14 Şubat 2022 08:50

RTÜK’ten "ifade özgürlüğünden yanayız" iddiası

RTÜK, Amerika'nın Sesi, Deutsche Welle ve Euronews'ten lisans başvurusu yapmasını istemesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Görsel: DHA

Paylaş

RTÜK, uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine yönelik kararına gelen eleştiriler üzerine açıklama yaptı. “RTÜK çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır” iddiasında bulunuldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika'nın Sesi, Deutsche Welle (DW) ve Euronews'ten lisans başvurusu yapmasını istemesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

RTÜK, aktif olarak görsel ve işitsel yayıncılık yapılan yerli ve yabancı sitelerin lisans alma zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Bunu da 6112 sayılı kanuna (Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun) dayandırdı.

Açıklamada “İlgili yayın kuruluşlarının URL adreslerinde yapılan incelemede ana ekranlarında ‘Canlı’ sekmesi ve ‘Video’ sekmelerinin yer aldığı tespit edilmiştir.  ‘Canlı’ sekmesinden düzenli bir yayına geçilebildiği, ‘Video’ sekmesindense ‘Dünya, Avrupa, Ekonomi, Spor, Gezi, Kültür, Programlar’ başlıkları altında çeşitli içeriklerin katalog şeklinde sıralandığı görülmektedir” dedi.

"SIRF MUHALEFET ETME ADINA ELEŞTİRİ"

Kurumun misyonunu ve kalite politikasını açıklayan RTÜK, “çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yana” olduğunu iddia etti ve sonrasında şunları aktardı:

“Resmi olarak misyonu ve vizyonu belli olan Üst Kurul, habercilik yapılmasın, haberlere kota konulsun ya da haberler engellensin gibi bir tavrı asla sergilemez. Sektöre rehber olan RTÜK, iddiaların aksine haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır.

Kanundan kaynaklanan yükümlülük gereği uluslararası basına yönelik RTÜK tarafından yapılan düzenleme faaliyetlerini eleştirenlerin kaynağı, yine belirli bir kesimin sırf muhalefet etme adına ortaya attığı argümanlara dayanmaktadır.

Legal zeminlerde halkın haber alma özgürlüğünün teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda kendi Kanunuyla çalışan Üst Kurul, görevini hakkıyla yerine getirmektedir.

İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Durmuş: KDV’nin indirilmesiyle, fiyatların düşeceğinin garantisi yok

SONRAKİ HABER

Çavuş tarafından darbedilen tarım işçisi Altın Erdoğan'dan adalet çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...