26 Nisan 2022 07:51

Iğdır’ın yüksek işsizlik oranı Meclis gündeminde

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, ülkenin en yüksek işsizlik oranına sahip illerinden olan Iğdır’ın durumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sordu.

Fotoğraf: MA (Arşiv)

Paylaş

Ülkenin en yüksek işsizlik oranına sahip illerinden olan Iğdır’ın durumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soran HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, “İşsizliğin en yüksek illerinden biri olan Iğdır ili için planlanan yeni, kalıcı istihdam çalışmaları nelerdir, olacak mıdır?​” diye sordu.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, kentin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması için Meclise soru önergesi verdi.  

TÜİK’in Şubat 2022 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 11 Nisan 2022’de yayımlandığını hatırlatan Eksik, “Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 10,7, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 21,8 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı” dedi. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2022 Şubat ayında bir önceki aya göre 178 bin kişi azalarak 3 milyon 579 bin kişi olduğunu söyleyen Eksik, “DİSK-AR tarafından hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Şubat 2022’de 7 milyon 989 bin kişi olarak gerçekleşti. Pandemi öncesine göre işsiz sayısı 959 bin arttı. TÜİK’e göre Şubat 2020’de yüzde 12,6 olan işsizlik Şubat 2022’de yüzde 10,7’ye düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik yüzde 20,7’den yüzde 21,8’e yükseldi” dedi.  İŞKUR verilerine göre Şubat 2021 ve Şubat 2022 arası bir yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 863 binden 3 milyon 188 bine yükselerek 325 bin kişi arttığını anlatan Eksik, “TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 623 bin azaldı. İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları son bir yılda yüzde 11,4 artarken, TÜİK’in işsiz sayıları yüzde 15 azaldı. İki verinin bu kadar farklı seyretmesi şeffaflık anlamında kuşkuya sebep olmaktadır. Öte yandan İŞKUR Mart 2022 verilerine göre kayıtlı işsiz sayısının 3 milyon 635’e yükselmesiyle Mart 2022’nin kayıtlı işsiz sayısı, Şubat 2022’nin ankete dayalı işsiz sayısının (3 milyon 579 bin) üzerine çıktı” ifadelerini kullandı.

Cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ettiğine vurgu yapan Eksik, “Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,3 iken kadınlarda yüzde 13,4’ya yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 18, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 30’dur. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 10,8 puandır” dedi.

“IĞDIR’DA SON 10 YILDA İŞSİZLİKTEN DOLAYI GÖÇ EDENLERİN SAYISI NEDİR?​”

Eksik, Bakan Bilgin’e şu soruları yöneltti:

  • Iğdır ili ve bağlı, ilçelerde, belde ve köylerde 2009 — 2022 yılları arasında kalıcı istihdam yaratmak amacı ile yapılan çalışmalar nelerdir? Yapılan çalışmalar sonunda istihdam edilen kişi sayısı kaçtır?
  • Iğdır ili ve bağlı, ilçelerde, belde ve köylerdeki kayıtlı işsiz sayısı son 10 yılda, yıllar itibariyle ne olmuştur? Bu sayı Nisan 2022 itibariyle kaçtır? En çok hangi ilçemizde işsizlik vardır?
  • Iğdır ili ve bağlı, ilçelerde, belde ve köylerdeki işsiz kesimin yüzde kaçı kadın, yüzde kaçı erkektir?
  • Iğdır ili ve bağlı, ilçelerde, belde ve köylerdeki kadınların iş hayatına katılımını artıracak şekilde meslek teknik bilgisi eğitim veren kaç eğitim kurumu vardır? Bu sayının arttırılması için diğer ilgili Bakanlıklarla birlikte yürüttüğünüz çalışmalarınız var mıdır, varsa nelerdir?
  • Iğdır İli genelinde son 1 yılda kaç kişi işten çıkarılmıştır? İşten çıkarılan kişilerin yüzde kaçı özel sektörde, kaçı kamu sektöründe çalışmaktaydı?
  • Iğdır ili bağlı ilçelerde, belde ve köylerde işsizlik ödeneğine başvuru sayısı kaçtır? Kaç kişi bu ödenekten yararlanmaya hak kazanmıştır? Toplamda ne kadar işsizlik maaşı ödenmiştir?
  • Iğdır ili ve bağlı, ilçelerde, belde ve köylerden son 10 yılda işsizlikten dolayı göç edenlerin sayısı nedir?
  • Iğdır ili İş kurumuna başvuru sayısı nedir? Başvurular sonucunda iş bulan kişi sayısı nedir?
  • İşsizliğin en yüksek illerinden biri olan Iğdır ili için planlanan yeni, kalıcı istihdam çalışmaları nelerdir, olacak mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sık sık yargıyı hedef alan Bahçeli, Gezi davası için "yargı kararına saygı" istedi

SONRAKİ HABER

Türkiye Barolar Birliği'nden Gezi Davası açıklaması: Yargının kara lekesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...