21 Mart 2022 06:16
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mart 2022 08:27

Diyarbakır'da halk, engellemelere rağmen Newroz alanına aktı | Acilen barış!

Diyarbakır’da halk engellemelere rağmen Newroz alanına akın etti. "Bu iktidarı göndermeye söz veriyoruz" diyen Pervin Buldan, barış için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını vurguladı.

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

Yüz binlerin akın ettiği Diyarbakır Newroz'u, engellemelerle başladı. Arama noktalarında polislerin yurttaşları bekletmesi gerginliğe yol açtı. Polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etse de yurttaşlar alana girdi. Sahne önüne de çift sıra barikat ve 3 metre tel örgü çeken polis, halkın tepkisine dayanamayarak geri çekildi.

Duruma tepki gösteren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Hiç kimse Amed halkının iradesinin karşısında duramaz. Diyarbakır Emniyeti, Valilik, provokasyon yapmayın” dedi.

Newroz alanında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Herkes bu meydandaki mesajımızı iyi okusun, Ankara bu meydanları duysun" diyerek "Bu iktidarı göndermeye söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kürt sorununun baskı ve inkarla çözülemeyeceğinin altını çizen Buldan, "Biz HDP olarak Kürtler olarak 2013’teki Dolmabahçe Mutabakatı'nın da o mektubun da arkasındayız. Büyük barış için her türlü sorumluluğu aldığımızı ilan ediyoruz. Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Alevisiyle bu topraklarda yaşayan bütün halklarla barışın aciliyetini vurguluyoruz. Bu Newroz'un barışa, adalete vesile olmasını yürekten diliyorum” dedi.

ADALET NÖBETİ NEWROZ’A TAŞINDI

7’den 70’ye yüz binlerin akın ettiği Diyarbakır Newrozu’na, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, gazeteci, aydın ve akademisyen katıldı.

Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için Adalet Nöbeti’nde olan İnci Güler, Reşahat Ada, Hakkı Boltan ve Nazire Boltan, Fevziye Kolakan, Cezaevinde yaşamını yitiren Bedri Çakmak’ın oğlu Osman Çakmak, Newroz’un protokol konukları arasında yer aldı.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da Newroz konuğu isimler arasında yer aldı.

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın dev posterinin asıldığı alanda, “Newroz ruhuyla mutlaka kazanacağız”, “Newroz özgürlüktür” “Halk iradesi gasp edilemez”, “Eş Başkanlık mor çizgimizdir” yazılı pankartlar asıldı.

KIYAFET YASAĞI

Newroz alanına yurttaşlar kontrol noktasında aranarak alındı. Polis çakmakları alana almazken bazı arama noktalarında şal u şepik giyenlerin girişine de izin verilmedi. Basın ve protokol kapısında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan, K24 Muhabiri Hasan Köse, Kürdistani İttifak Grubu'ndan Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî de kıyafeti gerekçe gösterilerek alana alınmadı. Polislerin gerekçesi ise "Talimat öyle" oldu.

ARAMA NOKTALARINDA POLİS MÜDAHALESİ

Mehmet Uzun Caddesi üzerindeki girişte gençler, arama noktalarında bekletilmelerini protesto etti. Bölgeye çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi.

Polis, gençlere gaz bombası ve coplarla müdahele etti. TOMA tazyikli su sıkarken, yurttaşlar taşlarla karşılık verdi. Gençler ile polis arasında gerginlik yaşandı.

BARİYERLER AŞILDI

Diyarbakır Emniyeti’nin protokol ile halkın bağlantısını koparmak için sahne önüne çift sıra barikat ve 3 metre tel örgüler koydu. Gençler, “Halkın iradesi gasbedilemez” pankartıyla barikatlara dayandı. Gençlerin barikatları aşması üzerine 200 çevik kuvvet polisi sahne önüne yerleştirildi.

Yaşanan gerginliğin yatıştırılması sonrasında çevik kuvvet polisi protokol önünden geri çekildi.. 

NEWROZ HALAYI

Sabah saatlerinden itibaren yollara koyulan halk, Newroz Parkı’nda yüz binler olup buluştu. Engellemelere rağmen meydana ulaşan yüz binler, Newroz halayına durdu.

Polisin engelleme ve saldırıları üzerine Newroz Tertip Komitesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri sahneye geldi.

BAŞARAN: PROVOKASYONDAN VAZGEÇİN, KALDIRIN BARİKATLARI

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Emniyetine seslenerek, “Niyetiniz Newroz’u kutlatmamaksa, Kürt halkını tanımamışsınız. Binlerce polisle kontrol noktalarında halkı engellemeye çalışan Diyarbakır Emniyet, Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı, provokasyondan vazgeçin. Kaldırın barikatları. Halkın önünde hiçbir barikat duramaz. Bugün bu meydanda Newroz kutlanacak. Eğer halkın geçişine izin vermezseniz, bu alan olmazsa, Diyarbakır’ın bütün sokakları bizim için Newroz olacak. Newroz’un ateşi Diyarbakır’dan yükselecek. Hiçbir güç bunun önünde duramaz. Ne yaparlarsa yapsınlar Newroz’u kutlayacağız. Diyarbakır Emniyeti, provokasyonlardan vazgeçin. Diyarbakır Valiliği, provokasyon yapmayın. Bugün burada Newroz’u engellemek istiyorlar” diye uyardı.

Başaran’ın konuşmasının ardından polisle gençler arasında çıkan gerginlikte iki kişi gözaltına alındı, Başaran, emniyete uyarısını tekrarladı.

CEYLAN: İRADEMİZİ SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR

Newroz Tertip Komitesi adına ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, alanı selamlayarak "Newroz, 2 bin 600 yıllık direniştir. Biz bu görüntüye minnettarız, çok yaşa Amed. Diyorlar ki iradelerini kıracağız, irademizi kıramazlar, işte Amed, işte irade. Newroz, kültür, kimliktir, Newroz irademize sahip çıkma günüdür” dedi.

Ardından alandakiler Newroz ateşini yaktı.

Newroz Diyarbakır'da Hozan Kazo'nun şarkılarıyla devam etti.

AHMET TÜRK: ARTIK BİR OLMA ZAMANIDIR

Alandaki halkı selamladıktan sonra kısa bir konuşma Kürt siyasetçi Ahmet Türk, tecride dikkat çekerek “Newroz baharın habercisidir. Newroz Kürtler için direniş günüdür. Kürt halkının gücü günbegün yükseliyor. Yüzlerce Kürt siyasetçi zindanlarda tutuluyor. Onların zindanlarda da direndiğini biliyoruz ve onları selamlıyoruz. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu siyasetiniz yenilecektir. Arkadaşım Aysel Tuğluk hastalığına rağmen hapiste tutuluyor. Bir an önce bu ahlaki ve vicdani olmayan bu tutumdan vazgeçilip serbest bırakmaları gerekiyor” dedi.

Türk, dört parçadaki kürt siyasi temsilcilere birlik çağrısında bulunarak "Bugün Ukrayna’da yaşananlardan ders çıkarmalıyız. Bu coğrafyda Kürtler üzerinde baskılar olmasına rağmen Kürt siyasetçileri bir araya gelmez. Dört parçadaki Kürt siyasetçilere sesleniyoruz; artık bir olma zamanıdır, ortaklaşma zamanıdır. Böyle devam ederseniz ve Kürt halkı sizi affetmeyecektir. Bu iktidar gidecek biliyoruz ama bizler hep var olacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

AYDENİZ, KİMSE BU İRADEYİ KIRAMAZ

Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, konuşmasına kürt ittifakına değinerek "Kimse bu iradeyi kıramaz. Bütün dünyanın gözü kulağı Newroz alanında, newroz kutlu olsun” dedi. 

Kürdistani İttifaklar adına konuşan Ayettulah Aşti, Kürtçenin hiçbir koşulda yasaklanamayacağını söyleyerek birlik olmanın önemine dikkat çekti. Aşti’nin konuşmasının ardından cezaevinde olan Leyla Güven ve Selçuklu Mızraklı’nın mesajları okundu.

BULDAN: ANKARA BU MEYDANLARI DUYSUN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konuşmasına “Bugün kardeşlik, eşitlik günüdür. Newroz ateşinin yandığı her meydanda Selahattin Demirtaş, Figen Yüsekdağ, Gültan Kışanak, Leyla Güven, Aysel Tuğluk, Ayla Akat var. Cezaevlerindeki bütün yoldaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyorum. Deniz Poyraz, Kemal Kurkut şahsında yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımızı rahmetle anıyor, bize bıraktıkları mirasa sahip çıkacağız diyorum. Newroz diriliştir, aynı zamanda umuttur, barıştır, kardeşliktir. Bize barışı, adaleti, demokrasiyi getirmesini temenni ediyorum. Ulusal birlik mücadelesinde birleşmektir, Newroz kadındır, gençliktir. Newroz sadece Kürtlerin değil her yerde direnen işçilerin, emekçilerin, milyonların bayramıdır; zulme boyun eğmeyenlerin bayramıdır. Bugün Amed halkı bir kez daha tarih yazdı. Hiç kimseye boyun eğmediğinizi gösterdiğiniz, tarih yazdınız. Barışın adaletin yol haritasıdır. Bu yol haritasına sahip çıkacağız, asla barıştan adaletten vazgeçmeyeceğiz. Barışta eşit ve onurlu yaşamda sonuna kadar kararlı olduğumuzu dünya ve Türkiye halklarına gösterdiniz. Herkes bu meydandaki mesajımızı iyi okusun, Ankara bu meydanları duysun" dedi. 

"ACİLEN BARIŞ"

İktidarın 2013 yılından bu yana ülkeyi tecrit ve açlığa mahkum ettiğini belirten Buldan, barış için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını söyledi.

Buldan, “Bu yüzyıl büyük acılarla geçti, bu yüzyıl tarihe zindanlarla, kayyumlarla geçti. Tarihin bir daha tekerrür etmeyeceğine bu meydanda söz veriyoruz. Biz HDP olarak Kürtler olarak 2013’teki Dolmabahçe mutabakatının da o mektubun da arkasındayız. Çözümden korkan iktidarın bu ülkeyi ne hale getirdiğini hepimiz gördük, görmeye devam ediyoruz. Bu iktidar aklı, halkların kardeşliğine tecrit uyguladı. Bu ülkenin halklarını, işçisini emekçisini, kadınlarını, gençlerini, açlığa, işsizliğe mahkum hale getirdi. Biz bu iktidara itiraz etmeye ve bu iktidarı göndermeye söz veriyoruz. Bize zulmettiler, başaramadılar, bir kez daha diyoruz ki bu halk bu meydanda olduğu sürece siz asla kazanamayacaksınız. Bu meydan 2013 mutabakatının arkasında olduğunun teyididir. Büyük barışlara ihtiyaç var, sadece Türkiye’de de değil dünyanın her yerinde. Bizler büyük barış için her türlü sorumluluğu aldığımızı ilan ediyoruz. Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Alevisiyle bu topraklarda yaşayan bütün halklarla barışın aciliyetini vurguluyoruz” dedi.

"HALKLARIN GELECEĞİ İÇİN KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ"

Kürt sorununun çözümü yerine iktidarın inkar ve yok saymayı tercih ettiğini söyleyen Buldan, çözümün muhataplarıyla demokratik bir zeminde mümkün olabileceğini ifade etti.

Buldan, “Bu ülkenin en büyük Kürt sorunudur. Bu sorun 'Yoktur' diyerek çözülmez. Korkarak değil cesaretle umutla, Türkiye halklarının, Kürtlerin geleceği için Kürt sorununun çözülmeye ihtiyacı var. Bütün sorunların çözülmesi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. İnkarla, cezaevlerine koyarak bu sorun çözülmez. Bir halkın iradesini cezaevine koyar, kayyumla gasbederseniz bu sorun çözülmez. Sorunu muhataplarıyla çözmek en doğru yoldur. İnkarla, yok saymayla bu meydanları boş tutmayı asla beceremezsiniz. 8 Mart'ta kadınlar meydanlarda asla size biat etmeyeceklerini gösterdi. Size biat etmeyeceğiz, sizin önünüzde diz çökmeyeceğiz. Bu sorunları kamuoyuyla çözmekten yanayız. Bu sorunları sonuna kadar mücadele ederek çözme sözü veriyoruz. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi, adaleti biz getireceğiz ama halkımızla birlikte sizlerle getireceğiz. Bu Newroz'un barışa, adalete vesile olmasını yürekten diliyorum” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Diyarbakır Newroz'u

ÖNCEKİ HABER

Müebbet istenen Gezi Davası görüldü, karar 22 Nisan'da verilecek

SONRAKİ HABER

Enthusiastic crowd at the Newroz rally in Istanbul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...