Milyonlarca emekçi 1 Mayıs alanlarından haykırdı: Yoksulluğa, savaşa, sömürüye yeter!

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Türkiye ve dünyada kutlanıyor. 1 Mayıs kutlamalarından canlı bağlantılar, analizler gün boyu Evrensel'de...

Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca işçi ve emekçi, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta alanlara çıktı.

 

 

01 Mayıs 2022 04:01
Son Güncellenme: 01 Mayıs 2022 22:42
22:35

HATAY

ANTAKYA

Antakya'da Doğuş okulları önünde toplanan sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partiler buradan Şükrü Güçlü Bulvarına (Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi) yürüdüler. Mitinge DİSK, KESK, Belediye İş, TMMOB, Hatay Barosu, TÖB-Sen, Tabip Odası, Tıp Öğrenci Kolu, EMEP, Halkevleri, CHP, HDP, TÖP, SYKP SOL Parti, TİP, Mücadele Birliği, SMF, Sodap, Akader, İHD, Antakya Sanat Derneği, Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, katıldı.

1 Mayıs tertip komitesi adına konuşan Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, 1 Mayıs'a işçi ve emekçilerin artan yoksullukla girdiklerini belirtti. Açlığın ve yoksulluğun pençesinden tek kurtuluşun mücadele etmek olduğunu belirten Tıraş "Mücadele etmekten başka yol yok" dedi. Miting, Nihat Mugil'in sahne alması ile son buldu.

İSKENDERUN

1 Mayıs işçi bayramı İskenderun ilçesinde de yürüyüş ve mitingle kutlandı. Pandemi nedeniyle iki yıldır kutlamayan 1 Mayıs'a sendikakar, dernekler, meslek odaları ve siyasi partiler katıldı. Her yer taksim her yer direniş", "İş ekmek özgürlük, "Zamlara hayır" sloganlarının atıldığı mitingde; Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, 2021 Tüm Emekliler Sendikası, TMMOB, CHP, HDP EMEP, TİP, TKP, Sol Parti de yer aldı.

İskenderun Evlendirme dairesi önünden miting alanı olan Anıt meydanında yürüyüş yapıldı. Burada tertip komitesi adına Eğitim Sen İskenderun İlçe başkanı Mustafa Ünsal konuşma yaptı. Miting, onuşmaların ardından Grup Sıla konser ile son buldu

(Hatay/EVRENSEL)

22:26

İL İL 1 MAYIS İZLENİMLERİ | 2 YILIN ARDINDAN YAYGIN, COŞKULU, KİTLESEL...

İstanbul'dan İzmir'e, Ankara'dan Gebze'ye, Adana'dan ve Dersim'e il il 1 Mayıs izlenimleri ve öne çıkan notlar...

22:16

İZLENİM: GEBZE'DE İŞÇİLER KENT MEYDANINI ‘SÖKE SÖKE ALDI!’

"Gebze Sendikalar Birliğinin kararlı duruşu sonrası valilik 1 Mayıs’a saatler kala kent meydanını işçilere açmak zorunda kaldı. Aslında işçiler Gebze Kent Meydanı’nı ‘söke söke aldı’ diyebiliriz."

"Gebzeli işçilerin kararlı tutumuyla Gebze Kent Meydanı’ndan vazgeçilmemesi ve kent meydanlarının işçilere kapatılamayacağı, yasaklanamayacağı mesajı kıymetliydi."

Hasret Gültekin Kozan'ın izlenimi:

21:38

İZLENİM | ADANA’DA ALANLAR AYRI, İŞÇİLERİN TALEPLERİ AYNI

"İşçilerin alım gücünün her gün düştüğü böylesi bir süreçte kutlanan 1 Mayıs birleşmek için önemli bir imkandı. Ama sendikalar acil talepler etrafında birleşmek yerine ayrı kutlama tercih etti."

"Bu 1 Mayıs gösterdi ki işyerlerine dayanmayan, işyerlerinde örgütlenmeyen 1 Mayıs çalışması alana da işçi kitlesi taşımıyor. Bunu yapmayan sendikalar haliyle 1 Mayıs’a da temsili katılıyor."

"İki yıldır 1 Mayıs kutlanamıyordu. İşçi ve emekçilerde ciddi bir hoşnutsuzluk ve öfke birikiyor. Ancak bunun akacağı platformları yaratmak, bu öfke ve tepkiyi örgütlemek gerekiyor. Bütün eksikliklerine rağmen yine de Adana'da renkli, coşkulu ve kitlesel bir 1 Mayıs yaşandı diyebiliriz."

Halil İmrek'in Adana 1 Mayıs'ına dair izlenimi:

21:30

BALIKESİR

Balıkesir çeşitli sendika, kitle örgütü ve siyasi partilerden çok sayıda kişi 1 Mayıs için buluştu. Kortejler oluşturan emekçiler, sloganlarla Çarşamba Pazarı'ndan Kuvay-ı Milliye Meydanına yürüdü. Emekçiler, meydanda gerçekleştirilen mitingde taleplerini dile getirdi.

(Balıkesir/EVRENSEL)

21:05

OSMANİYE

Osmaniye'de ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Osmaniye Emek ve Demokrasi Güçleri, Birleşik Kamu İş'in başvurusunu yaptığı 1 Mayıs kutlaması için saat 14.00’de Masal Parkı yanında toplandı. 1 Mayıs'a çeşitli sendika ve kitle örgütlerin yanı sıra, Emek Partisi, CHP, HDP, TİP ve TKP üyeleri ile birlikte yaklaşık 200 kişi katıldı.

1 Mayıs’a dair Birleşik Kamu İş sendikasının açıklamasının ardından davul zurna eşliğinde halay çekildi. 1 Mayıs marşı ve şarkılar söylendi.

(Osmaniye/EVRENSEL)

20:51

BURSA EMNİYETİNDEN EMEK GENÇLİĞİ ÜYELERİNE NEDEN 1 MAYIS'A KATILDIN BASKISI

Bursa’da binlerce kişinin kutladığı 1 Mayıs sonrası Bursa Emniyeti Emek Gençliği üyelerine "Neden 1 Mayıs’a katıldın" ve "Evrensel gazetesini nereden aldın" diyerek GBT yaptı.

Barınma hakları konusunda da tehdide maruz kaldıklarını belirten öğrenciler, polisin Evrensel’in yasak olup olmadığına baktıklarını aktardı. Polisin, tutanakta şöyle yazdığı belirtildi: "Gazete yasaklı bulunmamıştır şahsın yasaklı bir yayın okuduğu şüphe edildiğinden dolayı gözaltına alınmıştır ve serbest bırakılmıştır."

20:40

1 MAYIS ALANINDAN RÖPORTAJLAR: SÜRÜNMEK DEĞİL, YAŞAMAK İSTİYORUZ,

Tarımdan, tekstile, belediye işçisinden sağlık emekçisine kadar pek çok iş kolundan sendikalı, sendikasız işçi ve emekçi taleplerini Evrensel’e anlattı.

 

20:38

DİVRİĞİ

Divriği'de Genel iş’in çağrısıyla bir araya gelen emekçiler basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde Genel İş adına Damla Al konuştu.

 

20:21

RİZELİLER: "BEZDUK, DARLANDUK..."

Rize merkez ve Fındıklı'daki 1 Mayıs kutlamalarında, çayda kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılması, düşük fiyatla çay akımın yasaklanması, mevsimlik ÇAYKUR işçisine kadro verilmesi, gübreye devlet desteği verilmesi istendi.

ÇAYKUR işçileri, "Bezduk, darlanduk, kadro hakkımızı istiyoruz" diye seslendi.

20:13

ESKİŞEHİR

Atatürk Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı’nda buluşan sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partiler buradan Odunpazarı Meydanı’na yürüdüler. Mitinge DİSK, KESK, TMMOB, EBTO, Halkevleri, CHP, EMEP, ESP, HDP, İKP, SOL Parti, TİP, TKH ve TKP katıldı.

Odunpazarı’ndaki mitingde tertip komitesi adına konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, 1 Mayıs’a işçi ve emekçilerin açlık ve sefaletin pençesinde hazırlandıklarını söyledi. Bu düzenden kurtuluşun mücadeleden geçtiğini vurgulayan Ayaz, "Bu zorba iktidar gidene kadar mücadele edeceğiz" dedi. "Bu düzen böyle gitmez" diyerek konuşmasını sürdüren Ayaz, “İktidar sürekli olarak içeride ve dışarıda düşmanlar yaratıyor. Yukarıdan aşağıya şovenizmi, ırkçılığı, mezhepçiliği, göçmen düşmanlığını kışkırtıyor. Ülkemizin ve halkımızın geleceğini bu politikalarıyla tehdit ediyor.” dedi.

 

20:06

YALOVA

Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Deprem Anıtı'nda toplanan emekçiler Cumhuriyer Meydanı' na yürüdü. Sağlık ve eğitim emekçilerinin taleplerinin öne çıktığı mitingde, zamların geri çekilmesi istenirken insanca yaşam talebi dile getirildi. Parasız eğitim, parasız sağlık, 3600 ek göstergenin hemen yürülüğe girmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması talep edildi.

"Kadın cinayetleri politiktir" diyen Kadın Meclisleri, "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" pankartıyla yürüyen Yalova Çevre Platformu da coşkusuyla dikkat çekti.

EMEP, HDP, Sol Parti, TİP ve CHP'nin destek verdiği miting Erdal Bayrakoğlu'nun konseriyle son buldu.

 

19:51

DÜZCE

Düzce’de Belediye binası önünde saat 12.00’de toplanan sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı. Saygı duruşunun ardından Eğitim Sen Düzce Temsilcisi Fevzi İpek ortak basın metnini okudu.

Mitinge, DİSK Lastik İş, KESK'e bağlı Eğitim Sen ve SES, Birleşik Kamu İş, Makine Mühendisleri Odası, CHP, SOL Parti, EMEP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üye ve yöneticileri katıldı.

 

19:43

SAPANCA'DA YILLAR SONRA İLK 1 MAYIS

1 Mayıs, Sapanca’da uzun yıllar sonra ilk kez CHP, Emek Partisi, DİSK, Emekli-Sen, Sağlık-İş ve Eğitim Sen’in ortaklaşmasıyla kutlandı.

Kuvayı Milliye Parkı’nda toplanan kitleye seslenen CHP İlçe Başkanı Cengiz Çiçek, ekonomik krizin halkın her geçen gün yoksullaşmasana neden olduğunu belirterek mücadele çağrısında bulundu.

Emek Partisi İlçe Başkanı Hayrettin Ceyhan da hayatın her alanında, başta işçi sınıfı ve emekçilerin talepleri etrafında mücadelenin örülmesi,
ortaklaştırılması için uzun yıllar sonra Sapanca’ da 1 Mayıs tohumunun yeşertilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ceyhan, Gezi davasında çıkan kararı hatırlatarak demokrasi ve özgürlüklere yönelik bu saldırılara karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

 

19:33

EDREMİT

Edremit'te 1 Mayıs coşkulu ve kitlesel bir şekilde kutlandı. Saat 10.00'da Edremit Vergi Dairesi önünde gruplar toplanmaya başladı. Kortejler
oluştuktan sonra kitle 11.00'de sloganlarla yürüyüşe geçti. "Krizin yükü sermayeye", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Yaşasın 1 Mayıs, Alanlardayız", "Faşizme karşı omuz omuza", "birleşe birleşe kazanacağız", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" sloganları sık sık atıldı.

3 binin üzerinde kişinin katıldığı miting son yılların en coşkulu ve kitlesel 1 Mayısı oldu. Düzenleme komitesi adına Ceyda Uzunkaya 1 Mayıs ortak metnini okudu. Miting, Suavi konseriyle sona erdi. 

19:27

İZLENİM: DERSİM 1 MAYIS'I BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN ÖNEMLİ İŞARETLER İÇERİYOR

Elif Eser, Dersim 1Mayıs'ından izlenimlerini yazdı...

 

19:07

İZLENİM: HER DİLDEN HER FİKİRDEN... BİR DE HER SENDİKADAN İZMİR'İN PROLETARYASI

Nuray Sancar, Gündoğdu Meydanı'nı dolduran on binlerin bulunduğu İzmir 1 Mayıs'ından izlenimlerini yazdı

19:03

KORGAN'DA BELEDİYE İŞÇİLERİ 1 MAYIS'I GREVDE KUTLADI 

Belediye - İş üyesi işçiler, Ordu Korgan Belediyesinde aldıkları grev kararı nedeniyle 1 Mayıs'ı Korgan Belediyesi'nin önünde kutladılar.

18:52

ELAZIĞ

Metin Kahraman, Grup Arjen ve Dengbej Kerem gibi sanatçı ve grupların katıldığı mitingde coşkulu anlar yaşandı.

18:44

İZLENİM: "İŞÇİLER BURADA, TÜRK-İŞ NEREDE?"

Fatih Polat, İstanbul Maltepe'deki 1 Mayıs mitinginden izlenimlerini yazdı.

18:35

İSTANBUL

İstanbul 1 Mayıs'ı için Maltepe'de miting alanını dolduran yüz bini aşkın işçi ve emekçi, "Geçinemiyoruz", "Birlikte değiştireceğiz", "Savaşa ve sömürüye karşı iş barış özgürlük" dedi.

18:28

İZLENİM: ANKARA'DA İKTİDARA TEPKİ, 1 MAYIS'A AKTI

SES MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, Ankara 1 Mayıs'ından izlenimlerini yazdı.

 

18:22

MANİSA

Manisa’da 1 Mayıs; Emek, Demokrasi ve Barış Platformu’nun çağrısıyla Manolya Meydanı’nda kutlandı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Figen Pehlivan, platform adına basın açıklamasını okudu. Pehlivan, “Yurttaşların hakkını, hukukunu çiğneyen; adaletsizliği büyüten bu düzen değişmelidir” vurgusu yaptı. Siyasi partilerin ve sendikaların da katıldığı basın açıklamasından sonra halaylar ve sloganlarla basın açıklaması sona erdi.

 

18:17

DENİZLİ

Denizli'de DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin tertip ettiği 1 Mayıs mitingi Çınar Meydanı’ndan yürüyüşle başladı. Sendika, siyasi parti ve dernekler Ulus ve Tokat caddeleri kavşağında gerçekleşen miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş üyesi işçiler, “Ekmek, barış, demokrasi ve özgürlük” pankartıyla mitinge katılırken taşerona karşı ayrımsız kadro, zorunlu emekliliğin kaldırılması, tayin becayiş hakkı talepli dövizler taşıdı. Belediye-İş üyesi işçiler barış, demokrasi ve güven dolu bir gelecek talebiyle yürüdü.

 

18:13

EVRENSEL'E ABONE YAPAN OKURLARIMIZA KİTAP HEDİYE EDİYORUZ

Basın İlan Kurumunun (BİK), 957 gündür sürdürdüğü resmi ilan vermeme cezasına karşı okurlarımız abone olarak Evrensel'e destek veriyor. Biz de, Evrensel e-gazeteye abone yapan okurlarımıza kitap hediye ederek teşekkür etmek istedik.

Detaylı bilgi için tıklayın...

18:10

ANTEP

1 Mayıs, Antep’te coşkuyla kutlandı. Balıklı Parkı ve Yeşilsu Parkı’nda toplanan siyasi parti ve sendikalar Kırkayak Parkı’na yürüdü. Kırkayak’ta gerçekleşen mitingde birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

Mitingde, Başpınar’da dokuma işçisi olan aynı zamanda BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp de konuştu. Gerçek enflasyon oranında ek zam istediklerini belirten Kılıçalp, "Bu ücretlerle değil geçinmek, ekmeğe bile muhtaç oluruz. İşte bu yüzden, bizler Başpınar işçileri olarak 6. ayda ek zam talep ediyoruz. Bütün Başpınar genelinde gerçek enflasyon oranında ek zam istiyoruz. Başpınar’daki tekstil ve dokuma işçileri olarak kurduğumuz sendikamız BİRTEK-SEN’in öncülüğünde bir hafta önce bir işçi kurultayı topladık ve 6. ayda tüm Başpınar’da ek zam talebiyle bir mücadele yürütme kararı aldık. Buradan bütün Antepli işçilere emekçilere ve sendikalara çağrı yapmak istiyoruz. Gelin bu zamlara, bu hayat pahalılığına, bu yoksulluğa karşı birlikte mücadele edelim” diye konuştu.

 

18:05

GİRESUN

Giresun’da KESK Şubeler Platformu’nun düzenlediği 1 Mayıs kutlamasında konuşan SES Giresun Temsilciliği Eş Başkanı Gökhan Topal; “Bir taraftan üst üste gelen zamlar, diğer taraftan demokrasinin, adaletin ve barışın ablukaya alındığı koşullarda 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Sömürü, yoksulluk ve baskı düzenine karşı el ele verdiğimizde istediğimiz dünya elimizle değecek kadar yakın” dedi.

 

18:03

KAYSERİ

Kayseri’de 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü, coşkuyla kutlandı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Kayseri Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal, yoksulluk ve zamlara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin de anıldığı meydanda, İstanbul Sözleşmesinin fesih kararı ile birlikte kadınların yaşam güvencesinin kalmadığı belirtildi. Gençlerin, üniversitelilerin ekonomik krizde yaşadığı zorlukların katmerlendiği dile getirildi. 1 Mayıs, şarkılar ve halaylarla sona erdi. 

18:00

MERSİN

Mersin Emek Demokrasi Platformu'nun duzenlediği 1 Mayıs mitingi için eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanında toplanan sendika, parti ve kitle örgütlerinin oluşturduğu kortej Cumhuriyet alanına yürüdü.
10 binin üzerinde kişinin katıldığı mitingde Türk-İş'e bağlı sendikalardan TÜMTİS, Yol-İş, Kristal-İş, Belediye İş, Petrol İş'in katıldığı mitinge DİSK'ten Genel-İş ve Birleşik Metal İş sendikaları katıldılar.

17:49

ANKARA

Ankara'da 1 Mayıs'ın adresi Tandoğan meydanı oldu. KESK, DİSK, TMMOB, ASMMO ve Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs’a 10 bin civarında emekçi katıldı. Gençlerin ve kadınların katılımının yoğun olduğu 1 Mayıs’ta, artan yoksulluğa ve Gezi davasında verilen hapis cezalarına tepki öne çıktı. Pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra yapılan 1 Mayıs, bayram havasında geçti.

17:44

FOTOĞRAFLARLA 1 MAYIS

17:12

MALATYA

Malatya’da 1 Mayıs Emeksiz Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Mitinge KESK, Tüm-Köy Sen, TMMOB, EMEP, CHP, Sol Parti, TİP, HDP, ESP Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD, Çağdaş Avukatlar Derneği ile çok sayıda kişi katıldı. 

16:57

DERSİM

Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlediği 1 Mayıs'ta kurumlar Sanat sokağında Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü ise parti binasının önünden toplanarak yürüyüşe başladı.

Seyit Rıza Meydanı'na kadar süren yürüyüşün ardından miting başladı. Mitinge, KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, belediye işçileri, karayolları işçileri, özel idare işçileri, Munzur Su işçileri, FEDAŞ işçileri ve TÜM KÖY SEN üyesi üretici köylüler de katıldı.

 

16:53

MADENCİ ŞEHRİ ZONGULDAK’TA 1 MAYIS COŞKUSU

Madenci şehri Zonguldak'ta işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı. Madenci Anıtı’na yürüyen işçiler, "Maden işçisi demokrasi bekçisi”, “Geliyor geliyor madenciler geliyor” sloganlarını attı.

 

16:51

KOCAELİ VE GEBZE

Kocaeli’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla işçi ve emekçiler 1 Mayıs için buluştu. Gebze'de ise Sendikalar Birliği çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı.

 

16:48

MUĞLA

Muğla’da DİSK’e bağlı Genel-İş 1 ve 2 No’lu şubeler, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Muğla Şubesi, Tes-İş Yatağan Şubesi, KESK’e bağlı sendikalar, Eğitim-İş, çevre örgüleri, Emek Partisi, SOL Parti, TİP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 78’liler Derneği Mehmet Ali Eren Parkında toplanarak sloganlar eşliğinde Açık Otopark alanına yürüyüş gerçekleştirdi.

 

16:41

FRANSA'DA 1 MAYIS

Fransa'nın tüm kentlerinde sendikaların ve sol örgütlerin çağrısıyla yüz binler sokaklara çıktı. Paris mitinginde "kağıtsız işçiler" olarak adlandırılan mülteci işçiler de kendi pankartlarıyla yürüdü.

 

16:36

MALTEPE 'GEÇCEK' DEDi

Maltepe'de yüz binden fazla kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi, Tarkan'ın "Geççek" şarkısıyla sona erdi.

16:29

MERZİFON

Amasya Merzifon'daki 1 Mayıs mitingine katılan Tüm Üretici Köylüler Sendikası üyesi üreticiler, "Suyumuza, toprağımıza, geleceğimize sahip çıkıyoruz" pankartı taşıdılar.

 

16:21

SİVAS

Sivas'ta 1 Mayıs mitinginin adresi Mevlana Miting Alanı'ydı.

Türk-İş'in düzenlediği ayrı kutlamaya ise demir yolu işçileri başta olmak üzere yaklaşık 200 işçi katıldı.

16:12

ERDOĞAN'DAN 1 MAYIS MESAJı

AKP iktidarlarında işçilerin örgütlenmesini engelleyen yasalar çıkarılıp, grevler yasaklanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yayımladığı mesajda, "İşçi hakkının korunmasına her zaman öncelik verdik" iddiasında bulundu.

16:10

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da emek örgütleri ve siyasi partilerin çağrısıyla binlerce kişi İstasyon Meydanı'ndaki 1 Mayıs'a aktı. Mitingde “Herkes için adalet insanca bir yaşam için insanca ücret” talebi öne çıktı.

 

16:04

ÇAYCUMA

1 Mayıs Çaycuma’da KESK Çaycuma Bileşenleri tarafından Cumhuriyet Meydanında kutlandı. Mitinge, KESK'e bağlı sendikaların üyelerin yanı sıra Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, ilçedeki siyasi parti ve derneklerin başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

1 Mayıs metnini, KESK Çaycuma Bileşenleri adına Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çakmak okudu. 

 

16:00

İZMİR

İzmir’deki 1 Mayıs mitingine on binlerce işçi emekçi katıldı. Zamların geri alınması ve ücretlere ek zam yapılması talebi pankart ve sloganlarda öne çıktı.

 

15:57

TRAKYA

Trakya'nın önemli işçi havzaları Çorlu, Lüleburgaz ve Edirne'deki 1 Mayıs mitinglerine katılan binlerce işçi, meydanlarda taleplerini haykırdı.

 

15:51

ALMANYA

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından “Geleceği Birlikte Şekillendirelim” sloganı altında düzenlenen 1 Mayıs yürüyüş ve mitinglerine savaşa, yoksulluğa ve silahlanmaya karşı taşınan pankart ve dövizler damgasını vurdu.

 

 

15:44

ÇANAKKALE

Çanakkale'de 1 Mayıs, Eski Salı Pazarı'nda kutlandı.

 

 

15:31

HOPA

Hayat pahalılığı, çaydaki kota ve ÇAYKUR'un özelleştirilmesine tepki gösteren Hoplalılar tulum eşliğinde 1 Mayıs'ı kutladılar.

 

15:28

RİZE

Rize'deki 1 Mayıs kutlamalarında, "Doğama, suyuma, ormanıma dokunma" sloganları atıldı.

15:03

MÜCELLA YAPICI, CAN ATALAY VE TAYFUN KAHRAMAN'DAN 1 MAYIS MESAJI

Gezi Davası'nda verilen skandal kararla tutuklanarak cezaevine gönderilen Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman 1 Mayıs mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Değerli Arkadaşlar, işçi sınıfımızın birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun. 1 Mayıs'ı, 1 Mayıs Meydanında, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri'den selamlar. 
YAŞASIN 1 MAYIS!"

14:58

ON BİNLER MALTEPE'YE AKIYOR

İstanbul Maltepe'deki 1 Mayıs mitingine girişler devam ediyor.

14:52

İNGİLTERE

Başta Londra olmak üzere birçok şehir merkezinde toplanan işçiler, enflasyon oranında zam talebini yineledi. Londra’da Marx Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce kişi, Trafalgar Meydanı’na yürüdü.

 

14:40

ADANA'DA TÜRK İŞ VE HAK-İŞ ORTAK KUTLAMALARA KATILMADI

Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilecek ortak mitinge katılmayan Türk İş Adana 4’üncü Bölge Temsilciliği ve Hak-İş, 1 Mayıs kutlamalarını sabah saatlerinde gerçekleştirdi.

14:39

BERGAMA

İzmir Bergama'da Demokrasi Paltformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kalabalık, 1 Mayıs'ı halaylar eşliğinde kutladı.

14:32

ANKARA'DA İŞÇİLERE POLİS MÜDAHALESİ

Polis, 1 Mayıs miting alanına giren ENERJİSA'dan atılan işçilere, "Yoldan değil kaldırımdan yürüyün" diyerek müdahale etti. Mehmet Ali İçindere isimli işçi polis telsiziyle kafasından yaralandı. Yaralanan işçinin tedavisi, alanda bulunan sağlık emekçileri tarafından yapıldı.

 

14:18

GAZETECİLER DE 1 MAYIS ALANLARINDA

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi gazeteciler, İzmit ve İstanbul'daki 1 Mayıs mitinginlerine "Zamlar, sansür, kovulma; karşı çıkanlar #yanyana" pankartıyla katıldılar.

14:08

ANKARA

Ankara'da Emek Gençliği üyeleri, 1 Mayıs alanına "Faşizme ölüm, halka hürriyet" ve "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla, koşarak girdi.

13:53

YUNANİSTAN

1 Mayıs Yunanistan genelinde yapılan kitlesel miting ve yürüyüşlerle kutlandı.

Atina, Selanik, Patra gibi büyük şehirlerin yanında Girit ve diğer adalarda yapılan 1 Mayıs gösterilerine katılımın oldukça kitlesel olduğu gözlendi.

 

13:48

KOCAELİ

Kocaeli’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla Doğu Kışla Parkı’nda toplanan kitle Anıtpark’ta doğru yürüyüş başlattı.

1 Mayıs alanına giriş esnasında üzerinde Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in resimlerinin yer aldığı Emek Gençliği dövizi alana alınmadı. Polis memurlarının müdahalesiyle arama noktasında bekletilen döviz savcılıktan gelen cevap sonrası alana alındı. 

 

13:34

ODTÜ

ODTÜ öğrencileri "Savaşa, krize, geleceksizliğe karşı özerk ve demokratik üniversite mücadelesinde sınıfımızın saflarına" ana pankartıyla "Savaş’a değil, eğitime bütçe", "İşçi gençlik el ele mücadeleye" , "ODTÜ burada, emekçinin yanında" sloganlarıyla yürüyor.

 

13:25

MEMUR SEN, "ARİFE" DİYE İŞÇİ BAYRAMINI KUTLAMIYOR!

Memur-Sen Konfederasyonu, Ramazan Bayramı arifesine denk gelmesini öne sürerek bu yıl 1 Mayıs kutlamayacaklarını duyurdu, sadece yazılı açıklama yayımladı.

13:22

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Odunpazarı Meydanı'nda başladı. Binlerce emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında yoksulluğa ve hükümetin ekonomik politikalarına tepki gösterildi. Mitingde sık sık "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz sloganı" atıldı.

 

13:18

SAMSUN

Bu yıl Samsunda 1 mayıs ortak kutlandı. Mitingde, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Gezi halktır yargılanamaz", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" sloganları atıldı. Emek Partisinin taşıdığı bir pankart, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının resimlerinin bulunması nedeniyle, “Biz tertip komitesiyle
öyle anlaştık” denilerek engellendi.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı miting, sanatçı Ercan Aydın’ın söylediği türküler, marşlar ve halaylarla sona erdi.

 

13:08

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da binlerce işçi ve emekçi, kortejler halinde 1 Mayıs’ın kutlanacağı İstasyon Meydanı’na akmaya başladı.

1 Mayıs, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde “Birlikte Değiştireceğiz” şiarıyla kutlanıyor.

Emekçilerin, işçilerin alana girmesi için üç kontrol noktası oluşturuldu, girişte yapılan aramaların ardından girişler sağlanıyor.

Alana girişler sürüyor. 

 

13:04

ORDU

Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı'nda toplanan kitle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe KESK, Eğitim İş, ADD, Ordu Çevre Derneği, Ordu Kadın Platformu, KHK Platformu, Halkevleri, CHP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, SYKP, Sol Parti, Emek Partisi katıldı.

 

12:57
12:54

PAKİSTAN

Pakistan’ın Karaçi kentinde “1 Mayıs İşçi Bayramı” öncesi bir araya gelen işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle meşaleli yürüyüş düzenledi.

 

12:52

İRAN

Şiraz'da öğretmenler ve eğitimciler 1 Mayıs için alandaydı.

 

12:49

YUNANİSTAN

Atina’da işçi ve emekçiler 1 Mayıs için meydanda. Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) üyeleri yürüyüş düzenledi.

 

12:36

BATIKENT

Ankara’da 1 Mayıs mitingi için Batıkent’te toplanmalar başladı. OSTİM ve Gersan işçileri, Meydan AVM’nin önünden ‘Alabildiğiniz manda yoğurdu, alamadığımız peynirler sayesinde", pankartı ile yürüdü. ‘Sermeye mezara, emek iktidara”, “İş, ekmek, özgürlük” , “Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atan işçiler, Batıkent Metro önünde Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri ile bir araya geldi. Kitle “Krizin yükü patronlara”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak davul zurna eşliğinde halaylarla 1 Mayıs’ı kutladı.

 

12:21

MALTEPE

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin çagrısıyla işci ve emekçiler Maltepe'de buluştu.

Birçok farklı işkolundan emekçiler sabahın erken saatlerinde Maltepe miting alanına yürümek için toplandı. Yürüyüş öncesi konuştuğumuz işciler, emekçiler geçim sıkıntısı, düşük ücret ve artan enflasyondan dert yandılar. Miting, saat 13.00'te başlayacak.

12:07

MAMAK

Ankara'nın Mamak ilçesinde sendikalar ve siyasi partiler 1 Mayıs için toplandı. Tuzluçayır meydanında halaylarla kutlanan 1 Mayıs'ta, sendikalar ve siyasi partilerin yaptığı açıklamada, “Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken ülkemizin tüm kaynakları bir avuç ayrıcalıklı zümre ve patronlar için seferber edilmekte. Geçinmeye, haksızlıklara, taleplerimize yönelik feryatlar baskı, şiddet, sansür ve zor ile bastırılmak isteniyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes, işçiler, emekçiler, kamu emekçileri, mühendisler, mimarlar, hekimler, avukatlar, aydınlar, akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar, Kürtler, Aleviler, LGBTİQ+ bireyler, gençler, çiftçiler, emekliler ve kadınlar bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor” denildi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınların, eşit işe eşit ücret diyerek, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze karşı seslerini yükselttiği belirtilen açıklamada, “Bu düzen böyle gitmez. Bu halkı mutfaktaki yangına, yoksulluğa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu akıl dışı düzen ülkenin sırtında bir yüktür” ifadesi kullanıldı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve yöre derneklerinin yaptığı açıklamada ise “Rekor üstüne rekor kıran işsizlik, hayat pahalılığı, soframızdaki ekmeğimizi küçültüp, geleceğe güvenle bakmamızın önüne set çekiyor. Bize güvencesiz istihdamı, kölece çalışmayı, açlık sınırında bir yaşamı reva gören, haklarımızı, özgürlüklerimizi ortadan kaldıran, her seferinde bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren, bu düzenin bize tek vaadi ‘daha fazla yoksulluk, daha fazla sefalet, daha fazla baskıdır.’ Umudu büyütmek için halktan, emekten yana yeni bir başlangıç için, insan, emek ve doğa düşmanı bu düzene artık yeter diyoruz." denildi. 

 

11:48

FOÇA

İzmir Foça'da Emek ve Demokrasi Güçleri, Foça Meydanı'nda toplanıp 1 Mayıs açıklaması yaparak, İzmir’deki miting için yola çıktılar.

 

11:42

BURSA

Bursa'da Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri ve az sayıda işçinin katılımıyla Türk Metal Sendikası sosyal tesisleri bahçesinde basın açıklaması yapılarak 1 Mayıs kutlandı.

Türk-İş, bayramı ve pandemiyi bahane ederek 1 Mayıs’ı alanda kutlamama kararı almıştı.

 

11:36

TORBALI

İzmir Torbalı’da Eğitim Sen, Aşık Mahsuni Kültür ve Cemevi, Emek Partisi ve HDP Tepeköy Meydanı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. Eğitim Sen'in çağrısıyla bir araya gelen kitle sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Zamlar geri alınsın, ücretler artırılsın”, “Sermaye mezara emek iktidara” sloganları attı. Yapılan açıklamada, işçi ve emekçilerin değil sermayenin çıkarları uğruna işletilen bu düzenin değişmesi gerektiği vurgulandı.

11:35

BORNOVA

Bornova Emek Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs’ı Cumhuriyet Meydanı’nda karşıladı. Sabah saatlerinde meydanda toplanan bileşenler, “Savaşa ve sömürüye, yoksulluğa, işsizliğe zamlara, baskı ve adaletsizliklere karşı yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartı açtı. Meydanda çekilen 1 Mayıs halayının ardından kitle, merkezi mitinge katılmak üzere Bornova Metro güzergahına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “Bugün 1 Mayıs alanlardayız”, “İş ekmek özgürlük”, “Sermaye mezara emek iktidara”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı.

11:17

1 MAYIS'IN TARİHÇESİ

1 Mayıs tarihine ilişkin, 1932 yılında Alexander Trachtenberg tarafından yazılan kapsamlı makaleyi Hünkar Özlütaş çevirdi.

11:11

İSTANBUL

İstanbullular, Maltepe'de yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için toplanmaya başladı.

11:04

ÇİĞLİ

Çiğli’de Emek Partisi üyeleri, ilçe binası önünde buluşup Kasaplar Meydanı’na yürüdüler. Meydanda gerçekleşen 1 Mayıs kutlamasına tekstil, metal, baskı ambalaj, petro-kimya iş kollarından işçilerin yanı sıra Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi halkı da katıldı. Mahalleliler Çiğli Belediyesi önünde “Rant için değil halk için belediye” sloganları attı. Kasaplar Meydanı’nda yapılan açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na geçildi.

11:02

KARŞIYAKA

Karşıyaka Belediyesi önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri, Gündoğdu Meydanı’na geçmek üzere Karşıyaka iskeleye doğru yürüyüşe geçti. Çarşı içinden iskeleye yürüyen kitle sık sık, “İş, ekmek, özgürlük”, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı. 

10:37

BUCA

Buca'da Emek ve Demokrasi Güçleri Buca Belediyesi önünde bir araya gelmeye başladı. Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi Buca Belediyesi işçileri davul zurna eşliğinde sloganlar atarak belediye önüne yürüdü.

Genel-İş, Eğitim Sen, Emekli Sen, BEKEV, İzmir EYT, EMEP, HDP, CHP, Sol Parti, SYKP belediye önünde halaylar eşliğinde 1 Mayıs’ı kutladı.

10:13

HAK-İŞ DE TAKSİM'E ÇELENK BIRAKTI

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. 

 

10:03

DİSK, TAKSİM MEYDANI'NDAKİ ATATÜRK ANITI'NA ÇELENK BIRAKTI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Taksim'e ilk olarak DİSK geldi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kuruluyla birlikte Taksim'deki Atatürk anıtına yürüdü. Buraya çelenk koyan Arzu Çerkezoğlu, “Bugün 1 Mayıs. Bugün işçi emekçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü. DİSK Yönetim Kurulu olarak çelengimizi bırakmak üzere buradayız. Sizler de biliyorsunuz İstanbul'da bu yıl 1 Mayıs mitingimizi Maltepe Meydanı'nda gerçekleştireceğiz. Birazdan hep beraber oraya gideceğiz. 1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır. Yıllarca 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesi için uzun mücadeleler verdik. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük 1 Mayısını yaptık bu meydanda" dedi. (DHA)

09:46

TAKSİM'DE GÖZALTILAR

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Şişli Harbiye'de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi'ne çıkarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 12 kişi gözaltına alındı. 

Kurtuluş'tan Taksim'e yürümek isteyen Öğrenci Kolektifleri üyeleri de gözaltına alındı.

Gençlik Komiteleri üyeleri, Beşiktaş Akaretler'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtiği esnada gözaltına alındılar.

09:22

İzmir Buca'da sabahın erken saatlerinde Emek ve Demokrasi Güçleri, Buca Belediyesi önünde bir araya gelmeye başladı. 

 

09:14

ALİAĞA

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun düzenlediği 1 Mayıs'ta bir araya gelen yüzlerce işçi yürüyüş güzergahında Zeybek oynadı. “İşte 1 Mayıs alanlardayız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları eşliğinde işçiler Aliağa Demokrasi Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

08:06

TAKSİME ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI

İstanbul Valiliği tarafından saat 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı. 

 

1 MAYIS'IN TARİHİ

Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu 1888’de, 8 saatlik iş günü kabul edilinceye kadar her yılın 1 Mayısı’nda grev yapılması kararını açıkladı. Belçika, Almanya, İngiltere ve Fransa’daki sendikalar da karara katılacaklarını ilan ettiler. 

2. Enternasyonal, 1889’da Paris’te toplanan 1. Kongresinde 1890 1 Mayısı’nda Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonunun yapacağı genel grevi bütün ülkelerde uygulama kararı aldı. 1891’de yapılan 2. Kongrede ise 1 Mayıs’ın İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak her yıl kutlanmasını kararlaştırdı. Bu yıldan sonra işçi sınıfı tüm ülkelerde ekonomik, demokratik ve siyasi talepleriyle zenginleştirerek her yıl 1 Mayıs’ta alanlara çıktılar. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa