26 Şubat 2022 11:24

Ankara ve Kuşadası'nda eylem: Elektrik fiyatlarındaki artışlar kabul edilemez, zamlar geri alınsın

Elektrik zamlarına karşı eylemler sürüyor. Ankara ve Kuşadası'nda yurttaşlar zamların geri alınmasını, enerji tüketim bedelinde gizlenen haksız bedellerin iptal edilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği’nin çağrısıyla Ankara’da elektrik zamlarına karşı yapılan eylemde, zamların geri alınması ve elektrik üretim ve dağıtım firmalarının kamulaştırılması istendi. Kuşadası Kent Dayanışması bileşenleri DE AYDEM önünde yaptıkları eylemde vatandaşlar elektrik faturalarını ödeyemediklerini belirterek insanca yaşamak için zammın geri alınmasını istedi.

ANKARA | HALK ELEKTRİK ZAMMINA VE FİYATINA MAHKUM EDİLDİ

Ankara'da zamlara karşı siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerinin de desteği ile eylem yapıldı. "Zam, zulüm, işkence, işte AKP”, “Zamlara çözüm kamulaştırma” sloganlarının atıldığı eylem, polis tarafından engellenmek istendi. Sakaraya Caddesi’nde eyleme izin verilmemesi nedeniyle, eylem Adakale Sokak’ta yapıldı.

Elektriğin en temel kamusal hizmetlerden ve temel gereksinim olduğu belirten Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, "Yüksek elektrik zammından dolayı yoksul ve dar gelirli emekçilerin evlerindeki cihazları çalıştıramamaktadır. Pahalı elektrik yoksul, işsiz ve çaresiz vatandaşların çocuklarının akşamları evde ders çalışmalarında ve bilgisayar kullanmalarında kısıtlayıcı etki yapmaktadır. Solunum cihazına bağlı olarak yaşamak zorunda kalan yüzbinlerce dar gelirli vatandaş zor durumda bırakılmıştır. Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları elektrikteki kayıp ve kaçakları giderme taahhütlerini yerine getirmemiş ve yüksek kâr anlayışları belirleyici olmuştur. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerini yüksek elektrik zammına ve fiyatına mahkum etmişlerdir. Elektrikte kayıp kaçak oranı hala yüzde 15-16 dolayındadır” dedi.

Faturalarda yer alan enerji tüketim bedeli içine gizlenen ve elektrik tüketenlerin sorumlu olmadıkları kayıp kaçak bedelini, dağıtım bedelini, iletişim bedelini, perakende satış hizmet bedelini, sayaç okuma bedelini halkın sırtına yüklendiğini söyleyen Çakar, faturada gizlenen ve KDV’si de alınan bu bedellerin önemli bir miktar oluşturduğunu vurguladı.

Elektriğin yaklaşık yüzde 50’sinin ithal doğalgaz ve ithal kömürden üretildiğine dikkat çeken Çakar, elektrik üretiminin güneşe, rüzgara, suya ve diğer yenilenebilir yerli kaynaklara dayalı olması halinde maliyetlerin düşebileceğini dile getirdi. Elektrik zamları ve kademelendirmenin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çakar, taleplerini şöyle sıraladı:

“Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları acilen kamulaştırılsın. Elektrikte yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilsin. Dar gelirli, yoksul ve geliri olmayan haneler 230 kwh elektrik ücretsiz verilsin. Elektrik faturalarındaki enerji tüketim bedelinde gizlenen haksız bedeller iptal edilsin.” (Ankara/EVRENSEL)


KUŞADASI | "ZAMLAR GERİ ALINMALI"

Kuşadası Kent Dayanışması bileşenleri tarafından örgütlenen, AYDEM önünde eylem yaptı. Eylemde söz alan yurttaşlar elektrik faturalarını ödeyemediğini ve insanca yaşamak için zammın geri alınmasını istediler.

"UKRAYNA HALKININ YANINDAYIZ"

Basın açıklaması yapılmadan önce, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi ile başlayan süreçte Ukrayna halkının yanında olduklarını, savaşa derhal son verilmesi istendi. Emperyalistlerin çıkar savaşında, kaybedenin Ukrayna halkı olacağı belirtilerek "Bu durum dış politikada tutarsız bir politika yürüten Türkiye'yi de fazlaca etkileyeceğe benziyor. Daha şimdiden ekonomi piyasaları alt üst oldu dolar yükselişe geçti, petrole yeni zam geldi. Enerji ve hububat alanında Rusya'ya bağımlı olan Türkiye zorluk çekecektir." denildi. "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganlarının atıldığı eylemde daha sonra elektrik zammına ilişkin basın açıklaması yapıldı. 

Açıklamada elektrik zammının sadece hane halkını değil aynı zamanda sanayi, tarım ve esnaf alanını da etkilediği belirtilerek talepler sıralandı: 

  • Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır.
  • Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kWh`a yükseltilmelidir.
  • Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1`e düşürülmelidir.
  • Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle,
  • yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
  • Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye
  • yükseltilmelidir. (Aydın/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kör karanlıkta işyeri servisine ulaşmak da bir dert!

SONRAKİ HABER

KESK Kadın Meclisi: 8 Mart startını Farplas önünden başlatıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...