13 Nisan 2022 11:49
Son Güncellenme Tarihi: 13 Nisan 2022 21:41

Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakım görüntüsüne Evrensel ulaştı: İşkence izleri açık

Silivri Cezaevinde kalp krizi ile öldü denilen Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakım görüntüleri işkence iddialarını doğruladı. Yılmaz'ın ölüm belgesinde ise ölüm nedeni olarak "bulaşıcı hastalık" yazıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

İşkence iddiaları ile gündeme gelen Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakım görüntülerine Evrensel ulaştı. Görüntülerde işkence izleri apaçık görünüyor. Gözler dün ‘Ferhan Yılmaz kalp durması sonucu ölmüştür’ açıklaması yapan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde.

AİLE ‘İŞKENCE’ DEDİ; CEZA VE TEFKİFEVLERİ İSE ‘KALP DURMASI’

Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi, işkence iddialarıyla gündemde.

İddiaya göre 6 Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdikleri koğuşlarda mahpuslara işkence yaptı ve onları tehdit edip kendilerini öldürmelerini istedi.

Bu baskılar sonucu bazı mahkumların topluca intihar ettiği öne sürüldü. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü önce "Tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu iddialar iyi niyetten uzak, kamuoyunda algı oluşturmaya yöneliktir" diyerek iddiaları yalanladı. Ardından söz konusu cezaevinde bulunan Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 10 Nisan Pazar günü hastaneye kaldırılan Yılmaz’ın yakınları, ölüm nedeninin kendilerine "kalp krizi" olarak açıklandığını ancak Yılmaz'ın vücudunda işkence izleri bulunduğunu söyledi. Evrensel'e konuşan Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Bize kalp krizi dediler. Cenazesini yıkarken gördük, sanki boynuna çamaşır ipiyle asılmış gibi iz var, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyor, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuş, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk var sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” dedi.

Haberimiz üzerine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yeni bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamaya göre hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz, koğuşunda rahatsızlandı, önce Silivri Ceza infaz Kurumu Devlet Hastanesine oradan da Silivri Devlet Hastanesine sevk edildi. Müdürlüğün açıklamasında Ferhan Yılmaz’ın 10 Nisan Salı günü saat 18.30'da Silivri Devlet Hastanesi, Genel Yoğun Bakım Servisinde tedavisi devam ederken Kardiyak Arest (Kalp Durması) sebebiyle vefat ettiği yazıyordu.

DİYARBAKIR’DA YAPILAN SİLİVRİ’DE YAPILMIŞTIR

Ancak Ferhan Yılmaz’ın elimize ulaşan yoğun bakım görüntüleri ailenin ‘işkence’ iddiaları doğrular nitelikte. Görüntüler elimize ulaştıktan sonra gazetemize konuşan Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Tam size dün anlattığım gibi. Görüyorsunuz siz de… Dudaklarını, burnunu. Bu kalp krizi geçirmiş birisinin görüntüsü mü? Bu görüntüye bakıp bu çocuk kalp krizi geçirdi diyebilir misiniz?​” diye sordu.

Sorumlularla ilgili yetkilileri de göreve çağıran Yılmaz, “Ne gıda zehirlenmesidir ne de kalp krizidir. Açık ve net kendini gösteriyor ki 90’lı yıllarda Diyarbakır Cezaevinde yapılan Silivri’de kardeşime yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu fotoğrafa bakıp Silivri Cezaevi Müdürüne herhangi bir işlem yapmayacak mı? Bu sorumluların görevden alınmasını ve yargılanmasını istiyoruz. Her kim ki buna sessiz kalırsa yargı, yetkililer, onlar da bunun ortağı olur” ifadelerini kullandı.

ÖLÜM BELGESİNDE İSE "BULAŞICI HASTALIK" YAZILDI

Öte yandan halktv.com.tr'den Hazar Dost ise cezaevinde hayatını kaybeden Yılmaz'ın ölüm belgesine ulaştı. Belgede, Yılmaz'ın ölüm nedeni, "bulaşıcı hastalık" olarak belirtilirken herhangi bir kalp krizi ya da kalp durması vurgusu yapılmadığı görülüyor.

SİLİVRİ BAŞSAVCILIĞI GÖRÜNTÜLERE RAĞMEN ‘DEZENFORMASYON’ DEDİ

Yoğun bakım görüntülerinin ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Ferhan Yılmaz'la ilgili bir açıklama yaptı. Başsavcılık görüntülere rağmen gündeme gelen bütün haberlerin “gerçeğe aykırı ve dezenformasyon amaçlı haberler” olduğunu savundu.

Başsavcılığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Ferhan Yılmaz’ın barındığı Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 9 Nisan 2022 tarihinde rahatsızlandığı ve Silivri Devlet Hastanesi’ne sevk edildikten sonra 10 Nisan 2022 tarihinde yoğun bakımda tedavi edilmekteyken yaşamını yitirdiği olaya ilişkin başsavcılığımızca başlatılan soruşturma neticesinde müteveffanın teşhisi yakını Mehmet Emin Yılmaz’a yaptırıldıktan sonra cumhuriyet savcısı ve doktor bilirkişisi ile yapılan ölü muayenesinde müteveffanın bedeni üzerinde tıbbi müdahale sırasında oluşabilecek semptomlar dışında darp cebir, kesici delici alet, ateşli ateşsiz silah yarası, boğma, boğulma izine ait bulguya rastlanmamış olup, müteveffa kesin ölüm sebebinin tespiti amacıyla otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmiştir. Olay üzerinde tüm şüphelerin aydınlatılabilmesi için kurumdan kamera kayıtları, tanık beyanları dosyaya delil olarak alınmış olup, gönderilecek olan otopsi raporu ve toplanacak tüm sair deliller ile birlikte soruşturma titizlikle yürütülecek ve neticelendirilecektir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Yüceer: Vakıf üniversitelerinde kölelik koşulları hakim

SONRAKİ HABER

Eski Korgeneral Yıldırım Güvenç “darbe girişimi davası”ndan beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa