18 Nisan 2022 16:56

İngiltere'de Başbakanlık Ofisinin BAE tarafından Pegasus yazılımla dinlendiği öne sürüldü

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus yazılımı kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisi’ni dinlediği iddia edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bir İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus yazılımını kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisi’ni dinlediği ileri sürüldü.

Kanada'nın Toronto Üniversitesine bağlı siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab adlı bir araştırma grubu tarafından yapılan açıklamada, "2020 ve 2021'de resmi İngiliz ağlarında birden fazla şüpheli Pegasus casus yazılım vakasını gözlemlediğimizi ve bunları İngiltere hükümetine bildirdiğimizi teyit ederiz" ifadesi kullanıldı.

Bu yerler arasında Başbakanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığının da olduğu belirtilen açıklamada, "Dışişleri Bakanlığıyla ilgili şüpheli vakalar, BAE, Hindistan, Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ve Ürdün'le eşleştirdiğimiz Pegasus operatörleriyle bağlantılı. İngiltere Başbakanlık Ofisindeki şüpheli vaka ise BAE'yle eşleştirdiğimiz bir Pegasus operatörüyle bağlantılı" ifadesine yer verildi.

Ancak araştırmacılar, casus yazılımın hedefindeki kişileri belirleyemediklerini kaydetti.

Pegasus'u üreten İsrail firması NSO'dan, Guardian gazetesine yapılan açıklamada, iddialar yalanlanarak kendilerinin Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü tarafından siyasi olarak hedef alındıkları savunuldu.

İSPANYOL HÜKÜMETİNİN PEGASUS YAZILIMIYLA AYRILIKÇI KATALANLARI İZLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İspanya devletinin, Katalonya'da 60'dan fazla siyasetçi, sivil toplum örgütü lideri, avukat ve gazeteciyi, Pegasus yazılımla takibe aldığı iddia edildi.

ABD'nin The New Yorker gazetesinin ortaya attığı ve Kanada'nın Toronto Üniversitesine bağlı siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab adlı bir araştırma grubunun verilerine dayandırdığı iddia İspanya'da gündem oldu.

Katalonya hükümeti başkanı Pere Aragones, Katalan siyasetçilerin ve sivil toplum örgütü liderlerinin Pegasus casus yazılım sistemiyle takibe alındığı iddialarının doğruluğuyla ilgili İspanyol hükümetinden açıklama beklediklerini duyurdu.

Aragones, "Bu çok ciddi bir şeydir. Demokrasiye ve temel haklara bir saldırıdır. İspanyol devletinden bu konuda şeffaflık ve sorumluların ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Bunun mazereti, özrü olamaz. Vatandaşların temsilcilerini, avukatları, sivil hakları savunan aktivistleri gizlice takip etmek kırmızı çizgidir" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü de İspanyol hükümetine konuyu aydınlatması, Avrupa kurumlarına da Pegasus yazılımının kullanımını kapsamlı bir şekilde araştırması çağrısında bulundu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Families unable to reach their relatives in Silivri Prison are worried: Where to go, whom to ask?

SONRAKİ HABER

Bakan Murat Kurum'a soruldu: Şahintepe'de yaşananlar barınma hakkının ihlali değil midir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...