16 Şubat 2022 23:31

İş bırakan işçiler 6 bin 500 net ücret ve ara dinlenme istiyor

Akkuyu'da işçilerin iş bırakması üzerine USSA SARLY firması yetkilileri işten atmakla gözdağı verirken, işçiler ise net 6 bin 500 lira ücret ve ara dinlenme haklarını istediklerini söyledi.

Ekran görüntüsü, Akkuyu'da daha önce eylem yapan başka bir firmaya bağlı çalışan işçilerin Evrensel'e ulaştırdığı videodan alınmıştır.

Paylaş

Halil İMREK
Mersin

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Ussa Sarly İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ bünyesinde çalışan 300 işçi ücret, ara dinlenme, barınma gibi sorunları çözülmediği için işbaşı yapmadı. İşçilerin iş bırakması üzerine USSA SARLY firması yetkilileri işten atmakla gözdağı verirken, işçiler ise net 6 bin 500 lira ücret ve ara dinlenme haklarını istediklerini söyledi.

Evrensel’e ulaşan işçiler, söylenen saat ücreti ile ellerine geçen net ücret arasında ciddi farkların olduğunu belirtti. 13 çalışma günü için 4 bin lira yatırıldığını ama 26 gün için 5 bin lira yatırıldığını dile getiren bir işçi, “Maaşları nasıl hesaplıyorlar, nasıl yapıyorlar bir türlü anlayamıyoruz. Saat ücretiniz 190 lira diyorlar, ay sonu bordroya ve elimize geçen paraya bakıyoruz. Saat ücretimiz 155 liraya geliyor. Çalıştığımız günlerin parasını alıyoruz. Ancak saat ücretimizi çalışmadığımız günlere de böldükleri için elimize geçen para çok az oluyor. Normalde biz ağır işler işçisiyiz. Aldığımız ücretin yüksek olması gerekiyor. Brütü yüksek gösteriyorlar ama elimize geçen azalıyor. Mesela o ay 26 gün çalışmışız ama saat ücretini 30 güne bölüyorlar. Böylece daha az ücret alıyoruz. En son ara dinlenme hakkımız kalktı. Düşük zam önerisinin üzerine çay, sigara molası da kalkınca biz de iş bıraktık. Haklı sebeple iş bıraktık” dedi

6 BİN 500 NET ÜCRET İSTİYORUZ

Asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğunu söyleyen işçiler, “Biz ağır iş yapan inşaatta çalışan, kalıp, yapan, mesleği olan ve ailesini, evini-barkını bırakıp gelen işçileriz. Şirketin bize reva gördüğü ücret 5 bin 500 lira. Bizim istediğimiz ücret net 6 bin 500 artı mesailer ve dinlenme hakkıdır. Tatil günü olan pazar günü çalıştığımızda bu fazla mesaiye girdiği için iki yevmiye yani yüzde 200 olarak zamlı sayılmasını istiyoruz. Ara dinlenme hakkımızın geri verilmesini istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Meriç’e atılan sığınmacıların dosyası kapatıldı

SONRAKİ HABER

Çorlu'daki tekstil işçileri: Aynı yoksulluğu yaşayan işçiler bir araya geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...