25 Şubat 2022 16:36
Son Güncellenme Tarihi: 26 Şubat 2022 11:55

Çavuşoğlu: Tahliye için 2 bin 500 vatandaşımız başvuru yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da mahsur kalan Türkiye vatandaşlarının tahliyeleri hakkında açıklama yaptı: "Çatışma öncesi 20 bin vatandaşımız vardı, şimdi 15-16 bin vatandaşımız var."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında Ukrayna'daki tahliyeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ukrayna'daki Türkiye vatandaşlarının tahliyesine başlandığını belirten Çavuşoğlu, "Kara yoluyla vatandaşlarımızı taşıma kararı aldık" dedi.

Ukrayna'da toplam 20 bin civarında Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olduğunu bunlardan 16 binine tek tek telefonla ulaştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "12 Şubat'tan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştür" dedi.

Ukrayna'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin talebini de değerlendiren Çavuşoğlu, "Montrö Anlaşması'nı tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız, daha önce harfi harfine uyguladığımız gibi" sözleriyle değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Harkiv'den 110 Türk vatandaşının 2 otobüsle yarın sabah hareket edeceğini belirterek, "Yarından itibaren tahliyelerimize hız vereceğiz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bu akşamüstü tahliyelerin başladığını belirterek, şimdiye kadar tahliye için başvuran vatandaşların sayısının yaklaşık 2 bin 500 olduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla, kendi araçlarıyla Ukrayna'dan ayrılarak batıdaki ülkelere doğru giden vatandaşların da olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tahliye sürecinin en kısa sürede tamamlanacağını, yarından itibaren sürecin hızlandırılacağını vurguladı.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ

Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tam anlamıyla uyguladığını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Montrö Anlaşması'nın hükümleri gayet açık ve net. Türkiye, bir savaşın içindeyse buradan tüm geçişler tamamen Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye, bir savaşın tarafı değilse ve savaşan taraflar varsa 19. madde gayet sarih bir şekilde söylüyor. Bu savaşan ülkelerin gemilerine boğazdan geçişi kapatma yetkisi veriyor Türkiye'ye ama yine 19. madde bir istisna tanıyor. Bu, sadece Rusya için değil, tüm kıyıdaş ülkeler için geçerli. Ukrayna için de geçerli. Eğer bir gemi kendi üssüne dönmek için talepte bulunuyorsa 19. madde burada bir istisna tanıyor. Tabii burada kendi üssüne dönmüş olması gerekiyor. Yani denizden, boğazdan geçip başka bir üsse değil. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesinde düzenleme var, istisna nerede tanınıyor açıkça söylenir. Biz her zaman olduğu gibi burada Montrö Anlaşması'nı tamamen uygulayacağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir, Kocaeli, Antalya ve Ankara'da sokağa çıkan yurttaşlar "Emperyalist savaşa hayır" dedi

SONRAKİ HABER

Ukrayna'da mahsur kalanlar: Kendi imkanımla yola çıktım 70 km yol gidebildim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...