16 Mart 2022 07:52
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2022 17:21

Diyarbakır’da kadın örgütleri ve sendikalarda mücadele yürüten çok sayıda kadın gözaltına alındı

Diyarbakır'da evlere yapılan baskınlarda kadın örgütleri ve sendikalarda mücadele yürüten çok sayıda kadın gözaltına alındı. Dosyaya gizlilik kararı ve avukatlara kısıtlama getirildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında aralarında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, görevden alınan Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin ve sendikacıların bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı. Dosyaya gizlilik ve avukatlara kısıtlama konulduğu için gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi. Polislerin baskın yaptıkları evleri aramalar sırasında dağıttığı öğrenildi.

 

 

GÖZALTINA ALINANLAR

Gözaltına alınanların isimlerinin bazıları şöyle: “Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Nevin Oyman, Rosa Kadın Derneği Üyesi Fatma Gültekin, TJA Üyesi Zekiye Güler, HDP Yenişehir ilçe Eş Başkanı Remziye Sızıcı, yerine kayyum atanan Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin, Diyarbakır SES Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜM BEL-SEN Eş Başkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 No’lu Eğitim Sekreteri Hatice Efe, BTS Kadın Sekreteri Bahar Uluğ, Sakine Karadeniz, Birsen Güneş.”

BU DURUMUN KENDİSİ TAMAMEN HUKUKSUZ

Evrensel’e konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Öykü Çakmak, gözaltına alınan kadınlara yönelik avukat kısıtlamasının keyfi bir uygulama olduğunu ifade ederek, yapılan gözaltılarla kadın mücadelesinin kriminalize edilmek istendiğini söyledi. Çakmak, “Hem avukat görüş kısıtlaması hem de dosyada gizlilik kararı var. Bu yüzden bilgi alamadık. Biz de bu kararlara itiraz ediyoruz. Tamamen keyfi bir şekilde yurttaşların avukata erişimlerinin engellendiği bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bu durumun kendisi tamamen hukuksuz. Avukat görüş kısıtlamasını kaldırmaya çalışıyoruz. Bu kadınların çoğu kadına yönelik şiddet dosyalarında ve kadına yönelik şiddete karşı birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşlarımız, hepsi kadın hakları aktivisti. Hem kentte hem ülke genelinde kadınların sivil ve legal alanda yürüttüğü kadın çalışmalarının da kriminalize edilmeye çalışıldığını bir kez daha görüyoruz” dedi.

KADIN MÜCADELESİ BASTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Derya Yıldırım ise “Gözaltı gerekçesini bilmiyoruz, 25 Kasım’dan kaynaklı olduğu söyleniyor. Yine kadınların çalışma alanlarını kısıtlamak ya da kadınların hak mücadelesini engellemek amaçlı yapıldığını düşünüyoruz. Kadınlar aktif çalışıyor ve bunu bastırma çabası var. Bu tarz gözaltılarla hem hukuksuzluk yapılıyor hem de kadın mücadelesi bastırılmaya çalışılıyor. Kadınların savunuculuk yapması engelleniyor. Kadınların sesinin yükseltilmesi engelleniyor. Hak mücadelesinde ön planda olması engelleniyor. Gözaltı ve tutuklama gibi bu tarz operasyonlar kadın mücadelesini engelleyemez” dedi.

KESK: YÖNETİCİLERİMİZ SERBEST BIRAKILSIN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır’da aralarında üyelerinin de bulunduğu kadınların gözaltına alınmasına dair basın toplantısı düzenledi. KESK’te düzenlenen toplantı salonuna “Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi engellenemez, gözaltılar serbest bırakılsın” pankartı asıldı.

Açıklamada konuşan KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, kadınların her etkinliğinin engellendiğini ve yargı eliyle baskı ve yıldırma operasyonlarının devam ettiğini kaydetti. Korkmaz, “Gözaltı zamanlamasının Newroz ve 1 Mayıs gibi önemli tarihler öncesine denk gelmesi tesadüf değildir. Son yıllarda belli günler öncesinde kitlesel gözaltılar rutin hale getirilmiştir. Böylelikle kadınlar üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek, sindirilmek, yapılacak eylem ve etkinliklere katılımı en aza indirmek hedeflenmektedir. Gözaltına alınanların tamamı, adresleri belli olup çağrılma durumunda ifade verecek kişilerdir. Ancak iktidar gözaltı ve tutuklama yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır. Diyarbakır’da gözaltına alınan ve hemen hepsi sendikalarımızın şube kadın yöneticileri olan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, bu hukuksuz uygulamayı gerçekleştirenler hakkında soruşturma açılmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Derdini Marko Paşa’ya anlatmak…

SONRAKİ HABER

Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarında hayatını kaybedenler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...