07 Mart 2022 13:12

Enerji şirketleri servet katlayacak, halkların cefası savaşla büyüyecek

ABD’nin Rus petrolüne ambargo planı enerji fiyatlarını fırlattı. Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk’e göre ABD ve Çin sermayeli enerji şirketleri servet katlayacak. Halkların cefası ise savaşla büyüyecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası ABD’nin Rus petrolüne ambargo planı enerji fiyatlarını fırlattı. Haftanın ilk işlem gününde doğal gaz, kömür, petrol ve buğday başta olmak üzere enerji ve gıda fiyatları rekor düzeye çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gün Amerikan NBC kanalında Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi. Ambargo planı küresel fiyatları artırdı.

BRENT PETROL 130 DOLAR ÜSTÜNÜ GÖRDÜ

Geçtiğimiz haftayı 110 doların üzerinde tamamlayan Brent petrol, dün sabah 30 dolar birden artarak 14 yılın zirvesine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda yaklaşık 130 dolardan işlem gördü. Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında günlük artış yüzde 70’i buldu.

BUĞDAY FİYATLARI ZİRVEDE

Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından küresel arza yönelik endişeler nedeniyle yüzde 5’ten fazla yükselerek 14 yılın zirvesini gördü.

Mısır fiyatları yüzde 2 yükselirken soya fasulyesi de yüzde 1’in üzerinde yükseldi.

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları gün içerisinde 12.49 dolar/bushel yani 458.9 dolar/ton seviyesini görerek mart 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından yüzde 5.2 artışla 12.36 dolar/bushel, yani 454.2 dolar/ton seviyesine yükseldi.

Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 29’unu, mısır ihracatının ise yüzde 80’ini oluşturuyor.

ABD RUS PETROLÜNE AMBARGO UYGULAYABİLİR

Fiyatlardaki yükselişte, Batı ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımları, Rusya’dan gelecek olası karşı yaptırımların arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleri ve ABD ile Avrupalı ülkelerin Rusya’dan petrol ithalatını durdurmayı tartıştıklarına dair haberler etkili oldu.

"BENZİN SIRASINA DÖNÜŞEBİLİR"

İktisatçı Doç. Dr. Oğuz Demir, küresel fiyatlarda artışın Türkiye halkını derinden etkileyeceğini söyledi. Demir, “Paranın satın almaya yetmediği günlere bir tık mesafedeyiz. Petrolün 130 dolara gelmesinin endişe verici kısmı 130 olması değil, petrol ve ürünleri bulmanın her geçen gün zorlaşacak olması. İstasyonlardaki zam sıraları bu gidişle birkaç litre benzin sırasına dönüşebilir. Kaldı ki bizim paramız da yok” ifadelerini kullandı.

"ABD PETROL ŞİRKETLERİ SERVET ARTIRACAK"

Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, dünyanın orta vadede Rus petrolünü ikame şansı olmadığını söyledi. “Ne Venezuela’ya yaptırımları gevşeterek ne İran’la yaptırımları kaldırarak Rus petrolü ikame edilmez. Üstelik her yaptırımda olduğu gibi bunda da Ruslar yolunu bulacaktır. ABD petrol şirketleri servet yapacak, aradaki traderler ve Çin ihya olacak” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demet Evgar’dan tek kişilik eylem: Ben kadınım, gücümün farkındayım

SONRAKİ HABER

Benzin ve motorine zam | Benzine 57 kuruş, motorine 1 lira 44 kuruş zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...