23 Şubat 2022 07:08
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2022 17:24

Adalet Bakanlığı önünde gözaltına alınan Gülistan Doku'nun ailesi serbest bırakıldı

Adalet Bakanlığı önünde oturan ve gözaltına alınan Doku ailesi serbest bırakıldı. Aile yeniden Adalet Bakanlığı önüne gidiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dersim’de 5 Ocak 2020’de kaybolan Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku ve ablası Aygül Doku, Adalet Bakanlığı’ndan görüşme talebinde bulundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan talep edilen randevu, “müsait olmadığı” gerekçesiyle reddedilmişti. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı önünde Gülistan Doku’nun fotoğraflarıyla nöbet tutan aileye, polis müdahale etti. Doku ailesi, polis tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. 

İYİ Parti’nin Meclis Grup toplantısına katıldıktan sonra Kızılay’da bulunan Adalet Bakanlığı önüne gelen aile, burada Gülistan Doku’nun olduğu fotoğraflarla “Gülistan Doku Nerede?​” diye slogan attı. Adalet Bakanlığı ile görüşmek istediklerini belirten Doku ailesi, açıklama yaptı. 

AKP GÖRÜŞMEDİ

Aygül Doku, talepte bulunmalarına rağmen AKP’nin kendileriyle görüşmediğini söyledi. Gülistan’ın kaybolmasına dair Meclis Araştırması istediklerini belirten Aygül, “Gülistan’ın karanlıktan çıkmasını istiyoruz, iki yıldır Adalet Bakanlığı görüşmek istiyoruz ama görüşemiyoruz. Kapısına gitmediğimiz kimse kalmadı, ailem bir ay boyunca Dersim Adliyesi önünde nöbet tuttu. Yeni başsavcı gelip bize diyor ki; bu zanlının telefon incelemesi yapabilirlermiş ama yapmamışlar. Bir gece yarısı bize Gülistan yok dediler. Dönemin valisi bize Gülistan intihar etti dedi. İki çocuğu üzerine yemin eden dönemin valisi Gülistan’ın naaşını size vereceğiz dediler. Haftalarca Gülistan’ı suda aradılar ama yok o sudan yedi naaş çıktı ama Gülistan çıkmadı. Biz devletten Gülistan’ı soruyoruz. Gülistan’ı sormazsak, umudumuzu yitireceğiz. Dün bütün siyasi temsilcilerle görüştük, Gülistan sizin sorumluluğunuzda bulun dedik. Meclis Araştırma talebimiz yerine gelmeden, Ankara’dan ayrılmayacağız” dedi.

ZANLI NEDEN KORUNUYOR?

Zeynal Abrakov’un annesinin yazdığı şikayet dilekçesini hatırlatan abla Doku, “Bir valinin görevi şüpheli birini Rusya’ya göndermek midir? Yeni vali; evde ve arabada kriminal inceleme yapılmadı diyor. Gülistan iki yıldır karanlıkta ise bu hepimizin utancıdır. Zanlının neden korunduğunu merak ediyoruz. Gülistan’ın bir naaşı yok ortada. Gülistan neden intihar etsin. Bütün incelemelere rağmen neden yargı yolu açılmıyor?​” diye sordu.

ANNE DOKU: KIZIMI İSTİYORUM

Ardından konuşan Bedriye Doku ise, Zaynal Abrakov’un ailesinin ifadelerinin çelişkili olmasına rağmen bir soruşturma yürütülmediğini kaydetti. 2 yıldır Gülistan’ı aradıklarını söyleyen anne Doku, “Ben devletten bir şey istemiyorum, sadece kızımı istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun” diye seslendi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Aile daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşme talebinde bulundu. Adalet Bakanlığı’nın “müsait” olmadığını belirten polis ve aile arasında gerginlik yaşandı. Aile, kendilerini Adalet Bakanlığı önünde uzaklaştırmak isteyen polise tepki gösterdi. 

Polis müdahalesine rağmen aile bakanlık önündeki bekleyişini sürdürdü. Kamu Emekçiler Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı kadınlar, aileye dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından polis aileye ikinci kez müdahale etti. Polise tepki gösteren Halit Doku, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Kaldırımda bekleyen anne Doku da polis tarafından gözaltına alındı.

Doku ailesinin, sağlık kontrolü için Sincan’da bulunan Fatih Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü öğrenildi.

DOKU AİLESİ BAKANLIK ÖNÜNE YENİDEN GİDİYOR

Sincan’da bulunan Fatih Devlet Hastanesi’ne götürülen Doku ailesi sağlık kontrolleri ardından haklarında işlem yapılmadan serbest bırakıldı. MA'nın telefonla ulaştığı Aygül Doku, “Bizi hastaneden serbest bıraktılar. Tekrardan Adalet Bakanlığı’nın önüne gidiyoruz” dedi.

ADALET VE İÇİŞLERİ BAKANLIKLARINA ÇAĞRI

Öte yandan Gülistan Doku’nun ailesi gün içinde İYİ Parti Meclis Grup Toplantısına katıldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener konuşmasının başında, "Bugün aramızda 782 gündür kayıp olan Gülistan Doku kızımızın ailesi var. Keşke sizi daha iyi şartlarda ağırlayabilseydik. Keşke sizi bugün burada Gülistan'la birlikte ağırlayabilseydik. Ama olamadı. Maalesef Gülistan 2 yıldan uzun süredir kayıp. Şayet genç bir üniversiteli kadın 2 yıldır kayıpsa bu memlekette kadınlar güvende diyemeyiz, kadın cinayetlerinin önüne geçemeyiz. Kadına yönelik şiddete dur diyemeyiz ve şayet kadınları koruyamazsak hiçbirimiz memlekette huzurla yaşayamayız. Bu vesileyle buradan çiçeği burnunda Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyorum. İYİ Parti olarak biz de araştırma komisyonu kurarak gereken katkıyı vereceğiz" dedi.

Doku ailesine, "Gülistan kızımızın değerli ailesi, toplantımıza şeref verdiniz. İYİ Parti olarak acınız acımızdır" sözleriyle seslenen Akşener, "Kadınların iyiliği ilk günden bu yana siyasetin gündelik tartışmalarının üzerindedir. Gülistanlar kaybolmasın, Cerenler yaşasın diye üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

KESKLİ KADINLAR: "ADALETİN KİME EMANET EDİLDİĞİNİ GÖRDÜK"

KESK’li kadınlar, KESK binasında düzenledikleri basın toplantısı ile Doku ailesinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

KESK Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz "Adalet Bakanlığı, adalet arayışında olan bir ailenin görüşme talebine yanıt vermek yerine gözaltına aldırmakla hepimize gözdağı vermek istemiştir. Adaletin nasıl bir bakanlığa emanet edildiğini bir kez daha somut şekilde görmüş oluyoruz” dedi. Açıklama, “Gülistan Doku Nerede?​” sloganıyla sona erdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nde müsilaj olmadığını iddia etti

SONRAKİ HABER

Ukrayna'da OHAL için adım atıldı; Rusya'daki vatandaşların ülkeden ayrılması çağrısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...