04 Nisan 2022 00:54

Erivan Barut "Ödenek yok" diye geri çevrildi, sponsor bulup gittiği turnuvada şampiyon oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığının ‘ödenek yok’ diyerek geri çevirdiği sporcu Erivan Barut kendi imkanlarıyla kaynak bularak gittiği turnuvada Avrupa şampiyonu oldu.

22 Yaş Altı Avrupa Boks Şampiyonu Erivan Barut, Tunceli Valiliğinde karşılandı. | Fotoğraf: AA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Hırvatistan’da düzenlenen 22 Yaş Altı Avrupa Boks Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Erivan Barut’un şampiyonaya kendi imkanlarıyla 23 bin liralık kaynak bularak gidebildiği ortaya çıktı. Türkiye Boks Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ve bakanlığın 27 milyar 782 milyon 948 bin lira bütçesi bulunuyor. Üstelik Barut’a kaynak ‘ayıramayan’ bakanlığın spor kulüplerinden tahsil etmesi gereken milyarlarca liralık alacağı bulunuyor.

SON GÜN DESTEK BULAMASA GİDEMEYECEKTİ

Erivan Barut, 12-24 Mart tarihleri arasında Hırvatistan’da düzenlenen 22 Yaş Altı Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa şampiyonu oldu. Başarı sonrası pek çok yetkili Barut’la fotoğraflar çektirerek sosyal medyada tebrik mesajı yayımladı. Ancak Barut’un neredeyse şampiyonaya gidemeyeceği ortaya çıktı.

Şampiyona öncesi Hırvatistan’a gidecek takımdaki sporcu sayısı ‘Ödenek yok’ denilerek yarıya indirildi. Bunun üzerine sporcular sponsor arayışına girdi. O isimlerden biri de Erivan Barut’tu. Hırvatistan’a gidiş için federasyona 23 bin TL ödemesi istenen Barut, son güne kadar ödeneği bulmadı. Barut, son gün bulunan sponsor sayesinde Hırvatistan’a gidebildi.

BAKANLIK MİLYARLARCA LİRAYI TAHSİL ETMEDİ

Türkiye Boks Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı. Barut ve onun gibi çok sayıda sporcuya ödenek sağlamayan bakanlığın spor kulüplerinden milyarlarca liralık kira ve reklam geliri alacağı bulunuyor. Sayıştayın “Gençlik ve Spor Bakanlığı 2020 yılı denetim raporu”na göre bakanlığın mülkiyetinde olup spor kulüplerine kiraya verdiği stadyumlardan tahsil edemediği kira ödemeleri var. Sayıştay denetçilerine göre bu ödemelerin toplamı 13 milyar 479 milyon TL. Üstelik alınması gereken kira miktarı 2019 yılında da alınmadı.

Yine Bakanlığa ait stadyumlarda düzenlenen futbol maçlarında bilet satışlarından elde edilen hasılattan alınması gereken yüzde 7’lik bakanlık payı da tahsil edilmedi. Bilet satışlarından bakanlığa ödenmesi gereken ve ödenmeyen tutar ise 2 milyar 198 milyon lira.

Bunlara Şükrü Saraçoğlu, Ali Sami Yen Spor Kompleksi ve Vodafone Arena’nın saha içi, dışı ve scorboard reklamlarından gelirleri üzerinden alınması gereken paylar tespit bile edilmedi. Aynı raporda bakanlığın özel gelirler hesabında 4 milyar liralık açık olduğu da yazıyor.

27 MİLYARLIK BÜTÇEDEN 23 BİN LİRA VERMEDİLER

Konuyu gündeme taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Gençlik ve Spor Bakanlığına merkezi bütçeden 27 milyar 782 milyon 948 bin lira pay ayrıldığına dikkat çekti. Bakanlığın milli sporcuya ‘Başının çaresine bak’ dediğini söyleyen Emir, “İş başarıyla övünmek olunca ön sıraya dizilenler, 23 bin TL’lik maliyet karşısında arka sıralara geçiyor. Erivan gibi yüzlerce gencimiz ekonomik nedenlerle geri planda kalıyor. Bu ayıbın üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Öte yandan Erivan Barut ile Antrenörü Gürsel Tayan’ın tebrik için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmesinin ardından; Antrenör Tayan’ın çalıştığı Munzur Üniversitesinde mobbinge maruz bırakıldığı iddia edildi.

Ziyarete ilişkin fotoğrafın sosyal medyada yayımlanması sonrası antrenörün görev yerinin değiştirildiği, Erivan’In antrenmanlarına katılmasının engellendiği savunuldu.

ÖNCEKİ HABER

Ders: Müzik; Konu: Neden müzik?

SONRAKİ HABER

Isparta'da tehlikeli eğitim yolculuğu | Öğrenciler traktör kasasında okula taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...