11 Ocak 2013 10:45

Harmandalılı kadınlar kreş istiyor

Çiğli’nin Harmandalı beldesinde oturan kadınlar her 8 Mart’ta etkinlik yaparak mücadele gününü kutlar, kreş başta olmak üzere taleplerini dile getirirlerdi. En son Çiğli Kadın Kurultayı’nda aldıkları karar ile semtte kreş açılması için çalışmalara başladılar. Önce 8 Aralık’ta sosyal hizmet

Harmandalılı kadınlar kreş istiyor
Paylaş
Zöhre Dalkıran

‘HAKKIMIZ OLANI ZORLA ALIYORUZ’

Şehnaz Baba Aktaş, 20 yıl tekstilde çalışmış bir kadın. Pek çok kadın gibi çocuk sahibi olduktan sonra çalışma yaşamından uzaklaşmak zorunda kalmış. “Ben yaşamda da özelimde de bütün haklarımı zorla kopararak alıyorum” diyerek kadınların her alanda mücadele etmek zorunda kaldığını ifade ediyor. Yine de çok mutlu olduğunu ifade eden Aktaş, “Doğuran, üreten, yaşamı emekle güzelleştirmeye çalışıyorum pek çok kadın gibi” diyor. Harmandalılı  kadınlar olarak, kadınlar çalışabilsin, çocukları güven içinde bir şeyler öğrenebilsin ve iş ararken ya da önemli işleri olduğu zaman güvenli bir yere bırakabilsinler diye, ücretsiz kreş istediklerini belirten Aktaş, bunun için toplantılar yapıp komiteler oluşturduklarını anlatıyor.  “İmza kampanyası başlattık. Sokak sokak, kapı kapı, kahve kahve, duraklarda her yerde iş yerlerinde imzalar topladık. Yanımızda olan, destek veren inanan herkese çok teşekkür ediyorum” diyor.

20 yıllık vasıflı bir tekstil işçisi olmasına rağmen 6 yıldır kızını bırakacak yeri olmadığı için çalışamıyor olmasını çok dert etmiş Şehnaz, “eve kapanmış ve körelmiştim. Şu anda yeni bir işe başladım. Kızım büyüdü. Okula başladı ama ben diğer annelerin neler yaşadığını çok iyi bildiğim için yüreğimi onların yanına koydum ve sonuna kadar destekliyorum” diyor.
Kreş çocukların daha iyi yetişmesi için önemli tabi, ama Şehnaz’a göre bunun yanında bir de “kadınların akıl ve ruh sağlığı için de gerekli”. “Asgari ücretin açlık sınırında olduğu ülkemizde tek kişinin çalışması neyi kurtarabilir ki? Sosyal devlet anlayışına göre zaten olması gereken ücretsiz kreş ve eğitimi bizler zorla talep ediyoruz. Haklıyız, inanın çok çaba sarf ediyoruz. Emin olun ki başaracağız” diyor kararlılıkla.

HERKESİN TALEBİ AYNI

Türkan Akar, iki çocuk annesi bir ev kadını. Çalışmalara aktif olarak katılan Akar, imza toplarken insanların fikirlerinin aynı olduğunu gördüğünü dile getiriyor. “Herkes çocuklarını rahatça bırakabilecek ve güvenilecek bir yer istiyor. Bu güvenceyi de ancak devletimiz sağlayabilir. Kadınların çoğu çocukları olduğu için çalışamıyorlar. Eğer çocuklarına sahip çıkabilecek bir yer olursa çalışıp eve destek çıkabilirler. Bu durumun çocukların gelişimine de büyük bir katkısı olacaktır” diyor. Bazı anne ve babaların çocukları ile kaliteli zaman geçiremediğini ve zamansızlıktan yeterli ilgiyi gösteremediğini belirten Akar, “Belediyeler eğer bu kreşi açar ve başına da vasıflı, bilinçli öğretmenler koyarsa hem çocuklar iyi bir eğitim alabilir hem de maddi durumu iyi olmayan kadınlar için bir destek olabilir. Biz bu konunun ciddiye alınmasını ve kreşimizin bir an önce açılmasını istiyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Kara Yol’ aydınlatma bekliyor

SONRAKİ HABER

Boşanmış kadının sırtındaki yük: Eski koca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...