03 Mayıs 2022 18:00

Rizeli esnaf, Nagehan Alçı'nın Che posterini çekmesine izin vermedi: Özür dileyeceksiniz

Rize Fındıklı'da dükkanındaki Che posterinin Nagehan Alçı tarafından fotoğrafının çekilmesine izin vermeyen esnaf Şükrü Aksoy, Evrensel'e konuştu: "Bu insanlara itibar vermemek lazım"

Ekran görüntüsü Birgün'ün yayımladığı videodan alınmıştır

Paylaş

Cihan ÇELİK
İstanbul

Rize Fındıklı'da esnaf olan Şükrü Aksoy, HaberTürk yazarı Nagehan Alçı‘ya tepkisiyle gündem oldu. Aksoy, dondurma dükkanına gelen Nagehan Alçı'ya duvarında asılı olan Che Guevara posterinin fotoğrafını çekmesine izin vermedi. Evrensel'e konuşan Şükrü Aksoy, "Fotoğrafını çekmek isteyince aklıma çok önceden bir programda Denizlerle Che Guevara ile ilgili hakarete varan düşünceleri geldi. 'Siz Che'ye katil demiştiniz, özür dileyin' dedim, 'O bize ait' dedim, 'O dünyaya ait' dediler. 'Che'yi dünyada herkes tanıyabilir ama o bizim dünya görüşümüzün bir parçası, bizim kültürümüzün parçası, onun temsil ettiği değerlerle sizin hiçbir ortak yanınız yok' diye tepki verdim" dedi. 

"BU İNSANLARA İTİBAR VERMEMEK LAZIM"

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Şükrü Aksoy ve eşinin işlettiği dondurma dükkanına giren HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, duvarda asılı olan Che Guevara posterinin fotoğrafını çekmek istedi. Aksoy, Alçı’ya tepki göstererek fotoğrafın çekilmesine izin vermedi. 

Şükrü Aksoy, neler yaşandığını Evrensel'e şöyle anlattı:

"Ekrem İmamoğlu bugün Fındıklı'ya gelmişti, onun çevresinde de gazeteciler gelmişlerdi. Biz dondurma dükkanı işletiyoruz eşimle birlikte. Dışarda oturuyorduk, Nagehan Alçı ve yanında bazı gazetecilerin içeri girdiğini gördük. Nagehan Alçı'yı düzenin aparatı olarak görüyorum. Anarşist bir kişiliğim de var. Onların toplum içerisinde kabul görmeleri beni hep rahatsız ediyor.

"ONLARA DENİZ FENERİ OLARAK BAKIYORUM"

İçeri girdi, eşim tanımadığı için dondurma verdi, tanısaydı vermezdik. Sonra ben içeri girdim. Che Guevara ve Frida'nın fotoğrafı en az 15 yıldır asılı. Onlara deniz feneri diye bakıyorum. İnsanlar onu gördükleri zaman iyi hissediyorlar, bir farkındalık yaratıyor. O da fotoğrafını çekmek isteyince aklıma çok önceden bir programda Denizlerle Che Guevara ile ilgili hakarete varan düşünceleri geldi. "Çekmeyin, o bize ait" dedim, "Çekelim" dedi. "Siz Che'ye katil demiştiniz, özür dileyin" dedim. "O dünyaya ait" dediler. "Che'yi dünyada herkes tanıyabilir ama o bizim dünya görüşümüzün bir parçası, bizim kültürümüzün parçası, onun temsil ettiği değerlerle sizin hiçbir ortak yanınız yok" diye tepki verdim. Yine ısrar etti. Bir gazeteci de "Ayrıştırıyorsunuz" dedi. "Aynı değiliz ki, hiçbir değerlerimiz örtüşmüyor, önemli olan sizle bizim ayrışmamız" dedim. Çektirmedik, gittiler. 

Bu yapılanlar hiç unutulmayacak. Öfkemizi diri tutmak zorundayız. Yapılanları, ötekileştirilenleri, ölenleri, işkence görenleri hapse atılanları, Osman Kavalaları, Mücellaları, Figen Yüksekdağları, Selahattin Demirtaşları unutturmamak için öfkemizi diri tutmamız lazım. Böyle bir tepkiydi. Bu insanlara itibar vermemek lazım."

"ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIM"

Çevresinden olumlu tepkiler aldığını belirten Aksoy, "İnsanlar gerçekten çok öfkeli, düzene de çok öfkeli. Yapılanlara, ötekileştirmelere karşı çok büyük bir öfke var. Sanırım bu tepkim onların da hissiyatlarına tercüman oldu. Çok olumlu tepkiler aldım. Sanırım benim yerimde olan insanların çoğu böyle davranırdı" diye konuştu. 

ALÇI NE DEMİŞTİ?

Nagehan Alçı, CNN TÜRK’te 2011 yılında yayınlanan “Dört Bir Taraf” programında Che Guevara için “Bu adam bir barbardı, bir yamyamdı. Binlerce insana, muhalifine kendi bizzat hakimlik yaptı, katletti” ifadelerini kullanmıştı.

 

ÖNCEKİ HABER

Renault fabrikasında bir kez daha üretim durdu

SONRAKİ HABER

Hatay’da üniversite öğrencileri ev sahibi tarafından darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...