16 Nisan 2022 14:24

TÜSAD’dan saman nezlesi uyarısı: Tedavi edilmezse başka hastalıklara zemin hazırlar

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bahar aylarında görülme sıklığı artan saman nezlesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bahar aylarının gelmesiyle görülme sıklığı artan saman nezlesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, “Tedavi edilmeyen saman nezlesi astımdan sinüzite pek çok hastalığa zemin hazırlıyor” uyarısını yaptı.

"ŞİKAYETLER KRONİKLEŞEBİLİR"

Burunda kaşıntı, hapşırık, renksiz burun akıntısı, geniz ve damakta kaşıntı, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma gibi belirtilerle saman nezlesinin kendini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, şunları dile getirdi:

“Saman nezlesine bağlı şikayetler önce mevsimsel olarak başlar ancak tedavi edilmezse şikayetler kronikleşebilir. Tedavi edilmeyen saman nezlesi, ilerleyen dönemde gece horlaması, uyku kalitesinde bozulma, koku kaybı, şikayetlerin arttığı günlerde okula ve işe gidememe, şiddetli burun tıkanıklığı ve sinüzit gelişmesine neden olabilir.”

CİDDİYE ALINMALI

Saman nezlesi yani alerjik rinitin en çok birlikte görüldüğü hastalığın astım olduğunu belirten Özşeker, “Astımlı hastaların yüzde 80’inde ise alerjik rinit görülebiliyor. Eğer alerjik nezleye nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve hırıltı-hışıltı eşlik ediyorsa astımdan şüphelenmek gerekir. Saman nezlesinde görülen burun tıkanıklığı tedavi edilmezse sinüzit ortaya çıkabilir. Burun polipleri, orta kulak iltihabı, uyku apne sendromu da saman nezlesinin sebep olabileceği önemli rahatsızlıklar. Bu nedenle saman nezlesi ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavisi için immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına başvurulmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Barış Atay: Hedefimiz toplumsal muhalefeti yükseltmek, halkın iktidarını kurmak

SONRAKİ HABER

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna açılan kapatma davası protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...