01 Nisan 2022 00:14

İlaçta kriz sürüyor: Yaklaşık 600 ilaç yok

İlaçta fiyat güncellemesi de derman olmadı. Bakanlık ‘İlaçta sıkıntı yok’ dese de eczacılar kanser, romatizmal ilaçlar da dahil 600 kalem ilacın piyasada olmadığını belirtiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Türkiye’de şubat ayında güncellenen ilaç fiyatları da krizi gidermedi. Güncellemeyle ilaçta avro kuru 6.2925 TL olarak belirlenirken ilaç fiyatlarına da yüzde 37’lik zam yapıldı. Bu adımla birçok ilaç piyasa verilmeye başlansa da yine de ilaç sıkıntısı devam ediyor. Hâlâ kanser, diyabet ve bazı tansiyon ilaçlarının bulunmadığını söyleyen eczacılar, eylül-ekim ayında olmayan ilaçların şu anda da olmadığına dikkat çekiyor. Yaklaşık 600 kalem ilacın bulunmadığının altını çizen eczacılar, ilaç sıkıntısının giderek artacağını belirtiyor.

İLACIN FİYATI AMBALAJINI KARŞILAMIYOR

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, kur düzenlemesinin de yaşanan ilaç krizine çözüm olmadığını belirterek, 5 liralık ilaca da 1000 liralık ilaca da aynı zammın geldiğini söyledi. Aspirin, parol gibi ilaçların fiyatının şu anda 10 TL’nin altında olduğunu dile getiren Gül “Şu an ne yazık ki bunların ambalaj, kutu maliyeti de o tutarda. Bu ilaçların piyasadan kalkması gibi ciddi bir sorunla karşılaşabiliriz” diye konuştu. Haziranda yeniden bir güncelleme olacak diye bir söylentinin dolaştığını aktaran Gül, “Ama ne yazık ki bu gerçeği yansıtmıyor. Ülkede her şeye yüzde 100, yüzde 200’e varan zamlar geldi.  En başta ilaç şişesi, şişecamdan sağlanıyordu. Biliyorsunuz şişecama en az yüzde 200 zam geldi” değerlendirmesinde bulundu.

"KANSER İLAÇLARI YOK"

İlaç sıkıntısının hâlâ devam ettiğinin altını çizen Gül, “Kasımdan bu yana ithal edilen kanser ve bazı romatizmal ilaçları şu anda bulamıyoruz. Şubatta yok olan ilaç sayısı binli rakamları geçmişti, şimdi yaklaşık 600 kalem ilaç yok. Eylül-ekim ayında olmayan ilaçlar ne yazık ki şu anda da yok. Ve bizim yetim ilaç dediğimiz ilaçlar var, aktif üretiminin olmadığı ama hayati önemi olan ilaçlar. Ne yazık ki bu ilaç fiyatlandırmasından ötürü onlar zam almıyor. Mesela enjekte hapı, antiseptik ilaçlar var. Üretim yapmıyor firmalar” dedi.

İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIK SON BULMALI

Her ilacın önemli olduğunu ilaçta ucuz-pahalı ya da yerli-ithal ayrımı yapılamayacağını anlatan Gül  “Ama bizim yerli ilaç sanayimiz olmadığı için tamamiyle dışa bağımlı bir ülkeyiz. İlaç ham maddesinden tutun da etken maddesinden, alüminyumunu, hepsini yurt dışından ithal ediyoruz. Biz Türkiye’de sadece montaj yapıyoruz. Onların da etken madde fiyatları yurt dışında arttığı için güncellemeye rağmen hâlâ ilaçta kriz var” diye konuştu.  İlaçta kur güncellemelerinin yılda bir yerine 3-4 aylık periyodlarla yapılması gerektiğini dile getiren Gül “En başta yerli ilaç politikasına hız ve destek verilmeli” ifadelerini kullanarak var olan kanının aksine ilaçlara zam geldikçe zarar ettiklerini söyledi.

"ECZANELERDE İLAÇ STOKLAMA OLMAZ"

Sağlık Bakanının ‘Bizim ilaçla ilgili sıkıntımız yok’ açıklamasının sağlıklı bir açıklama olmadığını belirten Gül “Eczacının elinde ilaç olsa niye vermesin, ne yapacak ilacı? İlacı stoklayıp vatandaşa vermeyip ne yapacağız? Her yer eczane. Türkiye’de en fazla olan şey eczane şu anda. Ben vermesem komşuma gidecek, eczanelerde stoklama olmaz. Yeter ki ilaç olsun, bizim tek derdimiz halk sağlığı. Bizde ilaç takibi diye bir sistem var. İlacın üretim aşamasından en son tüketiciye kadar kısmını tamamiyle görebiliyor bakanlık” dedi.

PİYASAYA KISITLI İLAÇ VERİLİYOR

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, fiyat güncellemesinden sonra ilaç firmalarının yeterli miktarda ilaç göndereceğini düşündüklerini ama bu konuda çok az bir rahatlama olduğunu söyledi. Yine pek çok ilaçta sorunun sürdüğünü sıkıntının bitmediğini dile getiren Özcan “Geçen ayki kur zammı öncesinde yüzde 20 kadar bir ilaç yokluğu varsa, zam sonrası bu oran ancak yüzde 15’e düşebildi” diye konuştu. Özcan, ilaç yokluğunun sürmesinin altında yatan nedene ilişkin olarak da “Sanayicinin yeni bir zam talebi oldu. Firmaların haziranda yüzde 15 oranında zam beklentisi olduğunu duyuyoruz. ‘İlaçlar piyasaya bu yüzden kısıtlı veriliyor’ şeklinde bilgiler var” dedi. Kur güncellemelerinin senede bir yapılmaması gerektiğini de söyleyen Özcan, “İlaç fiyat kararnamesinin de acilen düzenlenmesi lazım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İran, ABD'nin açıkladığı yeni yaptırımlara tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

HDP’yi kapatma davasına karşı uluslararası çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...