06 Ocak 2013 07:21

Esad'dan çözüm planı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yedi ay sonra halkın karşısına geçti. "Suriye'ye karşı bölgesel bir plan var. Biz kuklalarla(silahlı muhalefet) değil kuklaları oynatanlarla(Batı) konuşuruz. Ama Batı diyalog kapısını kapattı. Batı, teröristleri silahlandırmaya son verirse ordu operasyonları durdurur. Suriye'nin birliğini sağlayacak ulusal bi

Esad'dan çözüm planı
Paylaş

"Kanımız canımız Beşar'a feda" sloganlarıyla salona giren Esad'ın konuşmasından satır başları şöyleydi:

"Suriye benzersiz bir saldırıyla karşı karşıya. Suriye'yi korumak için bu saldırıyla yüzleşmeliyiz. Hep birlikte Suriye'yi savunmalıyız. Suriye'de çatışma halk ile katiller arasında. Savaş, ulusumuz ile düşmanları arasında. Buna devrim diyorlar ama bununla devrimle alakası yok. Devrimcilerin fikir adamları olur. Bunlar dışarıdan gelmiş, el Kaide bağlantılı teröristler.

Bunları yenmek imkansız değil. İsyancıları destekleyerek Suriye'yi bölmek ve zayıflatmak için bölgesel bir plan var. Suriye Allah'ın düşmanlarıyla savaşıyor. Sürgündeki muhalefet de bunun bir parçası. Batı Suriye'de olan biteni istismar ediyor. Buna karşı Rusya, İran ve Çin'e destekleri için teşekkür ediyorum.

Yabancıların saldırılarını püskürtmek amacıyla topyekün bir savaş halindeyiz. Reformlar ve terörle mücadelenin bir arada yürümesi gerekiyor. Siyasi diyalog kurmak istedik ama karşımızda bir muhatap bulamadık. Biz kuklalarla (muhalefet) değil kuklaları oynatanlarla diyalog kurmak istiyoruz. Batı diyalog kapısını kapattı. Ülkelerini yabancılara satmayanlarla müzakereleri sürdürürüz. Yabancılar teröristleri silahlandırmaya son verirse, ordumuz da askeri operasyonları durdurur. Ardından bir "ulusal diyalog konferansı" kurulur ve Suriye'nin birliğini sağlayacak bir ulusal metin kaleme alınır. Bu siyasi çözüm planı kapsamında bir genel af da yer alacak. Ancak bu plan terörle mücadeleye bir son verilmesi anlamına gelmiyor. Geçişin "anayasal kanallar" aracılığıyla gerçekleşmesi gerekiyor. Suriye tavsiyeleri dinler, kimseden emir almaz."

Esad, iktidardan çekileceği ya da yapılacak seçimlerde aday olmayacağı iddialarına yanıt olarak da "Benim 2014'te iktidarı bırakmam amacıyla uluslararası bir plan hazırlandığı haberleri rüyadan öte şeyler değildir" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Ev hapsi ve genel af söz konusu değil

SONRAKİ HABER

Facebook'taki paylaşıma 9 yıl 7 ay hapis!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...