CANLI BLOG | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 13. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırının 13. gününde Kiev, Çernigov, Sumy, Kharkiv ve Mariupol’den insani koridor açıldı.

Rusya, 10.00’dan itibaren sivillerin Kiev, Harkov, Çernigov, Sumi ve Mariupol'dan ayrılabilmesi için ‘sessizlik rejimi’ ilan ettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 1207 kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Belarus’un Brest bölgesinde düzenlenen üçüncü tur dün gerçekleştirildi.

Dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

 

08 Mart 2022 03:20
Son Güncellenme: 08 Mart 2022 18:43
01:05

RUSYA'DA BANKALARIN VATANDAŞLARA DÖVİZ SATIŞI YAPMASI YASAKLANDI

Rusya Merkez Bankası, 9 Eylül'e kadar döviz satışını askıya aldı.

Banka tarafından yayınlanan açıklamada, “Rusya Merkez Bankası 9 Mart'tan 9 Eylül 2022'ye kadar vatandaşların yabancı para mevduatlarından veya hesaplarından para çekilmesine ile ilgili aşağıdaki düzenlemeyi getiriyor. Müşterilerin yabancı para hesaplarındaki veya mevduatlardaki tüm fonlar, yatırılan para cinsinden korunmuş ve muhasebeleştirilmiştir, müşteri 10 bin ABD dolarına kadar nakit para çekebilir, diğer fonları ise paraların verileceği gündeki serbest piyasa kuru üzerinden ruble olarak çekebilir” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

 

23:32

RUSYA 5 KENTTE TAHLİYE İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 kentten sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Yönetim Merkezinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın kentlerinde insani durumun kötüleştiği belirtildi.

Sivillerin ve yabancı uyruklu vatandaşların güvenliğinin sağlanması önemine işaret edilen açıklamada, "Rusya, 9 Mart'ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve insani koridorları oluşturmaya hazır" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'nın Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol kentlerinde, tahliyeler için insani yardım koridorlarının oluşturulacağı belirtilen açıklamada, Ukrayna tarafına söz konusu koridorların çalışma saatinin belirlenmesi konusunda Moskova saatiyle gece 03.00'e kadar mutabakata varılması teklifinde bulunuldu. (AA)

 

23:28

NATO ÜLKELERİNİN SAVUNMA BAKANLARI OLAGANÜSTÜ TOPLANTI YAPACAK

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere gelecek hafta olağanüstü nitelikli toplantı düzenleyecek.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı, 16 Mart'ta telekonferans yöntemiyle yapılacak. Toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık edecek. (AA)

 

 

21:54

RUSYA BAZI ÜRÜNLERİN TİCARETİNİ KISITLAMAYA HAZILANIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinden bazı ürün ve ham maddelerin ihracatının ve ithalatının yasaklanması talimatını verdi.

Putin'in, Rus sanayisinin kesintisiz şekilde çalışmaya devam etmesi için bazı kısıtlamaların yer aldığı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayımlandı.

Bazı ürün ve ham madde ticaretine yönelik kısıtlamaları içeren kararnamede, "Hükümet tarafından belirlenecek ürün ve hammaddelerin ithalat ve ihracatına yönelik ekonomik tedbirler alınacaktır" ifadesine yer verildi.

Kararnameyle, Rus hükümetine söz konusu yasaklardan etkilenecek ülkelerin listesini hazırlama talimatı da verildi. (AA)

21:49

MCDONALD'S RUSYA'DAKİ RESTORANLARINI GEÇİCİ OLARAK KAPATACAK

ABD'li restoran zinciri McDonald's, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına yanıt olarak Rusya'daki 850 restoranını geçici olarak kapatacağını duyurdu.

Şirketin Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, "McDonald's, Rusya'daki tüm restoranlarını geçici olarak kapatmaya ve pazardaki tüm operasyonları durdurmaya karar verdi" ifadesini kullandı. (AA)

 

21:05

İNGİLTERE RUSYA'DAN PETROL İTHALATINI YIL SONUNA KADAR SONLANDIRACAK

İngiltere'nin bu yıl sonuna kadar Rusya'dan gerçekleştirdiği petrol ve ürünleri ithalatını aşamalı olarak sonlandıracağı açıklandı.

Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İngiltere, 2022'nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak" ifadesini kullandı. (AA)

 

20:40

ZELENSKİY, RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN ARTTIRILMASINI İSTEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İngiliz Parlamentosuna seslendi, Rusya’ya yaptırımların artırılması çağrısında bulunarak, Rusya’nın bir terör devleti olarak kabul edilmesini istedi.

Zelenskiy, "Savaş devam edecek, biz Ukrayna halkı olarak asla vazgeçmeyeceğiz, mücadelemiz sonuna kadar devam edecek, bedeli ne olursa olsun savaşımız devam edecek" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

19:47

BİDEN, RUSYA'DAN PETROL İTHALATINI YASAKLADI

Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.

ABD'nin Rusya ekonomisinin atardamarlarından birini hedef aldığını belirten Biden, "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

 

18:43

SAVUNMA BAKANI AKAR, RUS MEVKİDAŞIYLA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından Rus limanlarında bekleyen ticari gemilerin Türkiye’ye emniyetle gelmesi için destek beklentisi ifade edildi.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Akar tarafından:

Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin barışın tesisine, istikrarın sağlanmasına ve insani durumun iyileşmesine önemli katkı sağlayacağı ve böylece kalıcı çözümün mümkün olabileceği,

Daha fazla can kaybının yaşanmaması ile huzur ve istikrar için bir an evvel Ukrayna genelinde bir ateşkes ilan edilmesinin önemli olduğu,

Sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılması çabalarının memnuniyet verici olduğu vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

17:39

ABD, RUSYADAN PETROL İTHALATINI YASAKLAYABİLİR

ABD'li Senatör Chris Coons, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayabileceğini öne sürdü. Coons, "ABD'de ve dünya genelinde doğalgaz fiyatları muhtemelen artacak, ancak bu özgürlüğün bedeli" dedi.

Senatör, Rusya'dan petrol ithalatına yönelik yasağın bugün ya da yarın gelebileceğini de sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

 

16:33

AB'DEN RUSYA'YA EK YAPTIRIM HAZIRLIĞI

Batı basınında yer alan habere göre, AB Komisyonu, Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımlar içeren paket taslağını üye ülkelere sundu.

Pakete göre, Rus denizcilik sektörüne ekipman tedariki yasaklanacak. Rus gemileri, Avrupa limanlarını kullanamayacak. Rusya'dan kara nakliyesi de engellenecek.

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi üyeleri ile bazı oligarkların mal varlıkları dondurulacak. Bu kişilere seyahat yasağı uygulanacak.

Kripto paraların Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı kullanılmasını önlemek için bir rehber hazırlanacak.

Ayrıca, 3 Belarus bankası uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılacak. (AA)

16:11

Paylaş

STOLTENBERG, RUSYA'NIN SİVİLLERİ HEDEF ALDIĞINA DAİR "ÇOK GÜVENİLİR" HABERLER GELDİĞİNİ SÖYLEDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'da sivillerin hedef alındığını iddia etti, bunun da savaş suçu olduğunu söyledi.

Letonya ziyaretinde basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, "Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizidir. Sivillerin tahliye olurken ateş altında kaldıklarına dair çok güvenilir haberler geliyor. Sivillerin hedef alınması savaş suçudur. Bu kabul edilemez. Tam olarak uygulanması gereken insani koridorlar açılması gereklidir" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

15:42

Paylaş

ZELENSKIY BATI'YI ELEŞTİRDİ: UKRAYNA'YA YETERLİ DESTEĞİ VERMİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'ya yapılan hava saldırılarında insanların ölmesinde suçlunun Rusya olduğunu fakat ülkenin hava sahasını koruma kararı veremeyen Batılı güçlerin de bundan sorumlu olduğunu söyledi.

15:15

Paylaş

SHELL, RUSYA'DAN SPOT HAM PETROL ALIMLARINI DURDURACAĞINI AÇIKLADI

Shell, Rusya'dan spot ham petrol alımlarını durduracağını açıkladı. Şirket Rus boru gazı ve LNG alımlarından da çekileceğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)

14:48

Paylaş

RUSYA DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE'DE UKRAYNA İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ, ASIL SORU ONLARIN HAZIR OLUP OLMADIĞI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryia Zaharova, Rus gazeteci Vladimir Solovyov’un Youtube programında açıklamalarda bulundu.

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının 10 Mart perşembe günü Antalya’da gerçekleştirecekleri görüşmeye ilişkin konuşan Zaharova, "Bizim açımızdan bakacak olursanız, ki prensibimiz belli, biz görüşmeye hazırız. Asıl sorulması gereken, karşı tarafın esaslı bir görüşmeye ya da konuşmaya ne derece hazır olduğu" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu kapsamında görüşme gerçekleştireceği açıklanmıştı. (HABER MERKEZİ)

14:45

Paylaş

ÇİN DEVLET BAŞKANI: UKRAYNA'DA DURUMUN KONTROLDEN ÇIKMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna'daki durumun endişe verici olduğunu belirterek, çatışmanın kontrolden çıkmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. CCTV'nin aktardığına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile gerçekleştirdiği çevrimiçi görüşmede, üç ülkenin Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerini ortaklaşa desteklemesi gerektiğine vurgu yaptı. (HABER MERKEZİ)

13:44

Paylaş

İTALYA: RUS GAZINA OLAN BAĞIMLILIĞI 24-30 AY İÇİNDE SONLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

İtalya Enerji Dönüşümü Bakanı Roberto Cingolani, devlet televizyonu RAI'ye açıklamasında "24 ila 30 ay içinde tamamen bağımsız olacağımızı düşünmek mantıklı olur" dedi.

Rus gazının İtalya'nın toplam ithalatının yaklaşık yüzde 40'ına denk geldiğini belirten Cingolani, bu yılın ortasına kadar yeni bir LNG yüzer terminal kurmayı planladığını da sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

13:43

Paylaş

BM, UKRAYNA'DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇEN MÜLTECİ SAYISININ 2 MİLYONA ULAŞTIĞINI DUYURDU

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

Twitter'dan yaptığı açıklamada Grandi, savaş nedeniyle 24 Şubat'tan bu yana yerinden edilen sivillere ilişkin bilgi verdi. Grandi, "Bugün Ukrayna'dan çıkış yapan mülteci sayısı iki milyona ulaşıyor. İki milyon." ifadesini kullandı. BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti. Polonya'yı sırasıyla Macaristan, Slovakya, Moldova, Romanya, Rusya, Belarus ve diğer Avrupa ülkeleri takip ediyor. (HABER MERKEZİ)

13:41

Paylaş

İNSANİ KORİDORUN AÇILDIĞI SUMY’DE İLK TAHLİYELER BAŞLADI

Ukrayna ile Rusya arasında yapılan müzakerelerin ardından Kiev, Çernigiv, Sumy, Harkiv ve Mariupol’da sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldı. 

Rusya Savunma Bakanlığı dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamayla insani koridorlar için bugün Moskova saatiyle 10.00’da ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ateşkes açıklamasının ardından Ukrayna, Sumy’deki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Görüntülerde, Ukraynalıların otobüslerle çatışma bölgelerinden tahliye edildiği görüldü. (DHA)

11:58

Paylaş

ZELENSKIY: KIRIM VE DONBASS CUMHURİYETLERİNİN TANINMASINI TARTIŞABİLİRİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müzakere sürecine ilişkin ABC'ye değerlendirmede bulundu. Zelenskiy, Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya, "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

11:40

Paylaş

MACRON: FARKLILIKLARIMIZ OLSA DA RUSYA VE RUS HALKINA HER ZAMAN SAYGI DUYUYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Mümkün olan tüm insani bağları sürdürmekten sorumluyuz: Sanatçılar, aydınlar, teknik alanda işbirliği, iş dünyası ve STK'ların yardımıyla Rus ve Belarus halklarıyla görüşmeyi sürdürmek... Benim görevim de liderlerle görüşmeye devam etmek. Farklılıklarımız olsa da ülke olarak Rusya'ya ve Rus halkına her zaman saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

11:07

Paylaş

MALEZYA, RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NEDENİYLE MOSKOVA'YA YAPTIRIM UYGULAMAYACAK

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, "Tek taraflı yaptırımlara inanmıyoruz" diyerek Malezya'nın, savaş nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamayı düşünmediğini açıkladı. Seyfeddin, "Yaptırımların Birleşmiş Milletlerden (BM) geçmesi gerekiyor. İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak müzakerelerin devam etmesi için ateşkes tavsiyesinde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Singapur, cumartesi günü Güneydoğu Asya ülkeleri arasında BM kararı olmaksızın Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan ilk ve tek ülke olmuştu. (AA)

10:48

Paylaş

RUSYA 5 KENTTE İNSANİ KORİDORLAR İÇİN "SESSİZLİK REJİMİ" İLAN ETTİ

Moskova-Kiev heyetleri arasındaki görüşmelerin üçüncü turunun sona ermesinin ardından Rusya, 8 Mart sabah 10.00’dan itibaren sivillerin Kiev, Kharkiv, Çernigov, Sumy ve Mariupol'dan ayrılabilmesi için ‘sessizlik rejimi’ ilan ettiğini duyurdu.

Ukrayna'yla yürütülen müzakerelerde Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, aşırı milliyetçilerin eylemleri nedeniyle insani koridorların neredeyse hiçbirinin çalışmadığını söylemişti. (HABER MERKEZİ)

09:02

Paylaş

ZELENSKİY: KİEV'DE KALIYORUM, SAKLANMIYORUM, KORKMUYORUM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece saatlerinde başkanlık ofisinden yaptığı konuşmada, "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum" ifadelerini kullandı.

9 dakikalık videoda Zelenskiy, "Pazartesi gününün zor bir gün olduğunu söylerdik. Ülkemizde bir savaş var ve artık bizim için her gün pazartesi. Her günün her gecenin böyle olmasına alıştık. Mücadelemizin, savunmamızın 12. günündeyiz" ifadesini kullandı. Zelenskiy, "Herkes olması gereken yerde. Ben Kiev'deyim, ekibim de benimle." dedi. Zelenskiy, "Belarus'ta bugün görüşmelerin 3. turu yapıldı. Bunun üçüncü ve son tur olduğunu söylemek isterdim ama biz gerçekçiyiz. Bu nedenle de konuşacağız. İnsanlarımıza 'barış böyle gelir' diyecek bir yol bulana kadar müzakerelerde ısrarcıyız" ifadelerini kullandı.

Savaşta yaşamını yitiren 96 Ukraynalı için devlet ödülü verilmesine yönelik bir kararname imzaladığını belirten Zelenskiy, "Şimdi tek bir şey söyleyeceğim. Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum." mesajını verdi. (HABER MERKEZİ)

 

09:00

Paylaş

DÜNYA BANKASI, UKRAYNA İÇİN 723 MİLYON DOLARLIK KREDİ VE HİBEYİ ONAYLADI

Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolarlık kredi ve hibe paketini onayladığını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan paketin 350 milyon dolar tutarında ek kredi ile Hollanda ve İsveç'ten 139 milyon dolarlık teminatı içerdiği aktarıldı.

Açıklamada, pakete İngiltere, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İzlanda'dan 134 milyon dolarlık hibenin yanı sıra Japonya'dan 100 milyon dolarlık finansmanın da dahil olduğu kaydedildi.

Bankanın açıklamasında, böylece Ukrayna için ayrılan toplam destek tutarının 723 milyon doları bulduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

08:40

Paylaş

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: PUTİN VE ZELENSKİY'NİN BİRBİRİYLE DOĞRUDAN KONUŞMASINI İSTİYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini kaydetti.

Kuleba, katıldığı bir televizyon programında, "Biz uzun süredir Ukrayna ile Vladimir Putin arasında doğrudan konuşma istiyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki özellikle şimdi nihai kararları veren kişi Putin." ifadesini kullandı.

Zelenskiy'nin Putin ile doğrudan konuşmak da dahil hiçbir şeyden korkmadığını kaydeden Kuleba, "Putin de hiçbir şeyden korkmuyorsa gelsin, otursun ve konuşalım." değerlendirmesinde bulundu. (AA)

08:31

Paylaş

ATEŞKESİN BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Rusya'nın Ukrayna'da insanların kuşatılan şehirlerden kaçabilmesi için tekrar insani koridorları açılmasını tavsiye ettiği belirtildi. Devlet medyasına göre Rusya, TSİ 10.00'da geçici ateşkes başlatacak. 

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri; Kiev, Çernigiv, Sumy, Kharkiv ve Mariupol kentlerinden koridorların açılacağını bildirdi.

Pazartesi günü Kiev, insani koridorların Rusya ve Belarus'a çıktığını fark edince Rusya'nın benzer teklifini reddetmişti.

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa