyhan’ın haricinde aynı kurumda çalışan Abdullah Gül ile Beyhan’ın kardeşi Suat Beyhan da sanık olarak yer alıyor.

YARDIMA MUHTAÇ KADINLARIN PARASINA GÖZ DİKTİ

Mesut Beyhan 2018’de Toroslar Sosyal Hizmet Müdürlüğünün Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Biriminde sosyal çalışmacı olarak görevlendirildi. Sosyal çalışmacı, bakanlığa yardım başvurusunda bulunan ailelerin evlerini inceleyerek rapor hazırlıyor. Ailenin alacağı ekonomik desteğin türü, miktarı, süresi ve şekli bu rapora göre belirleniyor. Beyhan hakkındaki rüşvet ve cinsel saldırı iddiası eşinden ayrılmış ve 3 çocuğuna bakmaya çalışan bir kadının dilekçesi ile ortaya çıktı. Bir çocuğu için yardım alan kadın, diğer çocukları için de yardım başvurusunda bulundu. Kadının evine incelemeye giden Beyhan, kadına istediğinden fazla, toplu SED yardımı yapılacağını (5 bin TL) söyledi ancak yardımın 2 bin 500 TL’sini kendisine vermesini istedi. Kendisine zarar vereceğinden korkarak teklifi kabul eden kadın görüşmeyi de kaydetmişti. Beyhan hakkında şikayette bulunan kadın dilekçesinde “3 çocuğumla hayat mücadelesi veriyorum; acizliğimden ve muhtaçlığımdan faydalanarak devletin bana yapacağı 5 bin TL’lik sosyal yardım parasının yarısını hakkı olmadan rüşvet gibi benden isteyen Beyhan’dan şikayetçiyim” dedi. Beyhan’a vermek için hazırladığı 2 bin 500 TL’nin fotokopisini de çektiren kadın polisi aradı, Beyhan suçüstü yakalandı.

7 MAĞDURDAN FAZLASI VAR MI?

Genişletilen soruşturma sonucu Beyhan’ın yardım için başvuruda bulunan biri erkek 7 kişinin daha zor durumundan faydalandığı ortaya çıktı. İddianameye göre Beyhan, eşlerini kaybetmiş ya da ayrılmış ve çocuklarına bakmak zorunda kalan kadınların yaptığı başvuruların olumlu sonuçlanması karşılığında toplu verilen paranın ya tamamına ya da yarısına el koyuyordu.

Kendisinden rüşvet istenen bir kadın da Beyhan’a parayı “Yaptığın yetim hakkı yemek, vicdanın kabul ediyorsa al” diyerek verdiğini anlattı. Aynı kadın Beyhan’ın tutuklanmasının ardından Beyhan’ın amcası olduğunu söyleyen bir kişinin evine geldiğini ve “Mesut’un senden para almadığını söyle” diyerek tehdit edildiğini anlattı. Diğer bazı mağdurlar da ifadelerinde benzer şekilde telefonlar aldıklarını anlattı. İddianameye göre Beyhan 5 çocuğuna bakmak zorunda kalan bir kadından ve iş bulamadığı için yardım başvurusunda bulunan bir adamdan da benzer biçimde rüşvet aldı. Beyhan’ın telefonundan çıkan numaralara sahip ve yardım aldığı tespit edilen 3 kadın ise şikayetçi olmadı. Beyhan’ın gerçekte kaç kişiyi mağdur ettiği ise belirsiz.

Beyhan’a “Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendisine veya başkasına fayda sağlamaya veya vadetmeye zorlamak” suçlaması yöneltildi. Bu suç kişinin 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. Beyhan’ın ise 7’şer kez cezalandırılması isteniyor. Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması 5 Nisan’da yapıldı.

CİNSEL SALDIRI DA İDDİANAMEDE

İddianamede yer alan bir diğer suçlama ise zincirleme şekilde basit cinsel saldırı. İddianameye göre Beyhan yardım talebinde bulunan kadınların ikisini rızası dışında cinsel birlikteliğe zorladı, teklifi kabul etmemeleri halinde yardımları kesmekle tehdit etti. Benzer saldırıları yaşayan iki kadın paraya çok ihtiyaçları olduğu için şikayette bulunamadıklarını ancak bu saldırılardan kaçmak için Beyhan’ın eve geldiği saatlerde evde tek başına kalmamaya çalıştıklarını, komşularını eve çağırdıklarını sonra da adres değiştirdiklerini anlattı.

Yaşadığı saldırıları kızının öğretmenine anlatan kadınlardan biri, onunla birlikte Toroslar Sosyal Hizmet Müdürlüğüne giderek şikayette bulundu. Abdullah Gül isimli memurla görüşen kadın Gül’ün kendisine “Salman yapsa neyse de Mesut böyle bir şey yapmaz” dediğini anlattı. Kadın şikayetin ardından Beyhan’ın kendisine “Ne gerek vardı böyle bir şeye, beni mi şikayet ettin?​” diye mesaj attığını söyledi. Bir ay sonra Abdullah Gül ile yeniden görüştüklerini ve bu kez Gül’ün kendilerine “Mesut yeni evlendi, çocuğu oldu, kredi ödüyor, affet” dediğini söyleyen kadın bu nedenle şikayetçi olmadığını belirtti. Tutuksuz yargılanan Abdullah Gül ise “Kamu görevlisinin suçu bildirmeme” ile suçlanıyor.

YARDIM İSTİSMAR ARACINA DÖNÜŞTÜ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçen yıl yardıma muhtaç 5.9 milyon haneye yardım yapıldığını açıklamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu ortalama hane halkı büyüklüğünü 3.3 kişi olarak hesaplıyor. Bu Türkiye’de yaklaşık 20 milyon yurttaşın yardıma muhtaç olarak yaşamını sürdürmeye çalıştığı anlamına geliyor. Bakanlığın yardımları, sık sık siyasi aidiyetlere göre verilmesi ve istismar aracı olarak kullanılması nedeniyle de gündem oluyor.

4 yıldır aynı görevi yapan Beyhan’ın gerçekte kaç kişiyi mağdur ettiğine dair detaylı bir araştırma yapılmasının elzem olduğuna dikkat çeken avukatlar, başka kamu görevlilerinin rüşvet sürecine dahil olup olmadığının da araştırılmasının şart olduğunu vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Tunus’un tek adamı yalnızlaşıyor mu?

SONRAKİ HABER

Hukukçulardan Kobanê ve Gezi açıklaması: Hükümeti istifaya davet etmek meşru ve yasal bir haktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa