13 Nisan 2022 14:16

Yargıtay, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen cezayı bozdu

Yargıtay, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen 30 yıl hapis cezasını "ölçüsüz ve orantısız" olarak değerlendirip bozdu.

Ayşe Gökkan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen 30 yıl hapis cezasını "ölçüsüz ve orantısız" olarak değerlendirip bozdu.

Tevgera Jinên Azad -TJA (Özgür Kadın Hareketi) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamalarda 20 Ekim 2021 tarihinde “Örgüt üyeliği"nden 2 kez olmak üzere toplam 30 yıl hapis cezası verilmişti. Gökkan'nın avukatları kararı Yargıtay’a temyiz etti.

Gökkan’ın avukatları, Gökkan’ın  daha önce Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı ve beraat ettiği davanın Yargıtay tarafından bozulup 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyayla birleştirilmesinden dolayı İstinaf başvurusu yapmaksızın Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde 30 Mart tarihinde duruşmalı yapılan temyiz incelemesine, Gökkan’ın avukatları Muharrem Şahin ve Berfin Gökkan katıldı.  

Avukatlar savunmalarında “Savunma hakkının kısıtlandığı nedeniyle” reddi hakim talebinde bulundu. Avukatlar savunmanın devamında usul yönünden iki defa yargılama olamayacağını belirterek, “Birleşen tüm dosyaların mükerrer olduğu, soruşturması devam eden dosyaların beklenilmediği, suçlamayı kabul etmemekle beraber ‘örgüte yardım’ etme suçunun aynı zamanda ‘örgüt üyeliği’ içinde değerlendirileceği, hem yardım etme hem örgüt üyeliğinden ceza verilemeyeceği, dosyada ortam dinlemesinin analizine ilişkin rapordan da anlaşılacağı üzere Ayşe Gökkan’a ait olmadığı ve bilirkişi raporunu Ayşe Gökkan’nın lehine olduğunu” belirtti.

CEZA ORANTISIZ VE ÖLÇÜSÜZ BULUNDU

30 Mart tarihinde görülen duruşmaya dair kararını bugün açıklayan Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Gökkan’an “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasından verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasını ölçüsüz ve orantısız bularak bozma kararı verdi. 3’üncü Ceza Dairesi, Gökkan’a biri 7 yıl 6 ay diğer 12 yıl olmak üzere “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla ayrı ayrı verilen hapis cezaları ile “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 30 yıl hapis cezasında İstinaf yolu tüketilmediği için dosyayı kabul edilemez buldu.

"KARAR OLUMLU OLSA DA YETERSİZ"

Avukatların yüzüne okunan karar henüz yazılmadı. Kararı değerlendiren Gökkan’ın avukatı Berfin Gökkan, “Ayşe Gökkan bu dosyada yaklaşık iki yıldır tutukludur. Ayşe Gökkan’nın tutuklu olmasını hem AİHM hem de Anayasaya taşıdık. Ayşe Gökkan siyasi bir rehin olarak cezaevinde tutulması kabul edilemez. Bu nedenle Yargıtay usul yönünden dosyayı iade ettiği gibi yerel mahkeme tarafından verilmek istenen hapis cezasını bozması dosya açısından olumlu olsa da haksız olarak tutuklu kalması hukuksuzluktur” diye konuştu. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çöpe atılan çürükler şimdi satılıyor

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Derya Kömürcü: 2002 AKP’sine dönülse sorun yokmuş gibi davranılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...