04 Nisan 2022 00:11

Buca Cezaevi yıkımına kaçak başlayan şirketin hafriyat tesisi de kaçakmış

Asbest raporu almadan Buca Cezaevi yıkımına başlayan Nermanoğlu Hafriyat AŞ’nin hafriyat ayrıştırma tesisinin de kaçak olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam / Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Asbest olabileceği iddiaları üzerine geçici olarak yıkımı durdurulan Buca Cezaevi için önceden alınması gereken asbest raporunun alındığı iddia edilerek yıkım tekrar başlatıldı. Yıkım devam ederken dikkat çekici bir başka ayrıntı ortaya çıktı. Yıkım ihalesini üstlenen Nermanoğlu Hafriyat AŞ’nin zeytincilik yapılan Uzundere Vadisi’nde kaçak hafriyat işletmesi olduğu ortaya çıktı.

Karabağlar Uzundere Mahallesi’nde bulunan kaçak hafriyat ayrıştırma tesisinin kaldırılması için defalarca kez girişimlerde bulunan Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür tesisin faaliyetlerini, bölgeye etkisini ve halkın tepkisini anlattı.

TESİSTE ASBESTLİ HAFRİYAT AYRIŞTIRILIYOR

Karabağlar Uzundere Vadisi 786 no’lu parsel üzerinde faaliyet gösteren Nermanoğlu AŞ’ye ait tesisin İmar Planlarına ve Çevre Kanunu’na açıkça aykırı olduğunu hatırlatan Süleyman Gür, Gaziemir Belediyesinin yıkım kararını hatırlatarak; insan ve çevre sağlığını tehlikeye atan tesisin İmar Kanunu’na aykırı şekilde hafriyat işlemeye devam ettiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin de kaçak molozu engellemek için bir adım atmadığını söyleyen Gür, “Bölgeye gelen hafriyat kamyonları İzmir Büyükşehir Belediyesine ait araziyi kullanarak buraya geliyor. Bu duruma neden göz yumuluyor, anlam veremiyoruz. Yaptığımız tüm girişimlere rağmen hiçbir somut adım atılmadı” dedi. İnşaat molozlarında bulunan ve kansere neden olan asbestin bölgeye taşındığını söyleyen Gür, “Kentsel yıkımlardaki asbest içeren hafriyatların mahallemizdeki ‘kaçak’ tesise dökülmesiyle burada yaşayanların kansere yakalanması konusunda endişe yaşıyoruz” dedi.

"AYNI YERDEKİ BETON TESİSİ YIKILMIŞTI"

Aynı alanda daha önce başka bir beton firmasının faaliyet yürüttüğünü hatırlatan Gür, “İmar Kanunu’na aykırılığı nedeniyle Gaziemir Belediyesi sınırları içinde kalan bu tesis 2015 mayıs ayında belediyenin aldığı kararla yıkılmıştı. Zafer Mahallesi’ndeki zeytinliklerle kaplı tarım arazilerine zarar veren hafriyat işletmesinin de yıkılmasını istiyoruz” dedi.

Uzundere Vadisi’nde bulunan kaçak hafriyat işletmesi için CİMER’e başvurular yapıldığını söyleyen Gür, başvurulara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün 20 Temmuz 2020’de “kaçak yapılarla mücadele” başlıklı yazı ile yanıt verdiğini ve bu yazıya göre işletmenin Çevre Kanunu’na aykırı olduğunu vurguladı.

Gür, “Gerek imar planlarına gerekse de Çevre Kanunu’na açıkça aykırı faaliyet gösteren işletme hakkında gerekli incelemelerin yapılmasını istemiştik. Yasa ve yönetmeliklerce, belediyenin yetki ve sorumluluk alanında kalan firmanın faaliyetinin sonlandırılıp imara aykırı yapıların yıkılması konusunda gereğinin yapılmasını bir kere daha talep ediyoruz. 786 parsel numaralı taşınmaz üzerinde şu anda Nermanoğlu Hafriyat AŞ’ye ait ekipman ve araçlar bulunuyor” diye konuştu.

TESİS VAKİT GEÇMEDEN YIKILMALI

3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı binaların 29 Ocak 2021 tarihine kadar yıkılacak olan binalarla ilgili İzmir Valiliğinin çalışma başlattığını hatırlatan Gür, “Gaziemir Belediyesini Uzundere Vadisi’nde faaliyet yürüten Nermanoğlu AŞ’ye ait  hafriyat tesislerini vakit geçirmeden yıkmaya çağırıyoruz” dedi.

 

Reklam