19 Şubat 2022 06:20

Sultangazi'de bir lisede öğrencilerin can güvenliği için 500 liralık forma zorunluluğu

İstanbul Sultangazi’de bulunan Nuri Pakdil Anadolu Lisesi’nde okul giriş çıkışlarında yaşanan güvenlik sorunları öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye atacak boyutlarda, önlem ise 500 liralık forma.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metin Berk SÜER
İstanbul

İstanbul Sultangazi’de bulunan Nuri Pakdil Anadolu Lisesi’nde uzun zamandır okul giriş çıkış saatlerinde yaşanan güvenlik sorunları öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye atacak boyutlara ulaşmış durumda. Geçtiğimiz aylarda okul önünde yaşanan bıçaklı kavga ve darp gibi olaylar sürekli tekrar eder bir hal almış halde ve bu durum en başta öğrencileri ve velileri tedirgin ediyor. Yaşanan olaylara karşın alındığı gözüken tek önlem olan polislerin okul giriş çıkışlarında beklemesi fakat alındığı iddia edilen bu önlem de durumu değiştirmiş değil ki geçtiğimiz gün önce yine okul önünde bir bıçaklı kavga durumu yaşandı. Okul yönetimi ise yaşanan bu olaylar karşısında alınacak önlemi okul öğrencileri ile dışardan gelen kişileri ayırt etmeyi sağlayacak okul forması zorunluluğunu sıkılaştırmakta buldu. Okul girişinde bu hafta içi yapılan denetimlerde pek çok öğrenci forma koşulunu sağlamadığı için dakikalarca kapıda bekletildi ve okula alınmadı. Öğrencilere giyilmesi güvenlik için zorunlu tutulan formaların ücreti ise 450 ile 500 lira arasında değişkenlik gösterirken; pek çok öğrenci dayatılan formaların fiyatı ile tezat şekilde kalitesiz ve giyilebilir olmadığı görüşünü paylaşıyor. Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencileri yaşadıkları forma dayatması durumuna dair düşüncelerini bizlerle paylaştılar.

BİZİM ÜZERİMİZDEN KÂR EDİLMESİNE KARŞIYIZ

Okulun öğrenciler için zorunlu hale getirerek sıkı bir denetim yaptığı okul formaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Nuri Pakdil Anadolu Lisesi Öğrencileri: Son dönemlerde okulda büyük oranda maruz kaldığımız bir forma problemi ile karşı karşıyayız. Okulumuzda yaklaşık 500’ün üzerinde forma giymeyen öğrenci okula alınmayıp geri gönderildi, öğrenciler ve veliler bu durumdan şikayetçiler. Forma fiyatları ve kalitesi bizlerin taleplerini karşılamıyor. Forma fiyatlarına bakıldığında bizim üzerimizden fazlasıyla büyük bir miktarda kar ederek döndürdükleri bir sermaye görünüyor. Biz liseliler olarak forma giymediği gerekçesiyle okula alınmayıp eğitim hakkımızın kısıtlandığı, bize zorunlu kıldıkları kalite ve fiyat performans olarak yetersiz olan formayı giymek zorunda kaldığımız bu düzene karşıyız. Formayı zorunlu kılarak kendi kurdukları pazarı bizim üzerimizden döndürmelerine karşıyız.

Öğrencilerin yaşanan bu olaylarda talepleri neler?

Nuri Pakdil Anadolu Lisesi Öğrencileri: Çıkarlarını bizlerin eğitiminden üstte tutarak ilerlettikleri bu düzende gençlerin uğradığı maruz bırakıldığı zarar göz ardı edilemez. Biz liseli gençler olarak, taleplerimiz doğrultusunda bir araç haline getirilmeden hepimizin zorluk çekmeden erişebileceği formaları talep ediyoruz.

500 LİRALIK OKUL FORMASI DAYATMASI KABUL EDİLEMEZ

Yaşanan olaylara karşın Sultangazi Emek Gençliği de bir açıklama yayınladı. Açıklamada yaşanan olaylara karşın öğrencilere dayatılan forma fiyatlarının kabul edilemez olduğu, parasız ve demokratik olarak sağlanması gereken temel bir hak olan eğitimin ve öğrencilerin can güvenliğinin koşulsuz şartsız sağlanması gerektiği belirtildi. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Nuri Pakdil Anadolu Lisesi’nde uzun zamandır süren güvenlik sorunlarından dolayı okulun giriş ve çıkışlarında öğrencileri mağdur edecek ve tedirgin hissettirecek birçok olay yaşanıyor. Yaşanan olaylar karşısında öğrencilerin güvenliğini garanti altına alacak önlemler ise bir türlü alınmıyor. Önlem alınmak bir yana dursun geçici bile olmayacak çözümler öğrencilere dayatılıyor. Bunun son örneği bu hafta içerisinde okul forması tam olmayan öğrencilerin okul kapısında bekletilmeleri ve içeriye alınmamaları ile görünür olmaktadır. Okul yönetimi bu durumu okulun dışından gelenler ile okul öğrencilerini ayırmak için forma giymenin zorunlu olması gerektiği iddiası ile açıklıyor. Böylelikle dışardan gelip güvenlik sorunu yaratan durumların engelleneceğini söylüyor. Fakat yeni dönem okul formalarının fiyatı 450 ile 500 lira arasında değişiyor. Ekonomik durumun aileleri ne kadar zorladığı açıkça görülen Türkiye’de, eğitim bütçesini zorlayacak fiyatta formaların zorunlu tutulması durumunu kabul etmiyoruz. Eğitim parasız, bilimsel ve demokratik olarak sağlanması gereken bir haktır ve bu haktan ile birlikte eğitim veren kurumlar öğrencilerin güvenliğini koşulsuz, ücretsiz sağlamakla görevlidir. Bu görevi yapmak yerine kıt kanaat geçinen bizlere ve ailelerimize “500 liralık formayı alın, güvenlik sorunu çözülsün” diyen okul yönetiminin bu tutumu kabul edilemez. Ayrıca okul günlerinde forma kontrolü adı altında okulun öürencilerinin birçoğunun giriş kapısında bekletilmesi, kontrol edilmesi de kabul edilemeyecek ve derhal vazgeçilmesi gereken bir tutumdur. Nuri Pakdil Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin forma masrafları okul yönetimi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmalı ve okul yönetimi derhal okul giriş çıkışlarında yaşanan güvenlik sorunlarına çözüm bulmalıdır. Eğitimi günden güne daha da paralı hale getiren bu gibi uygulamalara karşın parasız, bilimsel, demokratik ve güvenli eğitim için tüm Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencilerini örgütlü mücadeleye ve bu uygulamalara karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

{{455110}}

ÖNCEKİ HABER

Norveçli pilotlar işlerini geri almak için SAS'a dava açıyor

SONRAKİ HABER

Fabrika önünden gece notları | “Bu fabrika suç cenneti”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...