01 Mart 2022 15:11

Ukrayna'daki savaş İzmir ve Ankara'da protesto edildi: Savaşa karşı barışı savunuyoruz

Ukrayna'daki savaşa karşı yapılan eylemlerde, savaşın emperyalistlerin, kapitalistlerin savaşı olduğu, halklar için ise ölüm ve yoksulluk olduğu belirtildi, savaşa derhal son verilmesi istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri savaşa karşı basın açıklaması yaptı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önündeki eylemde, "Savaşa hayır! Daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan silahlar sussun" pankartı açan kitle, "Savaşa değil emekçiye bütçe", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Emperyalistler yenilenecek direnen halklar kazanacak", "İşgalci Rusya Ukrayna'dan defol" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memis Sarı okudu. Sarı, "Bu savaş sadece Ukrayna’yı değil, tüm dünya halklarını tehdit ediyor. Bu savaş halkların değil, emperyalist devletlerin, kapitalistlerin savaşı. Savaş işsizlik, yoksulluk, açlık demektir; sömürünün, baskının, şiddetin artmasıdır" dedi.

"UKRAYNA'DAKİ TÜM YABANCI GÜÇLER GERİ ÇEKİLMELİ"

Savaşı durdurmak için geç olmadığını söyleyen Sarı, "Rusya saldırılarını durdurmalı, NATO silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmelidir. Askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna’daki tüm yabancı güçler geri çekilmelidir" diye konuştu.

"SAVAŞA DERHAL SON VERİLMELİ"

Savaşa karşı mücadeleyi büyütme vurgusu yapan Sarı, "Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır. Emekten demokrasiden yana tüm güçleri savaş karşıtı bu tutumu büyütmeye, emperyalizme, savaşa hayır demeye çağırıyoruz. Dün 6. Filoya karşı duranlarla bugün halkların kardeşliğini savunanalar yan yana omur omuza hep birlikte savaşa hayır diyoruz. ABD ve Rusya emperyalizmine karşı sokakta olduğumuzu söylüyoruz ve tüm Türkiye halklarını savaşa hayır demek için sokağa çağırıyoruz" dedi.

(İzmir/EVRENSEL)


MANİSA KESK ŞUBELERİ: SAVAŞA VE EMPERYALİST PAYLAŞIMA HAYIR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubeler Platformu, “Savaş, açlık, yoksulluk ve ölüm demektir! Savaşa hayır, barışı savunuyoruz” diyerek Manolya Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan, Emek ve Demokrasi Güçlerine, savaş isteyen emperyalistler ve emperyalist politikalara karşı barış mücadelesini yükseltme çağrısı yaptı. Pehlivan, Rusya’nın acilen müdahalesini durdurması ve emperyalist paktların dağıtılması gerektiğini vurguladı. Basın açıklamasına siyasi parti ve sendika yöneticileri de destek verdi. (Manisa/EVRENSEL)


BATIKENT EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: BARIŞ İÇİN MÜCADELE VEREN TÜM KESİMLER BİRLEŞMELİ

Ankara'da Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşa karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Aşkın Kaleci, “Bizler ne Rusya’nın ne de ABD öncülüğündeki NATO’nun yanındayız. Bizler barışın tarafındayız. Barış için mücadele veren tüm kesimler birleşmeli ve savaşa karşı sesimizi her gün biraz daha gür çıkarmalıyız” dedi.

Batıkent Meydan AVM önünde yapılan açıklamada konuşan Aşkın Kaleci, “Dünya emperyalist devletler arasındaki yeni bir hegemonya savaşının somut karşılığını Ukrayna’da yaşıyor. ABD öncülüğündeki NATO’nun kışkırtması ile gerilen Ukrayna-Rusya ilişkileri, Rusya’nın açık işgal girişimi ile savaşa dönüştü. Pandeminin yaralarını henüz saramamışken, enerji ve silah tekellerinin çıkarları için yeni bir savaş alanı açılıyor” dedi.

"BARIŞIN TARAFINDAYIZ"

Kapitalizmin artık sınırlarına ulaştığını ve kendini yeniden üretemediğini belirten Kaleci, “Kapitalizm, savaş politikaları ile yeni çıkışlar arıyor. Dünya halklarının yaşamlarını, geleceklerini umursamadan kendini kurtarabilmek için insanlığa kıyıyor. Bizler ne Rusya’nın ne de ABD öncülüğündeki NATO’nun yanındayız. Bizler barışın tarafındayız. Savaşa karşı ayaklanan milyonlarca barışseverin tarafındayız. Aynı şekilde Türkiye’de bu savaşın tarafı olmamalıdır. Savaş politikalarından, kandan beslenerek kendi iktidarını korumak derdinde olan AKP-MHP koalisyonuna da buradan sesleniyoruz. Türkiye ne NATO’nun ne de Rusya’nın savaş blokuna dahil edilemez” dedi.

“Ukrayna halkının felaketine neden olan bu paylaşım savaşına ve emperyalist, faşist faillerin tümüne karşı çıkmak, Türkiye’nin bu savaşta dolaylı ve dolaysız taraf olmasını engellemek ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin zorunlu bir parçasıdır” diye konuşan Kaleci, savaşın eşitlik ve insanca bir yaşam için mücadele edenlerin düşmanı olduğunu söyledi.

"SAVAŞLARIN KAYBEDENİ EMEKÇİLERDİR"

Savaşların en büyük kaybedeninin yoksullar, emekçiler, kadınlar ve gençler olduğunu vurgulayan Kaleci şöyle konuştu: “Buradan bir kez daha ülkemizin tüm emekçilerini, işçilerini, halklarını, kadınlarını, gençlerini savaşa, militarizme ve şovenizme karşı birleşmeye çağırıyoruz.Savaş demokrasinin düşmanıdır. Diktatörlüğe, otokrasiye, oligarşiye giden en kestirme yollardan birisidir.Barış için mücadele veren tüm kesimler birleşmeli ve savaşa karşı sesimizi her gün biraz daha gür çıkarmalıyız. Bir an önce halkların iradesi üzerindeki faşist tacizlere son verilmeli, halkların kendi kaderlerini tayin hakkına saygı gösterilmedir.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan: Mücadelenin yolunu işçiler gösteriyor

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | 59 bin 885 yeni vaka, 203 can kaybı (1 Mart 2022)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa